“SPONDİLOLİSTEZİS”

Yunus BUDAKTAŞ

1 yıl önce

Spondilolistezis, tıbbi bir terim olmakla birlikte halk arasında omurga kayması olarak bilinir. Bir omurun altında bulunan diğer bir omur üzerinden ileriye doğru kaymasıdır. Bu kaymayı mümkün kılan, normalde omurun ön ve arka bölümünü birleştiren ve pars artikularis diye adlandırılan kemik köprünün her iki taraflı olarak kırılmış olmasıdır. Bu durum ise spondilolizis olarak adlandırılır.

Bugün bir fiziksel bir rahatsızlığı olmamakla birlikte pek çok insanda omurga kayması yaşandığını görüyoruz. Hele hele önümüzdeki seçimler öncesi dün olduğu gibi bugün de omurgası kayanlar yine edebiyat peşinde.

Ülkede siyasetin geldiği noktada insanlar omurgalarını kaybetti. Duruşu bozulanlar bugün “dik durma” dersleri verir hale geldi. Siyasetin çirkinleştiği ve siyasilerin ilkesizleştiği bir seçim süreci yaşıyoruz. Bu süreçte kaybedilen tek şey ilkeler değil elbette. İnsanlar ilkeleriyle beraber hoşgörü, insani değerler, kul hakkı, liyakat, dürüstlük gibi birçok kavrama epeyce uzak kaldılar.

Mutlak doğrularını kaybedenler ya mevcut konumlarını korumak ya da yeni makam ve mevkiler elde edebilmek adına her türlü insani uygulamayı çiğnemeyi kendilerine mubah gördüler. Doğruları ve gerçekleri savunmak adına çıktıkları yolda ya yoldan çıktılar ya da takip ettikleri çizgileri kaçırdılar.

Hakkı savunacağını söyleyenler her türlü haksızlığa göz yumarken hak yemeyi de sıradanlaştırdılar. Hakkı yenenler de ya uyumaya devam etti ya da hakkı aramak yerine başkalarının hakkını gasp etmenin peşine düştüler.

Bazı değerlerin anlamı yitirip sıradanlaştığı bu dönemde omurgasını kaydıranlar, kayan omurganın bir gün kendilerini felçli bırakacağını unuttular !

YAZARIN DİĞER YAZILARI