USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEÇİM MARATONU BAŞLADI… İŞTE YÜKSEK SEÇİM KURULU SEÇİM TAKVİMİ GENEL ESASLARI…

16-03-2023

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanılan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Rabbimden rahmet diliyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Ülkemizin, kadir şinas milletimizin başı sağolsun.
Rabbim yaralarımızın sarılması için ülkemizin, milletimizin yardımcısı olsun.
14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi, 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri Ülkemize, Milletimize Hayırlar Getirsin…
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 10.03.2023 tarihinde 2023 / 121 sayılı Karar ile, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 116. Maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminin yenilenmesine karar verilmiş, karar Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 
Bu kararın hemen akabinde depremden etkilenen ve çevre illere gelen vatandaşlarımız için İçişleri Bakanlığımız tarafından;
Afetzede vatandaşlarımız diğer il ve ilçelerden birine taşınmış ise taşındığı yerdeki adrese ( yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerler dahil ),
Aynı il ya da ilçe içerisinde ikamet adresi dışında başka bir konut, prefabrik, ev, yurt, konteyner, çadırkent, huzurevi ve benzeri gibi yerlerde barınıyor ise bu tür geçici yerlere yönelik yapacakları yeni adres beyanını, 17 Mart 2023 Cuma günü saat saat 23.59 a kadar Nüfus Müdürlüklerimizin yanı sıra E- Devlet ve Nüfusmatikler üzerinden yapılabilecektir. 
18 Mart 2023 tarihinden itibaren ise adres beyanına dair işlemler İlçe Seçim Kurullarının kararı ile yapılacaktır. 
Şu aşamada afetzede vatandaşlarımız bulundukları geçici ikametlere ikametlerini taşıyarak bulundukları il ya da ilçelerde 14 Mayıs 2023 seçimleri için oylarını kullanabileceklerdir. 
Adres kayıtlarını gittikleri yerlere taşıyan vatandaşlarımızın hiçbir hak kaybı yaşamayacakları hususunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi mevcuttur.

Bundan sonraki süreçte;
Siyasi Partilerin adayların tespiti hususunda ön seçim, temayül ya da genel merkez tespitleri gibi seçim yöntemleri siyasi partilerin kendi takdirinde olmak üzere;
Bu yazımızda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın seçim kararını alıp bu kararın Resmi Gazetede yayınlanması üzerine Yüksek Seçim Kurulu da yapılacak olan seçimler için takvimini belirlemiştir. 

Bu takvimde genel esaslar şu şekildedir;
- Takvimde son günü gösterilen süreler, aksine bir açıklama yoksa belirtilen gün, saat 17.00’de sona erer.
- “Seçim Takvimi”nin kesintisiz uygulanması gerekmekte olup, resmî tatil günleri de “Seçim Takvimi” açısından normal çalışma günleri gibi değerlendirilir.
- Seçime katılabilecek siyasi partilerin ilçede teşkilatı bulunmaması halinde bu Takvime göre ilçe seçim kurulunca yapılacak bildirimler ve yazışmalar partinin il başkanlığı, il'de de teşkilatı olmadığı takdirde ilgili siyasi partinin genel başkanlığı ile yapılır.

- Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin adaylık başvurularının inceleme sonuçları www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanır, başvuran aday veya temsilcisine eksiklik veya ret sebeplerini gösterir karar elden teslim edilir, Yüksek Seçim Kurulu ilan tahtasında ilan edilir ve adaylara başkaca bir bildirimde bulunulmaz.
- 298 sayılı Kanun'un 87’nci maddesi gereğince, sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmî belgelerle belirlenir (Hangi resmî belgelerin kimliğin belirlenmesinde kabul edileceği hususu, Yüksek Seçim Kurulunca seçimin başlangıcında tespit ve ilân edilir. Şu kadar ki, belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlıklarınca tanzim ve tasdik edilen kimlik belgeleri bu maddenin uygulanmasında geçerli değildir.).
- Yüksek Seçim Kurulunca seçim iş ve işlemlerine ilişkin çıkarılan genelge ve kararlardan Resmî Gazete’de yayımlananlar, seçime katılabilecek siyasi parti genel başkanlıklarına ve bağımsız adaylara tebliğ edilmiş sayılır.
Bu genel esasların ardından gün gün bu takvimin önemli detaylarını sizler ile paylaşıyorum;
18 MART 2023 CUMARTESİ;
- Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten veri alımının ve güncellemenin durdurulması,
- Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanması,
19 MART 2023 PAZAR ;
- Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak adaylık başvurularının başlaması,
-Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak adaylık başvurularının başlaması
20 MART 2023 PAZARTESİ;
- Muhtarlık bölgesi askı listelerinin,
- Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin, güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması ve itirazların başlaması (Saat 08.00),
- Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurmalarının başlaması, 
- Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin, Yüksek Seçim Kuruluna yapacakları adaylık başvurusunun son günü (Saat 17.00),
- Yüksek Seçim Kurulunca Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin adaylık başvurularının incelenmesinin tamamlanması, eksikliklerin ve adaylıkları reddedilenlerin adaylara bildirilmesi (Saat 23.00).
                 DEVAMI YARIN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?