USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÜCRETLENDİRME SİSTEMLİ HALE GETİRİLMELİ

05-01-2019

Bu yazımda sizler ile uzun yıllardır ülkemizde ciddi çözüm bekleyen hukuki, mali müşavirlik ve diğer tüm danışmanlık/ müşavirlik alanlarındaki ücretlendirme sisteminin kesin ve net bir şekilde çözüme kavuşturulması beklentilerimi paylaşacağım.

Sosyal alanda hizmet sektörüne dahil olan şahsımın da yer aldığı bu alanlardaki meslek gruplarının tümünde beklenen mesleki ücretlendirme faydası birçok zaman sağlanamayarak, gerek meslek mensupları gerekse bu alanlarda hizmete ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımız için ciddi karışıklıkları beraberinde getirmiştir.

Bu alanda hizmet veren birçok meslek grubunda yıl sonu itibarı ile asgari ücret tarifelerinin açıklandığı bugünlerde bu yazıyı siz değerli okuyucular ile paylaşarak, her yıl sonu artışlar ve karşılaşılan belirsizlikler ile değil, top yekun bir düzenleme ile bu problemlere çözüm getirilmesi için görüşlerimi paylaşmak istedim.

Daha önceki aşamalarda meslek mensuplarının sayısal artışları, ülkemizin ihtiyacından daha fazla mezun ile karşı karşıya kalınması, meslek mensubu sayısının değil, meslek mensubu yeterliliğinin etkin kılınması ve bu durumun da meslekler ile beraberinde ise kamusal hizmet almak ihtiyacı duyan vatandaşlarımıza bir kısım zararlar verdiğini beyan etmiş idim.

Hedefimiz, öncelikle bu tür mesleklerde etkin uygulamalar getirerek, meslek mensuplarının bilgi ve donanım ile yetiştirilmesinin temini olmalı, bu yönde uygulamada her bir meslek mensubunun gerçek manada başarılı sonuçlar vermesinin temini sağlanmalıdır.

Hukuk mesleği ile ilgili uygulamadan kaynaklanan hem uygulayıcılar hem de vatandaşlarımız ciheti ile yaşanılan problemleri birçok yazımızda dile getirmiş ve sizler ile paylaşmış idik.

Son dönemde Bakanlığımızın bu hususta hassas çalışmalar yürüttüğünü, uzun zamandır dile gelmiş sıkıntıları kanuni düzenlemeler ile çözmek noktasındaki girişimleri sizler ile paylaşmış idim.

Her meslek odası, her sivil toplum kuruluşu bu husustaki bildirgelerini ilgili Bakanlıklar ve ilgili kuruluşlar ile paylaşmış olsa da mesleklerin uygulama konusunda yaşadıkları kendi iç problemleri henüz tam anlamı ile çözüm bulmuş değildir.

Bu sebepler ile öncelikle meslekleri ve meslek mensuplarını ayakta tutan gelir kaynakları konusundaki birçok sıkıntının bertaraf edilmesi, ücretlendirme ve vergilendirmede bu hususta adaletin sağlanması ilk önemli konu olarak gündemimize gelmektedir.

KDV, Stopaj, Damga Vergileri, Geçici vergiler ve diğer birçok yüksek oranlı verginin mesleki hizmetlerin karşılığında alınması meslek mensuplarında her dönem ciddi mağduriyetler oluşturmuştur.

Bu anlamda ücretlendirme düzenlemeleri ile birlikte aynı zamanda vergi oranları için de sistematik düzenlemelerin yer alması önemlidir.

Öncelikle ücretlendirmelere yönelik düzenlemeler sağlanmalı, ücretlendirme hususu belirlenen tarifeler oranı ile net bir şekilde uygulanmalı, bu hususta vergilendirme oranları da reel ve olması gerektiği gibi düzenlenerek, meslek mensuplarının bu yönlü beklentisi karşılanmalıdır.

Bu hususta etkin düzenlemeler yapılarak mevcut sorunların önüne geçilebilir.

Aile hekimliği, iş güvenliği ve işyeri hekimliği düzenlemeleri şeklinde diğer sosyal meslek mensupları için de gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu uygulamalar getirilebilir.

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi meslek sigortaları uygulamaları yürürlüğe sokulabilir. Her bir vatandaşımız sosyal mesleklerdeki alanlarda iş bu sigortalar sayesinde etkin ve kaliteli hizmet alabilir. Bu şekli ile de meslek mensupları için iş yükü adil olarak dağıtılıp, gelir kaynağı açısından beklenti karşılanmış vatandaşlarımızın bu alandaki tüm işleri de hata payı olmaksızın profesyonelce yürütülmüş olur.

-      Meslek mensuplarının kendi içerisinde gelir adaleti sağlanmalı,

-      İş yükü dengeli bir şekilde rekabet kurallarına uygun paylaştırılmalı,

-      Mesleki etik her şeyin üzerinde tutulmalı,

-      Meslekler profesyonelce icra edilmeli, bu anlamda gerekli eğitsel çalışmalar her dönemde yerine getirilmeli ve her alanda yeterlilik sertifikaları ile icra sağlanmalı,

-      Kurumsal işlemlerin her birisinde vatandaşımız profesyonel şekilde meslek mensubu eşliğinde işlemini tamamlamalı, takibini bu şekilde sağlamalıdır.

 

Bu tür mesleklerde hata olmamalı, başarı hedeflenmeli, başarı için plan yapılmalı ve hedef koyamama karşısında hükmen mağlubiyet yaşanacağı bilinci ile hareket edilerek başarısızlık hiçbir şekilde kabul edilmemelidir.

Kalın sağlıcakla?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?