USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADLİ YIL AÇILIŞI / HUKUKA DAİR BEKLENTİLER -2-

05-09-2020

3-) ADLİ YARDIM HİZMETLERİ / CMK ZORUNLU MÜDAFİİLİK ÜCRETLERİNİN AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMESİ;

 Birçok aşamada da dile getirildiği üzere Avukat meslektaşlarımın adli yardım hizmetleri ve CMK zorunlu müdafilik hizmetlerinde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin şu aşamada ¼ ü oranında ücretlendirmenin yapıldığı görülmektedir.

Bu hizmetlerin daha etkin ve daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için ücretlendirmelerin de bu doğrultuda ekonomik olarak verimli seviyelerde olması gereklidir.

Adalet hizmetlerinde yapılan ödemelerin oldukça düşük seviyede bulunması, bir avukat meslektaşın Yerel Mahkeme, İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay olmak üzere 3 ayrı aşamada dosya takibine ilişkin emeğinin karşılığında ücretlendirmelerde de her yıl sonunda yapılan bu artış oranlarının artık gerçek değerler üzerinden yapılması zaruri bir gereklilik haline gelmiştir.

 

4-) AVUKAT MESLEKTAŞLARIN EMEKLİLİK HAKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE, EKONOMİK GELİR SEVİYELERİNDE ÖZELLİKLE SON SÜREÇTE YAŞANILAN CİDDİ DÜŞÜŞLERİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR DA BİR AN ÖNCE ATILMALIDIR;

Bu hususu gelirler ve giderler üzerinde yapılacak düzenlemeler olarak iki ana başlıkta belirtebiliriz.

 

GİDERLER ÜZERİNDE YAPILACAK DEĞERLENDİRME; Avukat meslektaşlarımızın KDV oranları oldukça yüksektir. % 18 KDV, % 20 YILLIK GELİR VERGİSİ, AYLIK STOPAJ ÖDEMELERİ, GEÇİCİ VERGİ ve DAMGA VERGİSİ ÖDEMELERİ, BAĞ-KUR PRİM ÖDEMELERİ, PERSONEL SGK ÖDEMELERİ GİBİ BİRÇOK GİDER KALEMİ BİR BÜTÜN HALİNDE DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE öncelikle bir kısım alanlarda sınırlı şekilde % 8 e düşürülen KDV oranının her alandaki davalarda uygulanması gider kalemlerinin azaltılması için kanaatimizce oldukça uygun olacaktır.

 

GELİR KALEMLERİNİN ARTIRILMASI ÜZERİNDE DEĞERLENDİRME;

Gelir hususunda avukatlık mesleğinde ciddi şekilde düşüşün yaşandığı bilinmektedir.

Öncelikle Avukat meslektaşlarımızın Bağ-Kur emeklisi olmaları ve ortalama 1.500 ? 2.000 TL tutarlarına denk gelen ve günümüz şartlarında hiçbir ihtiyaca cevap vermeyecek derecedeki alt gelir emekli maaşları üzerinde düzenleme yapılması mantıklı olacaktır.

Hakim ve Savcı meslektaşlarımızın emekli olmaları dahilinde oldukça iyi standartlarda almış oldukları emekli maaşlarının bir benzerinin de yasal düzenleme ile avukat meslektaşlarımız için yapılması sorunun çözümü için etkin olacaktır.

Bu şekli ile avukat meslektaşlarımız oldukça ileri yaşlara kadar mesleki faaliyet icra etmek zorunda kalmayacak ve emekli meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerden ekonomik durumlarında yaşanılacak düzenleme ile çekilmeleri durumunda da serbest avukatlık mesleğinde genç meslektaşlar için çalışma alanı biraz daha genişlemiş olacaktır.

Yine yukarıda ayrıntısına yer verdiğim üzere zorunlu müdafilik ve adli yardım hizmetleri için alınacak avukatlık hizmeti ücretlerinde artırım kararı avukat meslek mensuplarının gelir kalemlerinde oluşacak rahatlama ile bu yönlü sorunun çözümüne destek olacaktır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?