USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEÇİM DEĞERLENDİRMELERİ (3)

08-04-2019

Değerli okuyucular,

Üzerinde durulması gerekli olan bir başka konu da; uzun süredir beklediğimiz seçimlerin gerçekleştirilmesi ve propaganda süreçlerine ilişkin doğru adımlar idi.

Esasen her seçimde beklediğimiz ancak kısmi revizyonlar gerçekleşen 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun seçim uygulamalarını düzenleyen bölümlerinde seçim gürültü ve görüntü kirliliğinin kaldırılması gündemde olmasına rağmen bir türlü bu konuda somut adımlar atılmamış idi.

Ancak, bu seçimlerde somut adımlar atıldı.

Son dönemde ise sosyal paylaşım sitelerimde;

30.11.2019 tarihinde;

"GÜRÜLTÜSÜZ ve MASRAFSIZ SEÇİM ATMOSFERİ VATANDAŞIMIZIN ÖZLEMİ OLMUŞTUR?"

Başlıklı yazımız ile birçok vatandaşımızın gönlüne tercüman olacak gürültüsüz ve masrafsız seçim atmosferi özlemi konusuna değinmiş idik.

Seçim mevzuatlarını detaylı şekilde takip eden bir kardeşiniz olarak 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun birçok defa lokal değişikliklere uğramıştır. 

İttifak düzenlemelerinden önceki aşamada 2011 seçimlerinden bu yana yapılan değişiklikler ile seçim irtibat büroları ve parti binaları dışında bayrak asılması, parti amblemli süsleme yapılması kısıtlanmış, parti bayrak ve flamalarının boyutlarını sınırlandıran düzenlemelere yer verilmiştir.

 Ortalama 2 yılda bir seçim atmosferinin hakim olduğu günümüz şartlarında ve ülkemiz koşullarında defaten belirtilip tartışılmasına rağmen;
- Seçim irtibat büroları uygulaması (her mahalle ve bölgede seçimlere 2 yada 3 ay kala partilerce açılan bölgesel irtibat büroları )
- Seçim irtibat büroları ve il / ilçe binalarının etraflarının partilere ait amblem ve broşürler ile süslenmesi,

Her bir partiye ait sesli anons araçlarının sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar cadde ve sokaklarda dolaşması,

Tüm bunların vatandaşlarımıza verdiği her türlü rahatsızlıklar, çevresel etkenlerin gördüğü gürültü ve ses rahatsızlıkları, boşa harcanan yakıtlar, boşa yıpranan araçlar olmasaydı,

Bunu daha da artırıcı hale getiren partilerce karşılıklı süslenen irtibat büroları görselleri olmasaydı,

Kanuni düzenlemeler ile tüm bu gereksizlikler kaldırılsa, gürültüsüz ve masrafsız seçim atmosferi olsa, boşa harcanan masraflar başkaca kamusal alanlarda daha etkin noktalara kullanılsa, hatta AR-GE´mizin kalkınması için kullanılsa, 
- hem vatandaşımız yaklaşan seçim atmosferinde çocuğunu evinde rahat uyutsa, kafası yok yere şişirilmese, durduk yere huzuru kaçmasa, hem de kaynaklar kısa süreli reklam görselleri için, atıl kalacak işler için değil, kalıcı eserlerin ifasında kullanılsa eminim ki hepimizin gönlü çok daha fazla mudmain olacaktır.  Şeklinde paylaştığımız ve gönlümüzden geçenleri dile getirdiğimiz yazı metninin üzerinden daha 1 hafta bile geçmeden;

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 06.12.2018 tarihinde yapılan;

??GÖRÜNTÜ ve GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ.
İNSANA SAYGILI BİR SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTME KARARI ALDIK. KAMPANYALARIMIZ BOYUNCA GÖRÜNTÜ ve GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ. BELİRLENEN SAATLER DIŞINDA OTOBÜSLER DOLAŞMAYACAKTIR?? şeklindeki açıklaması herkeste derin bir memnuniyet uyandırmıştır. 

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN 06.12.2018 TARİHLİ GENİŞLETİLMİŞ İL BAŞKANLARI TOPLANTISINDAKİ AÇIKLAMALARINDAN DUYDUĞUM MEMNUNİYETİ İFADE ETMEK İSTER ve SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA / ADALET ve KALKINMA PARTİSİ GENEL BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜRLERİMİ SUNMUŞ İDİM.

Zira, bu yerel seçim sürecinde bu hususta daha fazla çevreci bir kampanya izlenmiş, seçime gidilir iken yapılan bu düzenlemeler, alınan bu kararlar ve kararlara sadakat ile uyum gösterilmesi süreçte bizleri memnun etmiştir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?