USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CEZA YARGILAMASINDA SERİ MUHAKEME USULÜ (15)

24-01-2020

Eksik ve hatalı hususların giderilmesi
Cumhuriyet savcısı tarafından eksiklikler tamamlandıktan ve hatalı noktalar düzeltildikten sonra talepname yeniden düzenlenerek mahkemeye gönderilmesi gerekmektedir.
Atılı suçun kapsam dışı olması veya şüphelinin usulün uygulanmasını kabul etmemesi hali
Mahkemece, isnat olunan suçun seri muhakeme usulü kapsamında olmadığı veya 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 250 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen şartların gerçekleşmediği, örneğin şüphelinin teklifi kabul etmemesi gibi hâllerde talep reddedilecektir.
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 250 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen; ?Cumhuriyet savcısı tarafından seri muhakeme usulünün uygulanması şüpheliye teklif edilir ve şüphelinin müdafii huzurunda teklifi kabul etmesi hâlinde bu usul uygulanır.? Şeklindeki düzenleme gözönüne alındığında zaten usulün uygulanmasını şüpheli kabul etmemiş iken, şüphelinin rızasına aykırı bir şekilde bu usulün uygulanması hukuka aykırı olacaktır. Bu nedenle bu gibi durumlarda mahkemece talebin reddine karar vermek gerekecektir.
Eylemin seri muhakeme usulü kapsamında olmaması
Mahkeme, eylemin seri muhakeme usulü kapsamında olduğu kanaatine varmaması halinde talebi reddedecektir. (CMK m. 250/9)
Mahkeme talebi reddederse, soruşturmanın genel hükümlere göre sonuçlandırılması amacıyla dosyayı Cumhuriyet başsavcılığına gönderecektir. (CMK m. 250/9)
Yani dosyanın iade edilmesi üzerine savcılık makamı, soruşturmayı genel hükümlere göre sonuçlandıracaktır.
Özetle; yukarıda belirtilen hallerde talebin reddine karar verilmesi durumunda, dosya Cumhuriyet başsavcılığına gönderilecek ve soruşturma genel hükümlere göre sonuçlandırılacaktır.
Şüphelinin mazeretsiz olarak mahkemeye gelmemesi
Mazeretsiz olarak mahkemeye gelmeyen şüpheli, bu usulden vazgeçmiş sayılır. (CMK m. 250/9)
Başka bir söylemle, mazeretsiz olarak mahkemeye gelmemesi halinde, şüpheli bu usulün uygulanmasını istemediği düşüncesine ulaşılarak şüphelinin vazgeçtiği kabul edilecektir.
Şüphelinin teklifi müdafi huzurunda kabul etmesi halinde şüpheli, aynı gün mahkemeye yönlendirilmesi gerektiğinden bu durumun sıklıkla yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Fakat buna rağmen şüpheli mahkemeye gelmemiş ise bu durumda da usulün uygulanmasından vazgeçtiği varsayılacaktır. DEVAMI YARIN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?