USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VİRÜS SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ?

13-04-2020

Değerli Okuyucular,
Bu süreçte herkesçe malum olduğu üzere gündem; COVID-19 salgın hastalığının tüm dünyayı saran olumsuz seyri üzerinde yoğunlaşmış durumdadır.
Çin menşei ile başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan bu görünmeyen yok edicinin etkisi birçok ülkeyi içinden çıkılmaz bir duruma sokmuş, dünya sadece bu görünmeyen canavarı başından nasıl savacağı, bu süreçte ne kadar az kayıp ile bu sürecin sonlanacağı ile yatıp kalkmaktadır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Rabbimden rahmet, hastalarımıza acil şifalar dilerim.
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve vefalı devlet adamı Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA olmak üzere devletimizin tüm yetkililerine sürece ilişkin tüm gayretleri için ve yine kamusal alanda sağlık görevlilerimiz ve bu süreçlerde kamusal hizmeti en etkin şekilde ifa etmek mücadelesi içerisinde olan kamu görevlilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.
Devletimiz kuruluşundan bugüne nice badireler atlatmış, nice olumsuzluklara göğüs germiş, kadir şinas milletimiz ise her süreçte devletinin, ülkesinin, vatanının, bayrağının, ezanının sahibi olmuş, bu yönü ile de tüm dünyaya örnek olmuş tarihte eşi benzeri bulunmaz devlet ve millet özelliğimiz hep korunmuştur.
Kamu kurum ve kuruluşları ile, kamu kurum ve kuruluşları niteliğine haiz meslek örgütleri ile, sivil toplum örgütleri ile, kültür, sanat, spor camiaları ve bunun gibi birçok kuruluşumuz ile devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu bu zorlu süreçte bir kez daha göstermiş bulunmaktayız.
Birliğimiz daim olsun, milletimizi, ülkemizi, devletimizi, vatanımızı, bayrağımızı, ezanımızı Rabbim bu tip tehlikelerden muhafaza eylesin.
Bu yazımızda sizler ile;
İnşallah bu süreçlerden en kısa zamanda kurtulduktan sonra, önümüzde dünyada yaşanılacak değişim ve dönüşümleri, geleceğe yatırımları, kazanımları, ve toplumun reflekslerini bariz bir şekilde görebileceğimiz fırsatları bizlere tanıyacak yeni bir döneme giriyoruz.
Hepimiz dünya gündemini her an iletişim araçları üzerinden takip ediyoruz.
Bu virüsün dünyayı sarması ve yaşanılan can kayıpları ile ekonomik kayıplar hususunda Çin sorumlu olarak gösterilmeye çalışılmaktadır. Ülkelerin sağlık altyapıları, ekonomik altyapıları, sosyal altyapıları ve sair tüm hususlarda yeterlilikleri zaten yaşanılan süreçte tartışılmaktadır.
Her ne kadar Çin üzerinde görülse de bugün 200 e yakın ülkede görülen etkisi On binlerce can kaybı ve ağır hasarı ile inşallah gelip geçtikten sonra ne olabilir bunu da zaman ve gelişecek seyir süreç belirleyecektir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN bu sürece girildiğinden bu yana birçok konuşmasında ? ? YENİ DÜNYA DÜZENİ? ? ibaresine yer vermiş bulunmaktadır.
Tabi o aşamadan bu yana zihnimizin bir tarafında da bu yeni dünya düzeni ibaresi hep yer almış durumdadır.
Buna ilişkin kanaatlerimi paylaştığım iş bu yazı metnimde öncelikle mevcut seyirde ülkeler üzerindeki durumu gözlemlemenin fayda sağlayacağını belirtmek isterim.
Şöyle ki;
- Hiçbir şekilde bu işten çekinmediğini belirten ve başlangıçta gevşek tavır sergileyen İngiltere yönetimine gelen tepkiler ve İngiltere´nin hali hazırda bu salgın üzerine oluşan yoğunluğu, belki de pişmanlığı?
