USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İTTİFAKLARIN YERELE YANSIMASI

16-12-2018

        İttifak yasal düzenlemesi konusunda bugüne kadar birçok farklı açıdan gündemin durumuna göre fikirlerimi beyan eden yazılarımı sizlerle paylaşmıştım.

        16 Nisan 2017 tarihli Anayasa referandumunun salt çoğunluk kabulü ile ittifak yasal düzenlemesi ilk kez 24 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Seçimleri ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçimlerinde uygulama alanı bulmuştur.

        24 Haziran 2018 tarihli seçimlerin üzerinden kısa bir zaman sonrasında önümüzdeki 31 Mart 2019 tarihli Mahalli İdareler Seçimleri tüm siyasi partilerin gündemine gelmiş ve vatandaşlarımız siyasi partilerin daha da özelde Cumhur İttifakı cephesi ile Millet İttifakı cephelerinin yerel seçimlere yönelik alacağı stratejik kararlara yönelmiş durumdadır.

        Cumhur İttifakı cephesinde de Millet İttifakı cephesinde de liderler arası birçok görüşme yapılmış, tüm siyasi partilerin aynı zamanda genel başkanlarına bağlı seçim işleri ve yerel yönetim birim başkanlarının da aralarında bulunduğu konsensüs alınan kararları kamuoyu ile peyderpey paylaşmıştır.

        Mahalli İdareler seçimlerinin genel seçimlerden farkı bulunduğunu, birim olarak en az 4 farklı tercih, en az 4 farklı oy pusulasının bulunması ve yerel yönetici olmak beklentisi içerisinde bulunan birçok aday bireyin beklentileri, yine aynı zamanda her bir siyasi parti teşkilatlarının beklentileri bir bütün halinde değerlendirildiğinde bu ittifakların her ilde aynı sonucu doğuramayacağı açıkça görülmektedir.

        Cumhur İttifakı cephesinin anlaşmaya vardığı illerde, yine son aşamada oldu olacak derken anlaştıkları açıklanan Millet İttifakı cephesinin sonuç bildirgelerine bir de tabanda yansıması ve sonuçları üzerinden bakıp değerlendirelim.

        Gözlemlerimden yola çıkılarak edindiğim kanaatim, ittifak oluşumlarının genel seçimlerde bir sıkıntı getirmediği, zira;

        Oy pusulasında ittifak çatısının kurulduğu, kurulan ittifak çatısı altında istenilen oy tercihinin yapılabileceği, zaten Cumhurbaşkanı adayı hususunda da istenilen oyun istenildiği şekilde verilebileceği her bir vatandaşımızın tercihini yapması konusunda etkin yetki bırakması olumlu sonuçlar doğurmuştur.

        Ancak, aynı ittifak hususu yerel seçimlerde genel seçimlerde olduğu gibi tam bir memnuniyet uyandırmayabilir. Kanaatim bu doğrultudadır.

-      Öncelikle liderler bazında karşılıklı varılan mutabakatlar,

-      Liderlerin sadece sınırlı ekipler ile aldığı bu kararlar,

-      Karşılıklı jestlerin yapılması,

-      Tüm siyasi partiler açısından tam bir grup kararı ile değil, salt liderler ve bu iş ile görevlendirilmiş sınırlı ekipler ile kararlar alınması,

-      Yerelde her bir partiden aday olmayı düşünen belki destek gören ancak alınan ittifak kararları doğrultusunda adaylık başvurusu dahi yapamayan adaylar,

-      Benzer şekilde koordine ile çalışıp çalışamayacağı belirli olmayan ve sahada sonuç doğuracak teşkilatlar, teşkilatlara bağlı tabanlar,

-      En önemlisi de seçmenlerin tercihlerini hangi aday yada adaylar ciheti ile kullanacağı yönlü 31 Mart 2019 akşamı önümüze gelecek nihai neticeler belirttiğim gerekçeler ile hissettiğim tedirginliklerin sonucunu gösterecektir.

-      Bu hususlardaki en ciddi merak uyandıran konuların özellikle ilçe ve belde belediyelerinde ne şekilde tezahür edeceği de beklenmektedir. Zira, seçmen sayısı az olan ilçe ve belde belediyeleri kritik diyeceğimiz oy neticeleri ile sonuçlanacaktır. Esasen büyükşehir ve il belediyelerinden daha çok buralarda etki yaşanacağı aşikardır.

 

        İttifak da olsa yerel seçim farklı, genel seçim ve özellikle de Başkanlık seçimi çok ama çok farklıdır. Bu sebepler ile yerel seçimlerde parti tabanlarının ittifak dahi olsa tercihini birçok farklı gerekçe ile somut olarak değiştirebileceği, belediye başkanlığında farklı, belediye meclisinde farklı, il genel meclisi üyeliğinde farklı tercihlerde bulunabileceği maddi gerçekliği karşımıza çıkabilecektir.

       

        İş bu yazımız genelinde belirttiğimiz gözlemlerimizi ve kanaatlerimizi bir de ilimiz için değerlendirmeye alır isek;

        İlimizi çok da etkilemeyeceği, ilimizde her iki ittifak cephesinde mutabakata varılan bir durum bulunmadığı, her iki ittifak cephesinde de her bir siyasi partinin kendi adayı ile yoluna devam edebileceği görülmektedir. Bu durum ilimiz merkezini etkilemeyecektir, ancak ilçelerimiz açısından merak uyandıran sorular, sonucun ne şekilde ortaya çıkacağı kafalarda hep yer alacaktır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?