USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2020 HUKUKUN GÜNDEMİ? 2021 YARGI REFORMU BEKLENTİLERİ?

06-01-2021

BU KANUN BİR AF HÜKMÜNDE MİDİR?

7242 SAYILI BU KANUN BİR AF HÜKMÜNDE OLMAYIP CEZALARIN İNFAZINDA İNDİRİME GİDEN ve GÜVENLİK TEDBİRLERİ AÇISINDAN DAHA GENİŞ İMKÂNLAR SUNAN BİR KANUNDUR.

Gerek 2709 Sayılı Anayasamızda ve gerekse 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunumuzda genel ve özel affa ilişkin hükümler açıkça belirtilmiş olup bu kanun cezaların infazında indirim getiren bir kanun olup, hiçbir şekilde özel yada genel bir af kapsamında değildir. Cezalar bütün neticeleri itibarı ile ortadan kalkmamış, kamu davaları düşmemiş, infaz kurumunda çektirilecek cezalar para cezasına çevrilmemiştir.

Bu sebepler ile de merak edilip bu bir af hükmünde midir şeklindeki sorunun cevabı bu kanunun af hükmünde olmayıp ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında yapılan iyileştirmeler olarak belirtmek doğru cevap olacaktır.

 

HANGİ SUÇLAR KAPSAM DIŞINDA BIRAKILMIŞTIR?

Öncelikle ve önemine binaen belirtmek isterim ki toplumda aksi yönde dolaşmakta olan cinsel saldırı suçları bu kapsamda affedildi şeklindeki algı tümü ile hatalı olup, bu suçlar kapsam dışıdır.

-      Terör suçları, ( Terör faaliyetlerine ilişkin suçlar ) kanunun kapsamı dışındadır.

-      Uyuşturucu ticareti suçları, ( Uyuşturucu imal ve ticareti suçlarını kapsamakta olup, Türk Ceza Kanunu 188 /-3-5 kanunun kapsamı dışındadır. ) Uyuşturucu kullanımı kanun kapsamına dahildir.

          Cinsel saldırı ve cinsel istismar suçları kanunun kapsamı dışındadır.

-      Kasten öldürme suçu kime karşı olur ise olsun kanunun kapsamı dışındadır.

-      Yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu kanunun kapsamı dışındadır.

-      Kadına karşı şiddet suçları,

-      İşkence ve eziyet suçları,

-      Casusluk gibi devlete sırlarına karşı suçlar ile,

-      Özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar 7242 sayılı bu kanunun kapsamı dışında kalan suçlardır.

 

7242 sayılı bu kanun yürürlüğe girmeden önce terör suçları, uyuşturucu imal ve ticareti suçları, cinsel istismar suçlarındaki koşullu salıverilme oranları dahi hiçbir indirime girmeden aynen mevcuttaki hali ile muhafaza edilmiştir.

Sadece mükerrirler ve TCK 220 madde kapsamındaki suçlar bakımından infaz oranı ¾ ten 2/3 e indirilmiştir.

Kapsam dışı bırakılan suçların dışındaki diğer suçlar bakımından iş bu kanun hükümlüler lehine uygulama alanı bulmuştur.

 

ADİ SUÇLAR BAKIMINDAN BU HESAPLAMA NASIL YAPILACAKTIR?

Burada alınan cezanın infazı açısından ½ -3 formulünün uygulanacağı belirtilebilir.

6 yıl cezası bulunan kişinin ½ oranına denk gelen cezası 3 yıl, 3 yıl da denetimli serbestlik hükümleri uygulanacağı için ( 7242 sayılı bu kanun ile denetim süresi 3 yıla çıkarılmakla ) ceza infaza girmeden tahliyesi sağlanmış olmaktadır.

 

BU KANUNUN UYGULANMASI KONUSUNDA SÜRE HUSUSU?

Bu kanun açıkça 30.03.2020 tarihine kadar olan ve kanunun kapsamı içerisinde kalan suçlar için uygulanacaktır. Suç tarihi 30.03.2020 tarihinden önce olan ve kapsam dahilinde bulunan suçlar açısından belirtilen lehe hükümler uygulanacaktır.

 

KADIN ve YAŞLI HÜKÜMLÜLER AÇISINDAN GETİRİLEN LEHE HÜKÜMLER NELERDİR?

30/3/2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından, terör suçları, cinsel saldırı ve istismar suçları, kasten öldürme suçları ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere;

- Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında denetimli serbestlik süresi 4 yıl olarak uygulanacaktır.

- Yine maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını cezaevinde yalnız idame ettiremeyen altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin cezası, Adalet Bakanlığının belirleyeceği Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmek koşuluyla, denetimli serbestlik tedbiri altında infaz edilecektir.

- Yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadın hükümlüler de yine cezalarını konutunda infaz edebilecektir.

-  Diğer yandan, hamile kadınların cezası bir buçuk yıl ertelenebilecektir.

-  5 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olan hasta veya engelli hükümlüler,  Adli Tıp Kurumu raporuna bağlı olarak cezalarını konutlarında infaz edebilecektir.

 

ÇOCUK HÜKÜMLÜLER AÇISINDAN GETİRİLEN LEHE HÜKÜMLER NELERDİR?

30/3/2020 tarihine kadar suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün; 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacaktır.

Covid-19 salgın hastalığının Ülkemizde görülmüş olması sebebiyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler, 31/5/2020 tarihine kadar izinli sayılacaktır. Bu süre, gerektiğinde Sağlık Bakanlığının önerisiyle her defasında iki ayı geçmemek üzere Adalet Bakanlığınca 3 kez uzatılabilecektir.

Ayrıca, terör ve örgütlü suçlar hariç olmak üzere, yapılan infaz sistemi değişikliklerine bağlı olarak kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan iyi halli bazı hükümlülerden açık ceza infaz kurumuna ayrılmasına bir yıl kalanların açık ceza infaz kurumlarına gönderilebilmesine imkan tanıyan bir düzenleme yapılmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?