USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İTTİFAK CEPHELERİNDE SON DURUM

13-02-2019

Bugüne kadar sizlerle ittifakların gelişen ve değişen seyrine yönelik fikirlerimi paylaşmıştım.

Bu yazımda ise gelinen nokta itibariyle her iki ittifak cephesinde ittifakların seyrini anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Millet İttifakı cephesindeki gelişmeleri ele alalım.  Millet ittifakının en büyük üyesi CHP içerisinde yerel seçimler takviminin başladığı günden bu yana partinin önde gelen isimlerince birçok büyükşehirde ciddi adaylık beklentileri mevcuttu. Esasen Akif Hamzaçebi, Gürsel Tekin gibi isimler başta olmak CHP´de üst düzey görevlerde bulunmuş birçok isim İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere yerel seçimlerin büyük noktalarında kesin adaylık beklentisi içerisinde oldular.

Ancak, CHP lideri tarafından Parti Meclisi ve partinin ileri gelenlerinin tüm düşüncelerinin aksine, özellikle İYİ Parti ve Saadet Partisi ile olan birliktelikleri çok daha ön planda tutması ve Kılıçdaroğlu´nun partisi iç bünyesine çekilmek yerine Millet İttifakı cephesine yönelmesi ve parti yönetimi ile tabanından yerel seçimlerde adaylık tercihi hususunda uzak kalması hiçbir şekilde Cumhuriyet Halk Partisinde memnuniyet uyandırmamış, beklentiler ile ortaya çıkan manzaralar oldukça zıt şekilde tezahür etmiştir.

Millet İttifakı cephesinde Saadet Partisinin tutumu da yine HDP merkezli yaklaşımlarda hitap edilen tabanda ciddi bir rahatsızlık uyandırmıştır.

Millet İttifakı cephesinde Ankara ve İstanbul´da adaylar cephesi ile Mansur Yavaş´ın rozetsiz yönetelim açıklamalarının verdiği rahatsızlıktan tutalım, İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu´nun küskünleri barıştıracağız yönlü açıklamaları, DSP´nin yeniden canlandırılması, Sarıgül ve diğer birkaç eski CHP´li isimlerin adaylık faktörü, adaylıkların gündeme gelmesi son süreçte ciddi manada karışıklık meydana getirmiştir.

Gelelim Sayın Cumhurbaşkanınızın Sivas mitingindeki açıklamalarından yola çıkarak Cumhur İttifakı cephesine;

 

 

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, mevcut şartlarda her türlü zorluğa rağmen, hem AK Parti hem de MHP açısından her bir ittifak ortağının siyasal duruşu, siyasal çizgisinin korunması başarılmış, ittifak için yerel seçimlerde uygulanabilecek en doğru kararlar alınmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı Sivas mitinginde oldukça net konuşarak, Cumhur İttifakı ortaklarını tekrar Ak Parti ve MHP olarak açıklamış, ?24 Haziran 2018 genel seçimlerinin aksine BBP bu ittifak kapsamında değildir? şeklindeki sözlerini Sivas halkı önünde tüm kamuoyu ile paylaşmıştır.

En başından bugüne kadar BBP genel başkanının Ankara´dan Ak partiden milletvekili olması ve sonrasında partisine dönüşü BBP tabanının bir bölümünde de o dönemlerden bu yana bir kısım tartışmaları, kabul görmezlikleri beraberinde getirmişti.

BBP ile diğer partilerin genel merkezleri nezdinde neler yaşandığı, anlaşmaya varılamayan hususlar kamuoyunda ve tabanda bilinememekte, mevcut durum Sayın Cumhurbaşkanının Sivas mitingindeki açıklamaları doğrultusunda netlik kazanıp açığa çıkmıştır.

Ak Parti ile MHP aday belirleme noktasında birçok zorluğun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Belli ki seçimlerde ortaya çıkacak netice 31 Mart 2019 akşamından sonra her bir siyasi partinin genel merkezinde ve her iki ittifak cephelerinde hesaplananın ne kadar doğru olduğunu tüm kamuoyuna gösterecektir.

Beklenenin başarılamadığı ve halk nezdinde kabul görmediği her bir bölgede gerek parti içerisinde ve gerekse ittifaklar içerisinde uzun süren tartışmalar devam edecek, biz söylemiştik yönlü beyanlar her cephede karşılaşılan klasik beyanlar olacaktır.

Ancak, açıklamalarımın özeti olarak şunu bilir, şunu söylerim;

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK HER CEPHEDE OLDUKÇA ZORDUR, HERKESİ MEMNUN EDEBİLECEK SONUÇLARA ULAŞMAKTA ADETA İMKANSIZDIR.

BU SEBEPLE, YAPILAN HESAPLAMALAR, ARAŞTIRMALAR, ANKETLER DOĞRULTUSUNDA ANCAK BU KADAR YAPILABİLİRDİ.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ ile SEÇMENİN TERCİHİ 31 MART AKŞAMI BELLİ OLACAKTIR

Sonuçlar hayırlara vesile olsun?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?