USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEÇİM GÜNDEMİNE DAİR DEĞERLENDİRMELERİMİZ?

16-04-2019

            Değerli Okuyucular,

            Hepinizce malum olduğu üzere, gündemin en başında yer alan konu itirazlar üzerine devam eden sayım döküm işlemleridir.

            Yapılan itirazlarda sıralama;

İlçe Seçim Kurulları nezdinde yapılan itirazlar, buradan kabul ya da ret durumuna göre,

İl Seçim Kurulu Başkanlıkları nezdinde yapılan itirazlar, buradan kesin olmayan kararlar haricinde açılan Yüksek Seçim Kurulu Başvurularıdır.

Yüksek Seçim Kurulu süreci;

YSK´nın iki görevi vardır. Bir tanesi yargı görevi ve bir tanesi de seçime ilişkin hazırlıklar ile seçimi yönetme görevi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının ilk görevi olan seçimleri yönetme görevi tamamlanmış ve YSK artık yargı görevi kapsamında nihai kararları vermek üzere son aşamaya gelmiş bulunmaktadır.

Yani seçimin sona ermesinden itibaren yargıya ilişkin YSK´nın görevi başlamış bulunmaktadır. 

YSK 11 yüksek mahkeme üyesi önüne gelen şikâyetlerle ilgili toplanıp dosyalarla ilgili karar vermek aşamasındadır.

YSK bu kararı verirken yasal olarak temsilci bulundurma hakkına sahip olan bir önceki seçimlere katılma hakkına sahip, seçimlerde en çok oyu almış 5 siyasi parti ki;

ADALET ve KALKINMA PARTİSİ, ( AK PARTİ )

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ, ( MHP )

CUMHURİYET HALK PARTİSİ, ( CHP )

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ, ( HDP )

İYİ PARTİ olmak üzere bu 5 parti temsilcileri de karar verme sürecinde YSK tarafından yapılan tüm toplantılarda hazır bulunmakta ve kurula kendi görüşlerini bildirmek suretiyle katkı vermektedirler. Kurul bu şekilde önüne gelen dosyaları bir an önce sonuçlandırmak üzere toplanmakta olup buna ilişkin süreç devam etmektedir.

Yasada belirlenen itiraz süreci sırası ile bu şekilde olup ülkemiz genelinde bugün gelinen noktada öncelikle İlçe Seçim Kurulları, sonrasında ise İl Seçim Kurulları nezdinde yapılan başvurular sonuçlandırılmış,

Kurulların bir kısmı yapılan itiraz başvuruları üzerine sadece sandık kurullarınca geçersiz kabul edilen geçersiz oy pusulalarını ve zarfları saymış, bir kısmı da tüm oyların yeniden sayım ve dökümünü yaparak, o bölgede bulunan oy zarfları ile oy pusulalarının yeniden sayım ve dökümünü sandık bazlı tamamlayıp, kurul tarafından tespit edilen nihai neticeyi kararında hüküm altına almıştır.

Yıllardır ülkemizde özellikle Mahalli İdareler Seçimlerinde bu itirazlar her dönemde yoğun şekilde yapılmakta, yapılan itirazların birçoğunda ise sonuç alınması üzerine uzun yıllardır devam eden haklı endişeler adayları ve partilerin itiraza yetkili kişilerini hep itiraz müessesesini devreye sokmaya mecbur kılmıştır.

Bu vesile ile hep belirttim bu yazımda da belirteyim, vatandaşımıza her seçimde oy kullanma esasları hakkında ciddi manada bilgilendirme yapılmalı, tüm sandık kurullarımız da 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna dayalı olarak çıkarılan YSK nun 135, 138 /1 -2 numaralı genelgeleri hakkında oldukça detaylı bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir.

Aynı durum tüm siyasi partilerce sağlanmalıdır.

Özellikle gündemin en yoğun tartışma konusu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri hususunda ise, birçok ilçede birçok seçim bölgesinde sandık sonuç tutanakları kontrol edildiğinde on binlerce oyun hatalı şekilde tutanağa geçirildiği sonucu ortaya konulduğunda;

Haklı olarak şu sorular akla gelmektedir;

-       Özellikle sandık görevlileri sandıkta mı değildiniz?, sandıklara resmi görevlerinizin başına mı gitmediniz?

-       Sandıktan çıkan yüzlerce oyunuzu, nasıl oldu da sonuç tutanaklarına 0 olarak ya da 1 olarak geçirdiniz?

-       Sandık görevlileri ile beraber müşahitler nasıl oldu da onca huzurunuzda sayılan, okunan oyu gözler önünde karşılaştırma cihetine gitmeden, sandıkları terk ettiniz?

-       Gün içerisinde YSK´nın 138 numaralı genelgesinde belirtilen şikayet mekanizması şikayet dilekçeleri neden işleme konulmadı, şikayet müessesesi neden çalıştırılmadı, sandık sonuç tutanağı bağlanana kadar bu hususta başvuru yapılmayarak, sandık sonuç tutanaklarının bağlanması ile itiraz müessesesinden medet umuldu.

 

Devamı yarın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?