USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ONLİNE NİKÂH

13-10-2020

Son zamanlarda ironik bir ilan gördüm. ?´Online nikah, tüm dini vecibeleriniz için online dua siparişi alınmaktadır. Randevu almak için hemen iletişime geçebilirsiniz: -Hocam dijital´´. 

Teknolojiyi oldukça aktif olarak kullanmaya başladığımız günlerde bütün uhrevi duygularınızla seküler gibi kelime-i şehadet getirmek istediğinizi duyar gibiyim. Yine aynı samimiyetle, sosyal medya hesabınızdan önce kudretli bir besleme çekip gözünüze kestirdiğiniz kişi ile tanıştıktan sonra izdivaca doğru emin adımlarla ilerleyebilirsiniz (!) Ne de olsa online nikah kıyan dijital hocalar var. Online dua siparişi ile dini vecibeleriniz ihlâslı bir şekilde yerine getirilebilmektedir.

Farkında mısınız, pandemi döneminden önce sosyal medyanın, dijitalleşmenin, internet ağının zararlarından konuşuyorduk. Ancak pandemi ile birlikte tersine bir şekilde internet olmasa nefessiz kalacak gibi olduk. Okulların online eğitime başlaması ile birlikte çocuklarımıza en iyi tableti alabilmek için neredeyse kazı çalışması yapacaktık.

Ben çocuk olsaydım, ebeveynime şu soruyu sorardım. ?´ Anne, baba internet madem bu kadar önemli bir şeydi, şimdiye kadar neden yasak koydunuz? ´´ Toplum olarak ?´bağlanma´´ problemlerimizi online eğitimle aşmaya çalışıyoruz. Tabi ki, bağlanma problemlerinin toplumun bütün katmanlarında aynı oranda değildir. Sosyal bağlanma problemi bir kenara dijital bağlanma üzerinde gidecek olursak, Sivas´ın ücra köylerindeki çocuğun Merkezdeki çocuk ile eşit şartlarda erişim sağlayıp sağlamadığı soru işaretidir. Pandeminin eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini gün yüzüne çıkardığı, yetkilerin de bu eşitsizliği gidermek için var gücüyle mücadele ettiği takdire şayandır.

İnternetin erişimi kadar, internetin nasıl kullanıldığı oldukça önemlidir. Buna medya okur yazarlığın denmektedir.  Çocukların bu dönemde uzaktan eğitimden mahrum kalmamaları kadar internetin tehlikeli alanlarından korunmaları gerekmektedir. Bu noktada büyüklere büyük görev düşmektedir. Şüphesiz,  bu pandemi dönemi bir gün bitecek ve normal hayata döneceğiz ancak durumu içselleştirdiğimiz sürece daha kolay başa çıkabiliriz. Pandemi döneminde son zamanların en yüksek internet kullanımına ulaştık. Çocuklarımızın internetin bu olumsuz koşullarından uzak tutmak biz yetişkinlere düşmektedir. Bu da, medya okuryazarlığının yani internetin ve youtube´un çocuklar için birer okul gibi kullanılmasına bağlıdır.

Sağlıcakla kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?