USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kötü Komşu İnsanı Ev Sahibi Yapar

27-02-2023

Bu toplumda insanların ekonomik nedenlerin yanı sıra kültürel, siyasal, psikolojik ve sosyolojik nedenlerden dolayı problem yaşadığını hepimiz tahmin ediyoruz. Bildiğiniz üzere bir Sosyolog olarak sorunları konuşmaktan ziyade sorunları fırsata çevirme yanlısıyım.

Kötü komşu ev sahibi yapar atasözü tam olarak Sosyolojik bir meseledir. 

Kimdir bu kötü komşu, çalışma hayatındaysanız sözde amiriniz, çalışmıyorsanız etkileşimde bulunduğunuz diğer kişilerdir. Kötü ifadesini pek sevimli bulmasam da bu yazıda kullanmaktan bir sakınca görmüyorum.

İdare etmek sanattır. Sağ duyu gerektirir. Salt objektif bakış açısı, sosyal yönü zayıf insanların kolayca sığındığı bir limandır. Örneğin, size bir görev verirken bu bir emirdir şeklinde konuşan birisine sonsuz şükranlar duymalısınız. O insan sağ duyulu olsaydı belki hayatınız rutin bir şekilde devam eder ve değişiklik yapmak istemezdiniz.

Fakat sağ duyudan yoksun, kurumsallaşmamış bir yapının içindeyseniz gitmek istemeniz gayet normal. Her gününüzün işkence haline dönüşmesi olağan. 

Çok üzücü bazı devlet kurumlarındaki oturmamış bu devlet kültürü. Esasen belli bir kurum kimliği kazanamamış olması büyük bir başarı yahut başarısızlık. Günübirlik ve kişiye göre değişen uygulamalar… Yakıştıramıyorum. Faydalı olamıyorsak, faydalı olmamız özellikle istenmiyorsa orayı terk etmeli düşüncesindeyim. Elbette hiçbir çekiciliği kalmadıysa. Çokça tahammül, sabırla bir yere kadar gelebiliyorsunuz, faydalı olmamanız için sürekli aşağı çekilmeye çalışılıyorsanız bu durum farklı bir yere gelmiş demektir, o da hazin bir vakadır.

Elden ne gelir ki? Ruhu, kimliği, dinamikleri, yöntemi baştan hatalı. Çözüm odaklı değil sorun odaklı. Sorunların temeline inme ve sosyolojik olarak analiz etmeye  müsaade yok! Bildikleriniz unutturulup yanlışlar öğretiliyor, sonra da yanlışlar yerini sizin bildiğiniz doğrularla değil onun bildiği doğrularla doluyor. Çünkü sizi pasivize etmeye ve baskılamaya çalışıyorlar.

Ne demişler kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış. Fakat, ev sahibi kötü komşunun hikmetinden değil kendi azmindenmiş…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?