USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CEZA YARGILAMASINDA SERİ MUHAKEME USULÜ (2)

08-01-2020

BU HUSUSTA BELİRLENMİŞ
YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu´nun 250. Maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecektir. (CMK m. 250/15) Yasa koyucu, bu düzenleme ile seri yargılama yöntemine ilişkin ilkelerin belirlenmesi amacıyla, yasa hükmü ile belirtilen esasların yanında yöntemin uygulanma şekli ile ilgili hususların detaylandırılması için yönetmelik çıkarılması gerekliliğini hüküm altına almıştır.
Nitekim Ceza muhakemesinde seri muhakeme usulünün uygulanmasına dair usul ve esasları belirlemek amacıyla Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği çıkarılmıştır.
Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği hükümleri şu hususları kapsamaktadır: ( Madde 2)
1) Seri muhakeme usulünün uygulama alanını,
2) Usule ilişkin düzenlemeleri,
3) Usulün teklifini,
4) Yaptırımları belirleme usulünü,
5) Cumhuriyet savcısı tarafından düzenlenen talepnamede yer alacak hususları,
6) Mahkemece talepnamenin değerlendirilmesini,
7) Talep üzerine verilecek kararları,
8) Talep üzerine verilecek kararlara ilişkin itiraz usulünü ve uygulamaya dair diğer hususlar.
Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği, yukarıda 8 başlık altında belirtilen hususları kapsamaktadır.
Mahkeme: Seri muhakeme usulü ile ilgili uygulamalarda mahkeme ibaresi, yetkili asliye ceza mahkemesini işaret etmektedir.
Seri Muhakeme Usulü: 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250 nci maddesinde düzenlenen muhakeme usulü, seri muhakeme usulü olarak anlaşılmalıdır. ( Yönetmelik madde 4/1-c)
Talepname: Seri muhakeme usulünde Cumhuriyet savcısı tarafından mahkemeye sunulan talep yazısı, ?talepname? olarak tanımlanmıştır. ( Yönetmelik madde 4/1-ç)
Yasa koyucu burada özellikle iddianame tabirini kullanmamıştır. Zira kendine has özellikleri olan ve kamu davası açılması açısından farklı bir yöntem içeren seri muhakeme usulünde, mahkemeye hitaben yazılan yazı, işaret edilen bu farklılıklar nedeniyle ?talepname? olarak ismiyle hüküm altına alınmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?