USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bebeğinizin Aç Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

10-11-2020

Büyük yaşta çocuklar ya da erişkinler açlıklarını dile getirebilir. Peki ya bebekler? Tabi ki, evet! Fakat alışık olduğumuz kelimeler ya da cümlelerle değil. Tavır, hareket ve davranış değişiklikleri ile anlatırlar. Burada, onu iyi gözlemlemek ve davranışlarını anlamlandırmak devreye giriyor. Başlarda bütün ağlamalar ve sızlanmazlar aynı gibi görünürken zaman geçtikçe durumu daha iyi kavramaya ve daha doğru anlamlandırmaya başlarsınız. İşte size, bebeğinizin aç olduğunu düşündürmesi gereken birkaç açlık işareti;
Bebeğinizin,
? Bacakları ve kolları oynuyorsa,
? Uyanık ve alarm durumunda ise,
? Küçük küçük sesler çıkarıyor ve konuşmaya çalışıyor gibi görünüyorsa,
? Suratını buruşturuyorsa,
? Kafasını sağa sola çeviriyorsa,
? Huysuz, huzursuz ve kıpır kıpır bir hali varsa,
? Dudaklarını ve dilini emdiğini gözlemliyorsanız,
? Kucağınızda tutarken kafasını göğsünüze doğru çeviriyor ise?
Bebeğiniz gerçekten de aç olabilir. Bu durumlar gözlemleniyorsa bebeğinizi bir an önce beslemelisiniz.
En çok soru sorulan ve cevabı yanlış bilinen bir soruyu soralım;
?Ağlamak açlık işareti midir??
Cevabı: Hem evet hem hayır.
Nasıl mı? Birçok kişiden bebeğinizin ağladığında aç olabileceğini duyarsınız. Bu doğru bir gözlem, fakat eksik. Çünkü, ağlama geç bir bulgudur. Yani bebeğiniz ağlıyorsa muhtemelen çok açtır ve siz ilk açlık işaretlerini gözden kaçırmış olabilirsiniz. Bu noktada onu beslemeden önce sakinleştirmeniz gerekir. Aksi taktirde göğsünüzü tutturmakta ya da biberon ile beslemekte zorlanabilirsiniz. Ağlamak aynı zamanda oldukça yüksek enerji harcatan bir aktivitedir ve sonunda bebeğinizin yorulmasına neden olacaktır. Bu da onu beslerken güçlük çekmenize ve kilo alımı ile ilgili ikincil sorunlar yaşamanıza neden olacaktır. Bebeğiniz yorulmadan önce onu beslemelisiniz, yani yukarıda saydığım işaretlerden biri ya da birkaçını gösterirken ve uyanıkken.
Peki. Bir soru da şu şekilde soralım;
?Beslenen her bebek yeterince doymuş mudur?? Ya da soruyu şu şekilde ifade edeyim; ?Beslenme sonrasında da bebeğiniz hala aç olabilir mi??
Cevabımız; evet!
Bebeğinizi dikkatli izlerseniz onun beslenme sonrasında da açlık belirtileri gösterebileceğini, belli dönemlerde normale göre daha sık beslenme ihtiyacı olabileceğini, hatta bazen her saat başında beslenmeyi istediğini görebilirsiniz. Bu, dönem dönem olabilecek normal bir gelişim sürecidir. Bu duruma ?Küme Tipi Beslenme? diyoruz. Bu endişe verici bir durum değildir. Bir hastalık işareti ya da yolunda gitmeyen bir durumun belirtisi değildir. Genellikle geçici bir dönemdir ve yaklaşık 2-3 hafta süreyle gözlenir. Size önerim bebeğinizi bu dönemde her istediğinde doyurun.
Sıradaki sorumuz şu şekilde gelsin; ?Açlık işaretleri ve büyüme atakları arasında bir ilişki var mıdır??
Cevap: Evet, genellikle vardır.
Büyüme atağı dönemlerinde bebekler devamlı açlık işaretleri göstermeye meyillidirler. Bebeğiniz tüm gün emebilir ve doyma belirtisi görmeyebilirsiniz. Büyüme atakları da fizyolojik (normal gelişim sürecinde gözlenen) bir durumdur ve bebeğinizde gözlemlenebilir. Tüm bu talep artışı sonucu anne sütü üretiminiz artacak ve sonrasında daha düzenli bir beslenme ve uyuma rutinine erişeceksiniz. Tavsiyem rutinlerinizden şaşmayın ve sabırlı olun. Bu konuyla ilgili hazırladığım ayrıntılı videoyu YouTube kanalımda bulabilirsiniz.()
Anlayacağınız üzere bebekler her dönemde farklı bir rutini benimser ve ona göre yaşar. Anne ve babaların bu dönemlerde endişeli bir şekilde hastaneye geldiklerini, acil poliklinikleri önünde saatlerce tahlil ve muayene beklediklerini maalesef çok sık gözlemliyorum. Bu durumu tanımak ve önceden belirlemek üzere, rutin çocuk sağlığı kontrollerinize gitmeniz ve bebeğiniz henüz bu döneme girmeden durumdan haberdar olmanız hem onu hem de siz anne-babaları rahatlatacaktır. Bu sayede gerekmediği durumlarda hastaneye gidişler ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla enfekte olma ihtimaliniz de ortadan kalkacaktır. Sonunda da daha az hasta olan, daha az ilaç kullanan ve daha iyi gelişen bebeklerimiz, çocuklarımız olacaktır.
Bir sonraki haftaya yeni bir çocuk sağlığı konusu ile buluşmak üzere?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?