USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÜNDEM / BAROLARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ / YAPILAN AÇIKLAMALAR ve AÇIKLAMALARA İLİŞKİN YORUMLARIMIZ?

04-07-2020

Gündemin en önemli tartışmalarından olan Barolar ilgili yapılacak değişiklikleri içeren kanun değişikliğidir.

Yazımızda 30.06.2020 tarihi itibarı ile yapılan açıklamaları değerlendirme altına alacak ve her bir açıklamaya her bir başlığa yönelik yorumlarımızı sizler ile paylaşacağız.

30.06.2020 tarihinde  AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan baro teklifiyle ilgili son dakika açıklama yaptı. 28 maddeden oluşan teklifi Meclis Başkanlığı´na sevk edildi. Barolarda reform yapmanın şart olduğunu belirten Özkan, ´An itibarı ile kanun teklifini Meclis´e sunmuş bulunuyoruz. Her baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek´ dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi´ni, Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

Özkan, Meclis´te düzenlediği basın toplantısında, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi´ne ilişkin bilgi verdi.

HER SÜREÇTE KÖŞE YAZILARIMDA BELİRTTİĞİM GİBİ; HALK ARASINDA TORBA KANUN OLARAK BİLİNEN ve ÖYLE TANIMLANAN, HUKUKİ YÖNÜ İLE DE ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İSMİ OLAN KANUN DEĞİŞİKLİKLERİNİ KANUN YAPMA TEKNİĞİNE UYGUN BULMAMAKTAYIM. KEŞKE DÜZENLEME YAPILIR İKEN ÖZELLİKLE DE KARIŞIKLIĞA SEBEBİYET VERMEMESİ İÇİN SADECE O KONUYA MAHSUS KANUNİ DÜZENLEME YAPILMASI ÇOK DAHA UYGUN OLACAKTIR. ÖNCELİKLE BU HUSUSA İLİŞKİN YORUMUMU SUNMAK İSTERİM.

Baroların demokratikleşmesinin sadece bugünün değil, tarih boyunca dünden bugüne her zaman var olageldiğini söyleyen Özkan, Türkiye´de yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olan baroların dünden bugüne bir dizi düzenlemeyle değişikliğe uğradığını anımsattı. Barolarla ilgili düzenlemelerin Anayasa´nın 135. maddesi başta olmak üzere 1969 tarihli Avukatlık Kanunu´na dayandığını dile getiren Özkan, "Avukatlık Kanunu´nda baroların kuruluş ve nitelikleri kenar başlıklı düzenlemede, baroların, avukatlık mesleğini geliştirmek, mesleki düzen ve disiplini sağlamak, avukatlık mesleğinin ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmak olarak ana hatlarıyla ifade edilmiştir." diye konuştu.

 Anayasa´da ve Avukatlık Kanunu´nda yer alan bu düzenlemelerin farklı tarihlerde pek çok kez değişikliğe uğradığını belirten Özkan, şöyle devam etti:

"Bu düzenlemeyi niçin yaptık? Herkesin kafasında bu soru yer almaktadır. Öncelikle baroların, Anayasa´da ve yasada belirtilen bu görevleri dikkate alındığı zaman bu ihtiyaçları günümüz koşullarında karşılayamadıkları ve hakkıyla yerine getirmediklerini tespit etmiş bulunmaktayız. İkinci olarak, özellikle son 20 yılık süre zarfında hızla artan avukat sayısı, artan bu avukat sayısının özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yoğunlaşmış olması, barolar ile meslek üyeleri arasında rabıtanın maalesef tamamen kopmasına neden olmuştur. Kanunun, yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 10 bin civarında olan avukat sayısı, aradan geçen süre zarfında 130 binleri aşmış bulunmaktadır. Artan bu avukat sayısı özellikle İstanbul´da 50 bini, Ankara´da 20 bini, İzmir´de 10 bin rakamını zorlamaktadır. Artan bu sayı nedeniyle başta avukat stajyerlerinin mesleğe hazırlanması ve eğitim konusunda baroların, görevlerini gerektiği gibi yerine getirmemelerine, avukat stajının sembolik ve şekli anlamda prosedürel bir işleme dönüşmesine neden olmuştur.

ÖZELLİKLE BU HUSUSTA YAKLAŞIK SON 10 YILLIK SÜREÇTE, ÜLKEMİZDE HUKUK FAKÜLTESİ SAYISININ İHTİYACIN OLDUKÇA ÜZERİNDE OLDUĞU, ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN EN HIZLI HUKUK KÜRSÜLERİ KURDUKLARI ve BU FAKÜLTELERİN AÇILMASI İLE BİRLİKTE BU KEZ HUKUKTA KALİTE UNUSURUNUN CİDDİ ŞEKİLDE TARTIŞILIR HALE GELDİĞİNİ  HEPİMİZ BİLMEKTEYİZ.

AVUKATLIK MESLEĞİNDE CİDDİ MANADA KISITLAMALAR GETİRİLMESİ, HAKİM ve SAVCILIK MESLEKLERİNE GİRİŞTE YAPILAN SINAV UYGULAMALARININ AVUKATLIK MESLEĞİNDE DE ETKİN HALE GETİRİLMESİNİ HEP BELİRTTİK, YİNE BELİRTİYORUZ. BU SEBEPLER İLE DE KEŞKE BU TASARIDA BU SIKINTILARIN DA ÖNÜNE GEÇİLMESİ KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER GETİRİLSE DİYEREK BEKLENTİMİZİ DİLE GETİRİYORUZ. AKSİ TAKDİRDE BU HIZLA GİDEN HUKUK FAKÜLTESİ ARTIŞINDA HER MEMLEKETİN BİRÇOK NOKTASINDA HUKUKÇU TABELASI OLACAK ve DAHA DA İLERLEYEN SÜREÇLERDE ADLİYENİN HER AŞAMASINDA TÜM GÖREVLİLERİN HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARINA TEVDİ EDİLMESİ ZORUNLULUĞU GÖRÜNMEKTEDİR. HUKUKUN ve BİLHASSA AVUKATLIK MESLEĞİNDE KALİTENİN EN ÜST SEVİYEDE TUTULMASI YARGININ DA GÜÇLÜ OLMASI ANLAMINA GELECEKTİR.

 BU TASARI DA BU HUSUSLARA DA YER VERİLMESİ KANAATİMİZCE OLUŞAN SORUNLARA DAHA GÜÇLÜ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMİŞ OLACAK İDİ. devam edecek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?