USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

4. YARGI REFORMU PAKETİ KAPSAMINDA HAYVANLARI KORUMA KANUNU ve TÜRK CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN DÜZENLEMELER…

16-08-2021

Değerli Okuyucular;

         Bu yazımızda sizler ile, 09.07.2021 tarihinde kabul edilerek 14.07.2021 tarihli 31541 Numaralı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7332 kanun numaralı Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yapılan yasal düzenlemeleri sizler ile paylaşıyorum.   

1-) Ev hayvanı tanımında, hayvanı muhafaza edeceği ve sorumluluğunu üstleneceği belirtilen "insan" ibaresi yerine "gerçek ve tüzel kişiler" ibaresi kullanılmakla tüzel kişiliklerin de hayvan sahibi olabileceği düzenlenmiştir.

2-) Eşya statüsünden çıkarılan hayvanlara ilişkin olarak Kanunda yer alan "süs" ibareleri çıkartılmıştır..

3-) Hayvan bakımevi tanımına, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınmak suretiyle kurulan ifadesi eklenmekle, hayvan bakımevleri, Bakanlıkça belirlenen standartlarda tabi kılınmıştır.

4-) Sahipsiz hayvanlar bakımından yerel yönetimlerce yapılacak parazit mücadelesi, tedavi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretleme işlemleri, "rehabilitasyon" olarak tanımlanmıştır.

5-) Yerel yönetimlere, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevi kurma, bu hayvanların bakım-tedavilerini sağlama ve eğitim çalışmaları yapma zorunluluğu getirilmiştir.

6-) Kedi ve köpek sahiplerine, hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleri ile kayıt altına aldırma zorunluluğu getirilmiştir. Buna bağlı olarak, ev hayvanını terk etmek fiili ilk kez kabahat olarak düzenlenerek idari para cezasına (hayvan başına 2.000 TL) çarptırılması öngörülmüştür.

7-) Mevcut Kanunda yer alan, ev hayvanlarının haczedilmesine ilişkin yasaklayıcı hükümde değişiklik yapılarak, sadece ev ve bahçe içerisinde bulunanların değil ticari amaç güdülmeksizin bakılan tüm ev hayvanlarının haczedilmesi yasaklanmıştır.

8-) Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75.000'i aşan belediyelere 31.12.2022, nüfusu 25.000-75.000 arası olan belediyelere ise 31.12.2024 tarihine kadar hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirilmektedir. Belediyelere, bu madde yürürlüğe girdikten sonra 3 yıl süreyle hayvan bakımevi kurmak ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinden kaynak ayırma zorunluğu getirilmiştir.

9-) Kanuna eklenen 28/A maddesiyle;

Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası,

Bir hayvan neslini yok eden kişiye beş yıldan on yıla kadar hapis cezası,

Bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenen folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösteriler hariç hayvan dövüştüren kişiye üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası,

Kurban kesimi gibi kanunî istisnalar ile tibbî ve bilimsel gerekçeler, gida amacı, insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye altı aydan dört yıla kadar hapis cezası,

10-) Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası,

Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası, öngörülmektedir.

İlgili suçların, birden fazla hayvana karşı aynı anda veya hayvanların bakım ve gözetim yükümlülüğü ile görevlendirilmiş kişilerce işlenmesi halinde her iki durum için ayrı ayrı verilecek cezanın yarı oranında arttırılacaktır.

İhdas edilen suçlara konu olan hayvanların, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde koruma altına alınarak yerel yönetimler tarafından hayvan bakımevlerine götürülmesi öngörülmüştür.

11-) Kanuna eklenen geçici maddeyle tehlikeli türler Bakanlıkça belirlenene kadar, mevcut Kanunda yer alan dört köpek türü (Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio) ve melezlerine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Söz konusu hayvanların sahiplerinin mağdur edilmemesi maksadıyla, bu hayvanları hayvan bakımevlerine teslim edebilmeleri veya 6 aylık süre içinde ancak kısırlaştırmak ve kayıt altına almak suretiyle bakılabilmeleri yönünde düzenleme yapılmıştır. Maddenin yürürlüğe girmesiyle beraber bu hayvanların ağızlıksız ve tasmasız sokağa çıkarılması, çocuk oyun alanları ve parklarına, halkın yoğun olarak bulunduğu alanlara girmesi yasaklanmış, aksi takdirde 11.000 TL idari para cezası uygulanacağı hükme bağlanmaktadır. Ayrıca, bu hayvanların sokağa terk edilmesi yasağına ilişkin idari para cezası 30.000 TL olarak düzenlenmiştir.

12-) İl Hayvanları Koruma Kurulu'na ildeki barolardan birer temsilcinin üye olarak alınacağı; kurulun, kurul başkanı tarafından en geç üç ayda bir toplantıya çağırılacağı düzenlenmiştir. Kurul ayrıca olağanüstü durumlarda da toplantı yapabilecektir. Kurula ayrıca hayvan bakımevlerini ve hastanelerini denetleme yetkisi de verilmiştir.

13-) Tarım ve Orman Bakanlığınca, hayvanat bahçelerinin yanı sıra hayvanların etolojisine ve habitatına uygun, serbest dolaşımlarına imkan sağlayan "Doğal Yaşam Parkları" ile ilgili düzenleme yapılması öngörülmüş, Doğal Yaşam Parklarının gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulmasına imkan tanınmıştır.

Devamı yarın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?