USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN DOĞRU KARAR?

11-02-2019

Bu yazımızda devletimiz tarafından üniversite öğrencileri için yaz tatili döneminde kamu kurum ve kuruluşlarında haftada 3 gün toplamda 3 ay süre ile çalışmalarına ve bu çalışma karşılığında belli bir ücret almak hakkını kazanacağına yönelik İŞKUR TYP ( Toplum Yararına Program ) hakkındaki görüşlerimizi paylaşacağız.

Tasarı şu şekilde;

?? İŞKUR, aktif işgücü programları kapsamında işsizlere yönelik gerçekleştirdiği toplum yararına program uygulamasını üniversite öğrencilerine de yaygınlaştırıyor. İŞKUR´un yeni programı, öğrencilerin çalışma hayatıyla tanışmalarını ve çalışma disiplini kazanmalarını amaçlıyor. Buna göre, üniversite öğrencileri haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında kamu kurum veya kuruluşlarında üç ay süreyle çalışabilecekler.

Üniversite öğrencilerine yönelik toplum yararına programlara lisans ve ön lisans öğrencileri katılabilecek. Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri programlara katılamayacak. Üniversiteli gençler doğanın korunması; kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması; kütüphanelerin bakımı ve düzeni; kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi gibi alanlarda çalışacaklar.

Katılımcılar, üniversitelilere yönelik toplum yararına programlardan en fazla üç ay yararlanabilecek. Normalde 9 aya kadar uygulanan toplum yararına programlara katılanlara 14 güne kadar ücretsiz izin hakkı veriliyor. Üniversite öğrencileri ise üç aylık çalışma döneminde 5 güne kadar ücretsiz izin yapabilecekler.

Toplum yararına programa katılan öğrenciler haftada üç gün, günde 8 saat çalışacaklar. Öğrencilere, çalıştıkları her gün için, bir günlük asgari ücret üzerinden ödeme yapılacak. 2018 yılında uygulanan asgari ücret üzerinden günlük ücret 53.43 lira olacak.

 

Üniversite öğrencilerine yönelik toplum yararına programların ilki gelecek yıl haziran ayında başlayacak??

Bu programın çalışma süresi ve ekonomik getirileri üzerinde durmayacağım.

OLAYA BAŞKA BİR şekilde BAKMAK GEREKİR. GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HER BİR MESLEK MENSUBU STAJINI BELLİ FASILALAR İLE DEVLETİNİN KAMU KURUM ve KURULUŞLARINDA YAPARAK, DEVLETİNİN HER KURUMUNU TANIYARAK GEÇİRİR.

HUKUK MESLEĞİNDEN ÖRNEKLENDİREYİM.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE, HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU BİREYLER, HER BİR KAMU KURUM ve KURULUŞUNDA STAJ YAPIP, DEVLETİN İŞLEYİŞ MEKANİZMASI, KAMU KURUM ve KURULUŞLARININ İŞLEYİŞ MEKANZİMALARINI ÖĞRENİR.

UZUN YILLARDIR BİLİP DE ÜLKEMİZDE DE UYGULANMASI TALEBİ BEKLENTİSİNDE, GIPTA İLE BAKTIĞIM BİR HUSUSTUR.

ÖYLE Kİ, BİR HAKİM KAMU KURUM ve KURULUŞLARININ İŞLEYİŞİNİ ZATEN BİLDİĞİNDE BİLİRKİŞİYE DAHİ İHTİYAÇ DUYMADAN DOSYASINDA GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KARAR VEREBİLECEKTİR.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALAN GENÇLERİMİZ İÇİN OLDUKÇA YERİNDE BİR GİRİŞİM OLMUŞTUR. ANCAK ORADAN ALINACAK ÜCRET DEĞİL, İLGİLİ KAMU KURULUŞUNUN HANGİSİNDE BU TATİL DÖNEMİNDE GÖREV ALINACAK İSE BUNU EĞİTSEL BİLİNCİN ARTIRILMASI MANASINDA GENÇLERİMİZCE DEĞERLENDİRİLMESİ EN BÜYÜK TEMENNİM OLACAKTIR.

İNŞALLAH BU DURUM ÜNİVERSİTEDE EĞİTİM ALAN GENÇLERİMİZİN MESLEK HAYATLARININ TEMELİNİ ATMIŞ OLUR. TEMENNİMİZ BU DOĞRULTUDADIR?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?