- Sürekli bürokratları ve Eyalet Yönetimleri ile çatışma halinde bulunan ABD Başkanı ve Merkezi Yönetiminin durumu, salgında bekledikleri yüzbinlerce ölüm vakası, tabi yapılacak yakın süreçteki seçim ve Trump üzerindeki etkileri, ekonomik yansımaları?
- Avrupa özelinde İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa Devletlerinin durumu sorgulandığında deyim yerinde ise BİTİK denilebilir. Avrupa Birliği bayrakları İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde aşağı indiriliyor ve bunun hesabı bu iş bittikten sonra Birlikten sorulacak deniyorsa; artık Avrupa bitmek noktasına gelmiştir. Bir nebze Almanya ayakta kalmakta, sanayi kuruluşları ile gücünü, varlığını ortaya koymaktadır.
- Tabi en bariz etken GENÇ NÜFUSTA toplanmaktadır. Avrupa genç nüfus noktasında bitik konumda olup, artık yeni dünya düzeni genç potansiyel nüfus ile kurulacaktır.
- Avrupa´nın yaralarını sarması oldukça uzun zaman alacak, bu doğrultuda toparlanması kanaatimce ilerleyen süreçlerde Avrupalı Devletler için ciddi şekilde zor olacaktır.
- Avrupa Birliği´nin dağılmasından, Yaşlı nüfus Avrupa´nın ciddi gelecek kaygıları taşımasına, ABD nin eski etkisini ve mevcudiyetini ortaya koymak noktasındaki olağanüstü çabasına,
- Bitti, ayağa kalkamaz derken biz bu işi bitirdik işimize bakıyoruz diyen Çin´in yeniden varlığını hissettirmesine ve dünya üzerindeki etkisini kısa zaman diliminde ortaya koymasına,
- Bugün gelinen noktada ABD ye yardım eden Rusya´nın önceki süreçlerde olduğu gibi dünya düzeninde olmazsa olmazlar arasında yer alacağına,
- Bu sürecin en ciddi hasarı Avrupa üzerinde bırakacağına kanaat etmekteyim. Eğer Avrupa Birliği ilerleyen süreçlerde İtalya, İspanya, Fransa, Almanya gibi devletler ile yaşanılan sıkıntılar dolayısı ile mesafesini artırır ise bu kez bu birlik dağılma sürecine girecek ve değişen tüm şartlar ülkemizin de içerisinde yer aldığı diğer tüm dünya devletleri için farklı ve lehe fırsatları beraberinde getirecektir.
- DÜNYANIN OLMAZ İSE OLMAZI DEVLETİMİZ, KADİR ŞİNAS MİLLETİMİZ İSE HER DAİM RABBİMİN İZNİ İLE VAR OLACAKTIR. BİZ İSLAMIN SON KALESİYİZ. TÜM DÜNYA MAZLUMLARI UMUDUNU BİZLERE BAĞLAMIŞTIR. EVET DÜNYA 5 TEN BÜYÜKTÜR ve BİZ HEP BU DÜNYANIN MEVCUDİYETİNDE YER ALACAĞIZ. ÇÜNKÜ BİZ GENÇ, DİNAMİK BİR NÜFUS POTANSİYELİNE SAHİBİZ. DAHA FAZLA ÇALIŞARAK, DAHA FAZLA İNANARAK, TEKNOLOJİYİ EN ETKİN ve VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANARAK, YERLİ ve MİLLİ DURUŞUMUZU HEP SERGİLEYEREK, DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIP, İHRACATIMIZI GÜÇLÜ HALE GETİREREK, GENÇLERİMİZE EN ETKİN UYGULAMA EĞİTİMLERİ KAZANDIRARAK İNŞALLAH BU ZORLU SÜREÇLERİN AKABİNDE YENİ DÜNYA DÜZENİNDE HAK ETTİĞİMİZ YERİ ALACAĞIZ.
- Sağlıcakla Kalın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?