USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YARGISAL SORUNLARDA ÇÖZÜM ÖNCELİĞİ - 3

05-12-2019

Yargıda uzun vadeli atılacak adımlar ve özellikle de meslek içi sorunların çözümü konusunda Türkiye Barolar Birliği Başkanlığının da katılımı ile üst düzey yargı görevlileri bu süreçlerde Adalet Bakanlığımız nezdinde bir kısım toplantılar yaparak yargı reformu hususunda bir kısım adımlar atıldığı, paket paket yapılan düzenlemelerde bir kısım açıklamaların yapıldığı ilerleyen süreçlerde yine yeni düzenlemelerin yapılacağı belirtilmektedir.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KANAATİMCE ÖNCELİKLE MESLEK MENSUBU UYGULAYICILARIN SORUNLARININ BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜMÜ İLE MÜMKÜN KILINABİLİR. BU SEBEPLER İLE YARGISAL SORUNLARDA ÇÖZÜM ÖNCELİĞİ İSİMLİ BU YAZIMDA İLK ÖNCELİĞİ MESLEK MENSUPLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN UYGUN GÖRMÜŞ BULUNMAKTAYIM.

Bir diğer ve ülkemizde mağduriyeti en çok yaşanılan husus yapılan yargılamalarda süre mefhumu olup, yargılamalarda başarı elde edilebilmesinin önüne geçilebilmesi için adil, hızlı ve etkin yargılama sorunudur.

YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASI?

Uzun yıllardır süregelen bu mağduriyet ile ilgili öncelikle şu hususlara değinmekte fayda vardır.

Hukukun üstünlüğü inancı ile, her bir vatandaşımızın adli iş ve işlemlerinin, dava ve yargılamalarının etkin, adil ve belirli sürelerde neticelendirilmesini talep etmek en doğal hakkıdır.

Hukukun en temel değerleri; adil, etkin yargılanma üzerine kurulu olup her bir vatandaşımızın hak arama özgürlüğü mevcuttur.

Ülkemizde adalet mekanizmasının etkin ve verimli çalışması için uzun yıllarca birçok sistemsel değişiklik yapılmış,  kanunlarımızda her dönem değişen yaşam şartlarına ve değişen sosyal yaşam biçimlerine göre düzenlemeler getirilerek toplumsal ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmıştır.

Ancak; birçok dönemde belki beklenilen maksimum fayda sağlanamamış, bu menfi durumlar da daha fazla, daha sık yasal değişiklikler yapılarak giderilmeye çalışılsa da bir kısım aksaklıkları beraberinde getirmeye devam etmiştir.

Ancak, uluslararası kabul görmüş bir anlayış; EN İYİ KANUNLARIN KÖTÜ UYGULAYICILAR ELİNDE KÖTÜ NETİCELER VERECEĞİ, VASAT KANUNİ DÜZENLEMELERİN DAHİ İYİ UYGULAYICILAR ELİNDE ÇOK GÜZEL SONUÇLAR VEREBİLECEĞİ yönündedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?