USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

4. YARGI REFORMU PAKETİ KAPSAMINDA HAYVANLARI KORUMA KANUNU ve TÜRK CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN DÜZENLEMELER…

17-08-2021

Mevcut Kanunun 20 nci maddesine eklenen fikrayla; hayvanların korunması ve refahı amacıyla yaygın ve örgün eğitime yönelik programların yapılması yönünde medya hizmet sağlayıcılara zorunlu yayın yükümlülüğü getiren hüküm uygulanabilir hale getirilmiştir

14-) Nüfusu 25.000'in altında olup hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelere, sorumluluk alanındaki sahipsiz hayvanlan en yakın belediyeye götürerek rehabilite ettirme zorunluluğu getirilmiştir.

Belediyelere, rehabilite edilmemiş sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri tabanına kaydedilmesi yükümlülüğü getirilmiştir.

Hayvan bakımevlerinde çalışacak personelin niteliğine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenleme yapılması getirilerek hayvan bakımevlerinde nitelikli personel istihdamı hedeflenmiştir.

Gerçek veya tüzel kişilerin, kanun kapsamında yerel yönetimlerce yerine getirilmesi gereken hizmetlerde kullanılmak üzere yerel yönetimlere veya Bakanlığa ayni veya nakdi bağışta bulunabilmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

15-) Ev hayvanı satış yerlerinde (pet-shop) satışa arz edilen kedi ve köpeklerin bulundukları ortamın hayvan sağlığı ve etolojisi bakımından uygun olmaması sebebiyle, ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulması yasaklanmıştır. Ancak, söz konusu hayvanların, ev hayvanı satış yerlerinde (pet-shop) katalog ve benzeri görsel bilgilerden seçilebilmek suretiyle, Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınmasına imkan tanınmıştır (Bu düzenleme 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir).

16-) Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklanmış ve on yılın sonunda bu parkların faaliyetlerine son verilmesi öngörülmüştür. Mevcut işletmeler bakımından, her ne suretle olursa olsun kapasite artırımı yapılması ya da eksilen hayvanların yerine yenilerinin getirilmesi yasaklanmıştır. Yasaklara aykırılık ise hayvan başına 25.000 TL olmak üzere idari para cezası yaptırımına bağlanmıştır.

17-) Tehlike arz eden köpek türlerinin tahdidi olarak sayılması şeklindeki mevcut Kanunda tercih edilen usulden vazgeçilmiş ve bu türleri belirleme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı'na verilmiştir. Ayrıca, tehlikeli türlerin sahiplenilmesi, barındırılması ve beslenmesi de yasak fiiller arasına alınmıştır.

 

 

 

 

18-) Kanuna eklenen 28/A maddesinde düzenlenen suçların işlenmesi halinde soruşturma yapılması Tarım ve Orman Bakanlığı'nın il veya ilçe müdürlükleri tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulmasına bağlanmakta ve Bakanlığın bu başvurusu muhakeme şartı olarak kabul edilmektedir. Suçüstü halinde ise soruşturmanın genel hükümlere göre yapılması öngörülmektedir.           

Sahibi tarafından kendi hayvanına karşı işlenen suçlar bakımından da Tarım ve Orman Bakanlığının muhakeme niteliğindeki bu yazılı başvurusu gerekmektedir.

19-) Kasten bir ev hayvanını veya evcil hayvanı öldürme, işkence etme veya acımasız ve zalimce muamelede bulunma ve dövüştürme suçlarının başka bir kişi tarafından sahipli hayvana karşı işlenmesi halinde ise hayvan sahibinin şikâyeti üzerine de soruşturma yapılması hükme bağlanmaktadır.

20-) İlgili düzenlemeler ile ihdas edilen suçlar ve hayvanların eşya statüsünden çıkarılmış olması karşısında, mala zarar verme suçunun sahipli hayvana karşı işlenilmesi halini düzenleyen TCK m. 151/2 hükmü mülga edilmiştir.

            Katkı sağlaması temennilerim ile, sağlıcakla kalın…

        

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?