USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2020 HUKUKUN GÜNDEMİ? 2021 YARGI REFORMU BEKLENTİLERİ?

18-01-2021

 Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çıkartılacak ve bu işlemin harç alınmaksızın uzmanlar vasıtasıyla gerçekleştirilecek.

TAKDİR EDİLECEĞİ ÜZERE, ESASEN GEÇ KALINMIŞ BİR DÜZENLEMEDİR.

ŞÖYLE Kİ;

28 TEMMUZ 2020 TARİHİNDE 7251 SAYILI YASA İLE BU HUSUSUN TEMELİ OLAN HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNUNDA 50 MADDELİK PAKET DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

MADEM BÖYLE BİR DÜZENLEME GÜNDEME GELECEKTİ, O ZAMAN 28 TEMMUZ 2020 DE BU DÜZENLEME DE DİĞER DÜZENLEMELER İLE BİRLİKTE KEŞKE YAPILSA İDİ.

BU HUSUSUN YENİDEN REFORM PAKETİNE SOKULMASI, YENİ KANUNİ DEĞİŞİKLİKLER BİRÇOK KARIŞIKLIĞI DA BERABERİNDE GETİRECEK VE 6 AYDA BİR YAPILAN SÜREKLİ YASA DEĞİŞİKLİĞİ BİRÇOK KARMAŞAYA SEBEBİYET VERMİŞ OLMALKA, İNŞALLAH BUNDAN SONRAKİ SÜREÇLERDE BAŞKACA DEĞİŞİKLİKLERE İHTİYAÇ DUYULMAYAN KALICI VE KÖKLÜ DÜZENLEMELER İÇEREN BİR REFORM OLUR TEMENNİSİNDEYİZ.

 

Hukuk mezunları adli kollukta istihdam edilecek,

Hukuk fakültesi mezunlarının istihdam edileceği noter yardımcılığı müessesesi oluşturulacak. Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk fakültesi mezunları adli kollukta belirli bir oranda istihdam edilecek.

Hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadroların niceliği ve niteliğine ilişkin temel ilkeler yeniden belirlenecek. Müfredat, analitik düşünme kabiliyetini geliştirecek bir anlayışla yenilenecek.

Öte yandan, Yargı Reformu Stratejisi kapsamında hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planıyla ilgili reform paketleri gündeme gelecek.

İŞTE? YILLARDIR İFADE ETTİKLERİMİZİN, BELKİ EN AZ 10 YILDIR SÖYLEMLERİMİZİN YASAL DÜZENLEMEYE KAVUŞTURULMAMASININ NETİCELERİ ELBETTE Kİ BU OLACAK İDİ.

YILLARCA BU HIZLA ARTARAK İHTİYACIN BELKİ 50 KAT FAZLASI OLARAK  AÇILAN HUKUK FAKÜLTELERİ, HEM MESLEKİ KALİTEYİ DÜŞÜRECEK HEM DE DÜNYANIN EN SAYGIN MESLEKLERİNDEN BİR TANESİ OLAN ADALETİN TEMSİLCİLERİ HUKUKÇULARI ZOR GÜNLERE SÜRÜKLEYECEK İDİ.

SAHADA OLMANIN AVANTAJINI YAŞAYAN, AVUKATLIK MESLEĞİNİ ETKİN YAŞAYAN BİR KARDEŞİNİZ DURUMUNDAYIM.

YILLARCA DEDİK Kİ;

EĞER BU ARTIŞ İLE HUKUK FAKÜLTELERİ AÇILMAYA VE MEZUN VERMEYE DEVAM EDER İSE, TÜM MAHKEME ÇALIŞANLARI, POLİSLER, ZABITALAR, İCRA MEMURLARININ HEPSİNE HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARI GİRECEKTİR.

GECİKEN MESLEKİ SORUNLAR BUGÜN BU YASAL DÜZENLEMELERİ YAPMAYA, BU KONUYU DAREFORM PAKETİNE ALMAYA BAKANLIĞIMIZI MECBUR BIRAKMIŞTIR.

BELKİ BİZİM BU KONUYU GÜNDEME İLK GETİRMEYE BAŞLADIĞIMIZ 2010 YILINDAN İTİBAREN HEMEN GÜNDEME ALINSA İDİ, BU GÜN BU KADAR SIKINTI YAŞANMAYACAK, BU DÜZENLEMELERE GEREK KALMAYACAKTI.

BU BİR REFORM DEĞİL, ZARURETTİR.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE GEÇ KALINMASI REFORM OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİDİR.

BU SEBEPLER İLE BU HUSUSU REFORM KAPSAMINA ALMAK ESASEN GEÇ KALMIŞ SORUNA ZARURİ ÇÖZÜM ÜRETEREK İSTİHDAM YARATMANIN ÖTESİNE GEÇEMEYECEKTİR.

Dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında;

Bu yıl içinde hayata geçirilen ve 329 mahkemede uygulanan avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara bulundukları yerlerden videokonferansla katılmalarını sağlayan e-Duruşma´da kapsam genişletilecek, uygulama ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Ceza infaz kurumlarında dijital dönüşüm hedefi kapsamında, hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesi, elektronik dilekçe arzı gibi yeni uygulama modelleri üzerinde çalışmalara devam edilecek.

Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda pilot olarak uygulanan görüntülü görüşme, 2021´de ülke genelindeki cezaevlerinde yaygınlaştırılacak.

Yeni Ankara Adliyesi´nin inşaatı başlatılacak. Ayrıca Ankara ve Rize´de bulunan personel eğitim merkezlerine yenisi eklenecek, Yozgat Personel Eğitim Merkezi faaliyete geçirilecek. Personel eğitim merkezlerinin eğitim modülleri ve eğitim programları da güçlendirilecek, eğitim alan personel sayısı artırılacak.

 

         COVID-19 SALGIN HASTALIĞI ESASEN BİR BAŞKA HASTALIK DAHA BERABERİNDE GETİRDİ.

         O DA DİJİTAL ÇALIŞMA.

         MAALESEF ÜZÜLEREK İFADE ETMEK İSTERİM Kİ;

         İNSAN OLMADAN İNSANA HİZMET EDEMEYİZ.

         EĞİTİM, ADELET GİBİ TEMEL HİZMETLERDE HİÇBİR ŞEKİLDE DİJİTALDEN HİZMET VEREMEYİZ.

         İLLE DE VİCDANİ KANAATİN OLMAZ İSE OLMAZ OLDUĞU ADALETTE HİÇBİR ŞEKİLDE YÜZ YÜZE GELMEDEN, DEVLETİN, ADALETİN DİSİPLİNİNİN YEGANE TEMSİLCİSİ OLAN DURUŞMA SALONLARINA GİRMEDEN NE BU DİSİPLİNİ SAĞLAYABİLİR NE DE DOĞRU KARARLAR ALABİLİRİZ.

         E DURUŞMA GÜNDEMDE.

         BELİRLİ BİR SÜREDİR ÖZELLİKLE CEZA DOSYALARINDA SEGBİS İSİMLİ BAĞLANTI İLE EKRANDAN SANIKLARIN İFADELERİNİN ALINMASI İŞLEMİ YÜRÜRLÜKTE VE UYGULANMAKTA.

         ANCAK SES KAYDININ, BAĞLANTININ KOPMASI GİBİ UNSURLAR BİR BÜTÜN HALİNDE DEĞERLENDİRME ALTINA ALINDIĞINDA BUNUN UYGULANMASI FİZİKEN DE İMKANSIZLIĞI UHDESİNDE BARINDIRMAKTADIR.

         ULUSAL YARGI AĞ PORTALI ( UYAP ) ÜZERİNDE BİR MESLEK MENSUBU OARAK SIKINTI YAŞAMADIĞIMIZ BİR HAFTA DAHİ HATIRLAMAMAKTAYIM.

         HUKUK DİJİTAL İLE SIKIŞTIRILMAMALI, TEMEL DİNAMİKLER KORUNARAK HAREKET EDİLMELİDİR.

         EKRANDAN EĞİTİM OLMADIĞI GİBİ ( SÜREÇTE TÜM ÖĞRENCİLERİMİZİN VERİMLİLİĞİNİN DÜŞTÜĞÜ AÇIK GÖZLEMİ KARŞISINDA ) EKRANDAN HUKUK DA BİR ÇOK SIKINTIYI BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.

         İNTERNET GİTMEMESİ, ELEKTRİK GİTMEMESİ NASIL SAĞLANACAK, BAĞLANTI KOPMASI DURUMUNDA MÜVEKKİLİNİ SAVUNAN AVUKATIN YASAL SORUMLULUĞU BU TİP ALTYAPI SORUNLARI İLE NE OLACAK, HAK KAYBINA UĞRAYAN VATANDAŞ NE YAPACAKTIR???

         BU SORULAR HEP YANITLANMALI, PLANLAMA YAPILIR İKEN HER AYRINTI HESAP EDİLMELİDİR.

         DİJİTAL DÖNÜŞÜM BU MEYANDA OLDUKÇA CİDDİ SIKINTILARI BERABERİNDE GETİRECEKTİR.

         HEM MESLEKİ AÇIDAN TÜM MESLEKTAŞLARIM İÇİN BELİRTTİĞİM TÜM BU HUSUSLAR HEM DE ADALETİN TECELLİSİ İÇİN BELİRTTİĞİM YARGI REFORMUNA İLİŞKİN TÜM BU HUSUSLARDAKİ GÖRÜŞ ve ÖNERİLERİMİZİN KATKI SAĞLAMASI TEMENNİLERİM İLE?

SON

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?