USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÜNDEM / BAROLARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ / YAPILAN AÇIKLAMALAR ve AÇIKLAMALARA İLİŞKİN YORUMLARIMIZ?

14-07-2020

Muhalefetin düzenlemeye ilişkin eleştirilerinin hatırlatılmasının ardından, "Çoklu baro sisteminde muhalefetin dile getirdiği gibi AK Parti´li ya da CHP´li barolar gibi bazı durumlar söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Özkan, dünden bugüne Türkiye´deki demokratikleşme çalışmalarıyla ilgili yaptıkları her reformun, bu tür siyasallaşma tartışmalarını gündeme getirdiğini söyledi.
Özkan, "Hakimlerin, avukatların tavrı, ne yaşam tarzına ne inanç tercihine ne de üye oldukları avukatlık barosuna göre değişmelidir.
Türkiye bunları aşmalıdır. Bunları geçmişte önümüze tez olarak getirenler yapılan reformlar karşısında haklı ve doğru noktada olmadıklarını görmüştür. Bu noktada da Türkiye, mesleğe odaklanmış, hukukun ve hukukçu kalitesini artırmaya dönük yeni barolarla, olması gerektiği gibi, Anayasa ve yasalarda yer alan usul ve esaslarla çalışan, daha etkin faaliyet gösteren barolarla kavuşmuş olacak." diye konuştu.
"Bu kadar baro başkanı karşı çıkarken neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyuldu?" sorusu üzerine ise Özkan, şunları kaydetti:
"Burası milli iradenin tecelligahı TBMM´dir. Burada yapılacak bir yasal düzenlemeyle ilgili elbette bütün konunun tarafları görüşlerini sunar. Barolar, hukuk STK´leri, avukatlar, vatandaşlarımız, herkesin görüşü toparlanır ve en nihayetinde karar verilir. 130 binden fazla avukatın bulunduğu Türkiye´de acaba yürüyen barolar, kaç kişi geldi? Belki de 130 kişilerdi. Biz de onları izledik. Elbette onların yaptığı bu faaliyetleri ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü konusunda bir hak olarak bu taleplerini kamuoyuyla paylaşacaklar. Ancak biz, TBMM´de Türkiye Barolar Birliği temsilcileri, yönetimi ve barolardan 30 kişilik ekibi dinledik. Onların bu ziyaretlerinde yaptıkları öneri, teklif ve değerlendirmeler bağlamında bu paketin zenginleşmesi de söz konusu oldu. Elbette ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü olacak ancak bunların tamamı toparlandıktan sonra bizler parlamentoda da milli iradenin temsilcileri olarak, tüm siyasi parti grupları olarak milletten aldığımız yetkiyle bu noktada kararı vereceğiz. Bu karar da milletimiz adına, 83 milyonun menfaatine hukuk camiasının kalitesinin artırılmasına ve avukatların sorunlarının çözümüne inşallah katkı sağlayacaktır."
AVUKATLAR, BAROLAR ve BAROLAR BİRLİĞİ´NİN TÜM BU HUSUSLARDA SİYASALLAŞMASI KONULARINDA YORUMUMUZ;
UZUN YILLAR CUMHURİYET HALK PARTİSİ İLE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DOĞRUDAN İLİNTİ HALİNDE OLMUŞTUR. TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI, İSTANBUL BARO BAŞKANI OLARAK GÖREV YAPAN AVUKATLARIN O SÜREÇLERDE BU MAKAMLARI CUMHURİYET HALK PARTİSİ NEZDİNDE BİR KISIM GÖREVLER ALMAK ADINA SIÇRAMA BASAMAĞI OLARAK KULLANDIĞINI, TBB ÜST KURUL YÖNETİCİ ve BAŞKANLARININ CUMHURİYET HALK PARTİSİNDE ÜST DÜZEY GÖREVLERE, PARTİ MECLİSLERİNDE GENEL BAŞKAN YARDIMCILIKLARINA, PARTİ SÖZCÜLÜKLERİNE ve GENEL SEKRETERLİK MAKAMLARINA GETİRİLDİKLERİ DÖNEMLERDE KURULAN SİYASİ BAĞINTI HERKES TARAFINCA BİLİNMEKTE İDİ.
BUGÜN SİYASALLAŞMA HUSUSUNDA BİR KISIM BEYANLARDA BULUNULUR İKEN, GEÇMİŞTE YAŞANILMIŞ OLAN BU KONULARA DA DEĞİNMEK MESELENİN AYDINLATILMASI AÇISINDAN YERİNDE OLACAKTIR.
GEÇMİŞTE HİÇBİR SİYASİ YÖNÜ YOKMUŞ GİBİ BEYANATLARDA BULUNULMUŞ OLMASI MANİDARDIR.
BU SEBEPLER İLE YAPILAN İTİRAZLAR GEÇMİŞİ ÖRNEKLENDİREN BU AÇIKLAMALAR DOĞRULTUSUNDA YERSİZ KALACAKTIR.
BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİNİN SEÇİLMESİ
Özkan, bir başka soru üzerine, barolar birliği seçimlerinin, çift yıllarda baroların seçiminin ardından tek yıllarda 4 yılda bir olmak şartıyla mayıs ayında yapıldığını hatırlatarak, buna şimdi bir düzen getireceklerini söyledi.
Tek yılda ve çift yıllarda baroların genel kurullarının yapılmasının bazı handikaplara neden olduğunu ifade eden Özkan, seçimlerin bir şekilde manipüle edilmemesi hem de demokratik bir temsilin sağlanması noktasında çift yılların ekim ayında baroların genel kurulunu yapacağını ve aralık ayında ise seçim yapan baroların gönderdiği delegelerle Türkiye Barolar Birliği yönetiminin belirleneceğini söyledi.
BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİNİN SEÇİLMESİ HUSUSUNDA ÖNERİMİZ;
130.000 CİVARINDA MESLEK MENSUBU AVUKAT MESLEKTAŞIMIZIN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI VE İLGİLİ KURULLARINI SEÇMEK EN TABİ HAKKI OLMALIDIR.
MEVCUT SİSTEM İLE TÜM TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ADAYI BAŞKAN VE İLGİLİ KURUL ÜYELİKLERİ İÇİN ADAY OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN, ÜLKEMİZ GENELİNDE FAALİYET GÖSTEREN LİSTELERDE KAYITLI BULUNAN MESLEKTAŞLARIMIZCA SEÇİLMESİ KANAATİMİZCE EN ADİL YÖNTEM OLACAKTIR.
DEVAM EDECEK

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?