USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Siz Büyük Bir Aile misiniz?

22-12-2020

Evinizde aile içi iş bölümünüz nasıl? Burada sorduğum sadece yemeği kim yapıyor, bulaşığı kim yıkıyor şeklinde sorular değil, esasen. Eşinize yardımcı oluyor musunuz? Gibi bir soru da değil, zira. ?´Eşe yardımcı olmak´´ son zamanlarda kabul edilebilir bir olgu değildir. Eşiniz ile görev paylaşımınız nasıl? Diye sorayım o vakit. Mesela, eşiniz yemek yaparken siz salatayı veya tersini ya da temizliği yapıyor musunuz? Ya da Sivas´taki hanelerde erkek eşler yemek yapma konusunda yetenekli mi? Böyle bir hipotezden yola çıkarak Sosyolojik bir çalışma yapılabilir. Bu araştırma Sivas genelinde, eşler arasındaki görev paylaşımının oranını verecektir. Ancak benim esas olarak merak ettiğim konu ev içi iş bölümü değil.

Şimdiye kadar yazdığım köşe yazıları belli bir sırra dâhilinde binanın temeli gibi birbiri ile ilişkili olarak yükseliyor.  Peki, çocuğunuzu yetiştirirken eşinizle görev paylaşımınız nasıl? Sivas´taki ailelerde eşler arasındaki çocuk yetiştirme açısından görev paylaşımı nasıldır? Sivas´taki aile yapısının çoğunlukla ataerkil olduğunu varsayarsak, çocuk yetiştirme sorumluluğunu çoğunlukla kadınların üstlendiğini söyleyebiliriz. Çocuk yetiştirmek sosyolojik bir süreçtir. Çünkü çeşitli kültürel farklılıklardan, tarihsel süreçlerden, toplumsal değerlerden ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir.  

Aile yapısında değişmeler toplum yapısını değiştirdiği gibi çocuk yetiştirme şeklini de değiştirip dönüştürmektedir.  Geniş aileden çekirdek aileye doğru oluşan dönüşüm artık çekirdek aileden tek ebeveynli ailelere doğrudur.  Ancak, Sivas´ta aile yapısındaki geleneksel dokunun hala korunduğunu varsayıyorum. Diğer yandan boşanmalarla birlikte tek ebeveyn aileye dönüşüm de söz konusudur.

Evli ve çocuğunuz varsa onun bakımında, topluma kazandırılmasında ve eğitiminde sorumluluğu sadece kadınlar üstleniyorsa ciddi problem var demektir. Düşünün ki, her sorumluluk kadında ve erkek eş görev paylaşımı yapmıyor. Ev içi birçok sorumluluğu tek başına üstlenen kadın kendisini tek ebeveyn gibi hissedebilmekte, psikolojik olarak evlilikten ve eşinden uzaklaşabilmektedir. Bu nedenle, ev içi sorumlulukları eşler birlikte üstlenmelidir. Elbette ki, eşlerin sorumlulukları karşılıklıdır.  Yalnız, tek ebeveyn olarak, hayatın sorumluluklarından üstlenmek pek kolay değildir. Üstelik hem kadın hem erkek için.  Burada medeni durum olarak tek ebeveyn olabilirsiniz, psikolojik olarak kendinizi öyle hissedebilirsiniz. Veya aile boşanma sürecinde olup tek ebeveyn olarak hayatınıza devam etmek istiyor olabilirsiniz. Ancak burada, sosyal destek mekanizma olarak aileniz ve çevreniz destekçiniz değilse ve ekonomik özgürlüğünüz yoksa mutlaka destek almanız gerekir. Boşanma konusunu da başka zaman konuşmak dileğiyle, hoşçakalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?