USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİYASETİN 2 METODU

23-11-2018

Bu yazımızda sizler ile siyasetin yöntemleri kıstaslarından, tümevarım değil, tümdengelim metodunun fayda sağlayacağı yönlü görüşlerimi paylaşacağım.

Malum Mahalli İdareler seçimleri yakın olunca siyaset üzerine söylenen her bir söylem daha ciddi manada irdelenmektedir.

Yöntem her alanda bizleri başarıya ulaştıracak olan kıstastır.

Siyasette birçok yöntem bugüne kadar değerlendirilmiş, uygulanmış ancak yapılan denemelerden yola çıkılarak kanaatimce tümevarım yani aşağıdan yukarı tabandan bütüne yöntem değil, bütünden tabana yayılan tümdengelim sistemleri çok daha etkin olacaktır.

Öncelikle siyasi partilerin teşkilatlanmaları sonrasında ise mevcut mahalli idareler süreçlerindeki yöntemler hususunda açıklamalar getireceğiz.

Ülkemizde mevcut siyasi partilerin her birisinde teşkilatların görevlendirilmesi atama ile genel merkezlerinden yapılmaktadır. Her ne kadar bu hususta bir dönem teşkilat içi oylama yoluna başvurulmuş olsa da parti genel merkezinin teşkilat başkanlığının onayı sağlanamayınca yapılan seçimin de ehemmiyeti kalmamaktadır.

Teşkilat yapılanmaları açısından tümdengelim yani öncelikle siyasi partilerin genel merkez kongrelerinin öncelikle yapılması, sonrasında ise sırası ile İl, Gençlik, Kadın, Merkez İlçe devamında ise ilçe, belde ve köy/mahalle teşkilatlarının oluşturulması üst yönetimden tabanın tümüne yayılana kadar daha sağlıklı olacaktır.

Yani önce teşkilat tabanından başlayıp yukarı doğru tercih yapılarak gidilmesi her bir birimin sorumlu olduğu üst birimler ile uyumlu olamayacağı durumlarda hep sıkıntıları beraberinde getirmiştir.

Bu sebepler ile tümevarım metodu değil, atamaya yetkili üst kurulun öncelikle belirlenerek, oluşturulan tümün, alt kademelere doğru tümdengelimi oluşturması en sağlıklı sonuçları beraberinde getirecektir.

Tabi son sürecin gözdesi Mahalli İdareler seçimlerindeki aday belirleme süreçlerinin de tümdengelim yöntemi ile yapılması ve alt birimlerde görev yapacak yönetici adaylarının başkanın uyum ve koordinesi ile oluşturulması yani aynı yöntemlerin uygulanması doğru olacaktır.

Şöyle ki;

Mahalli İdareler seçim süreci başkan adaylarının öncelikle tespit edilmesi ve akabinde diğer meclis üyeliği birimlerinin belirlenen ve açıklanan başkan adayına uygun olarak oluşturulması,

Bu açıdan da belirttiğim hassasiyetler ile tercihlerin oluşturulması elzem olacaktır.

Ancak, mevcut süreçte yaptığım gözlemlerden yola çıkarak, siyasi partilerin hem başkan hem de meclis üyesi aday adaylıkları için aynı anda başvuru almadan, meclisler için aday başvurularının başkan adayı netleştikten sonra alınması yazımın bütününde belirttiğim hassasiyetlere daha uygun olacak idi.

Yani ülkemizde etkin olan ve siyasi partilerde her halükarda siyasetin her alandaki uygulamasında belirttiğim  uygulamaların tezahürü gözlemlendiğinde atamanın etkin olduğu doğal sonucu karşısında tümdengelim metodu en etkin metot olarak karşımıza çıkmaktadır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?