USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CUMHUR İTTİFAKI DOĞRU STRATEJİ

09-01-2019

16 Nisan Halkoylaması ile başlayan 24 Haziran seçimlerinde de uygulanan ve bu yerel seçimlerde de devam edecek Cumhur ittifakı ile ilgili fikirlerimi sizlerle daha önceki yazılarımda paylaştım.

        Yerel seçimler sürecinde akla gelen, gelinen noktaya kadar izlenen seyirde bir kısım ihtimaller tartışılmış, tartışılan ihtimaller üzerinde;   

??. Sonuçta her bir siyasi parti farklı temeller üzerinde durabilir. Bu anlamda AK PARTİ ile MHP açısından da tabanda birlik yaşanması muhtemel olmayabilir??  fikrini sunanlar da olmuş,

Bir başka ihtimalde ise;

? ? Yerel seçim de olsa Cumhur İttifakı devam etmelidir. Ancak, genel seçimin aksine, yerel parlamentolar kurulacağı için sayısal olarak çok fazla aday yarışacağı için, bunun düzenlemesi nasıl olacaktır şeklinde tartışıp, başkan ve meclislerin farklı olmasının da ayrı karışıklığa varmayacak boyutta tasnif edilerek ittifak yoluna devam edebilir? ? görüşünü beyan edenler de olmuştur.

        Esasen İttifak denildiğinde örneklendirip formulize ederek anlatmak gerekir ise;

A, B, C partileri açısından oluşacak ittifak çatısı altında en yüksek oy oranına sahip A Partisi çatısı amblemi altında sıralamalarda diğer B ve C Partisinin oy oranına göre kontenjan verilerek gidilmesi gerekliliği anlaşılır iken uygulama böyle gelişmemiş her parti kendi amblemi ile oy pusulasında kendi adayı ile seçime giderek seçilmeye çalışmıştır.

MHP ise yukarıdaki formülün B Partisi olarak Cumhurun Başkanı için ittifak yapıp milletvekili seçimi hususunda kendi oyunu almak gayretini sarf etmiştir. BBP 24 Haziran 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı oy pusulasında aynı filigranda ismi ile yer almayıp, sadece belirlediği adayları ile AK PARTİ listelerinden yerini almıştır.  

        Yerel Seçimlerde tam ittifaka gidilebilmesi takdir edersiniz ki, zaten imkânsız durumdadır.

Tercih, doğal sonuç olarak Cumhur İttifakının AK PARTİ ve MHP bloklarının ağırlıklı seçmen yoğunluklarına göre belirlenmiş, AK PARTİNİN seçmen yoğunluğunun olduğu bölgelerde MHP aday çıkarmayarak AK PARTİYE destek vermiş, MHP nin seçmen yoğunluğu olan bölgelerde de AK PARTİ, MHP adaylarına destek vererek ittifak hususunda tam bir mutabakat ile doğru strateji oluşturmuşlardır.

         Cumhur İttifakı cephesinde Ankara, İstanbul ve İzmir için MHP tarafından sunulan hamleler oldukça yerinde, buna mukabil ittifak ortağı AK PARTİ tarafından Ankara ve İstanbul´ da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından MHP adaylarına da yer verilerek birlikte isim açıklanması da bir o kadar yerinde siyasi hamlelerdir.

        Her zaman belirttiğim gibi, özellikle siyasette her taş yerinde ağırdır. Cumhur İttifakı cephesinde her taşın kendi yerinde ağır duruşu yani, AK PARTİ adayını kendi partisi ile, MHP adayının da kendi partisi çatısı altında, kendi partisinin amblemi altında seçime girmesi Cumhur İttifakını oldukça etkin ve güçlü kılmaktadır.

        Başkan adaylığı açıklamalarından başlamak üzere, izlenen strateji ve yürütülen kampanyalara varana kadar her aşamada Cumhur İttifakı açısından doğru strateji izlenmiştir.

        Hem AK PARTİ hem de MHP açısından her bir ittifak ortağının siyasal duruşu, siyasal çizgisinin korunması başarılmış, ittifak için yerel seçimler ciheti ile uygulanabilecek en doğru kararlar alınmış, olabilecek en güçlü şekilde projeler ile sahaya inilmiş ve özellikle de izlenen strateji ile başarılı adımlar atılmaya başlanmıştır.

        02.01.2019 tarihi itibarı ile seçimlere katılabilecek siyasi partilerin açıklanması ile seçim atmosferinde hava tam anlamı ile ısınmaya başlamış olup, izlenen bu doğru strateji ile Cumhur İttifakı cephesinde başarılı sonuçlar alınması kaçınılmaz görünmektedir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?