USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YARGISAL SORUNLARDA ÇÖZÜM ÖNCELİĞİ? (9)

12-12-2019

Tabi bu durumun ben ve benim dönemimde eğitim almış hukukçu meslektaşlarıma katkısı hukuki mukayeseleri yapmamızı sağlaması noktasında olmuştur. Örneğin Fakülte hayatımda 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu yürürlükte iken mesleğe başladıktan 1 yıl kadar sonra bu kanun yürürlükten kaldırılıp, 5237 sayılı hali hazırda yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu uygulamaya konuldu. Yine İş Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Ceza Usul Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi birçok temel kanunların eski metinleri tümü ile yürürlükten kaldırılarak, yeni kanunlar yürürlüğe girdi.

Tabi belirttiğim gibi her iki sürecin geçişinde bu eğitimleri alıp uygulamaya yoğunlaşmak bizlere mukayese etmek şansı verdi. Toplumsal ihtiyaçlara uygun seyri, mevzuat düzenlemelerinin seyrini daha geniş bir bakış açısı ile gözlemleyebilmek araştırmalarımızı genişletmiş oldu.

Tabi belirttiğim temel kanunlardaki yeni kanun metinlerinin birçoğunda da maddesel değişiklikler, kısmi düzenlemeler yapılarak birçok hususta değişikliğe gidilmiş oldu.

Hukukta esas olan kanunların hazırlık süreçlerinin oldukça iyi bir seyir dâhilinde yapılması, bu süreçlerde toplumun tümünün ihtiyaçlarının saptanarak, bu sosyolojik olgunun kanunların hazırlık sürecine de işlenmesidir.

Hal böyle olunca ülkemizdeki mevzuatlar üzerinde, temel değişimlerin her dönemde biraz hızlı şekilde yapıldığı bu durumunda sonradan parça parça birçok değişiklik yapılarak,

Madde metinleri üzerinde özellikle halk arasında torba yasa ( teknik ismi ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ) olarak anılan yasalar ile fazla değişiklik yapılmasının uygulayıcılar açısından çok zor sonuçlar doğurduğu, uygulamanın da bu şekli ile etkin bir hal kazanamadığı gerçekliği karşısında, hukuki düzenlemeler konusunda yasama organının toplumsal ihtiyaçları en geniş detayda araştırarak bu düzenlemeleri yapması kanaatimizce daha elzem olacaktır.

Aksi takdirde toplumda ortaya çıkan her yeni duruma göre sürekli kanuni değişime, yeni yeni düzenlemelere gidilecektir ki bu durum da hem toplumsal hem de beklentileri karşılamayan hukuki problemler olarak tekraren önümüze gelecektir. Çok sık değişiklik düzenlemeler yoluna gidilmesi zaten mevcut durum ve gelinen noktadaki hassas sıkıntıları önümüze çıkarmaktadır.

Kanaatim öncelikle hiyerarşik sıralamada günümüz koşullarına uygun, toplumun ihtiyaçlarına tam manası ile hükmedebilen yeni yönetim modellerimizi etkin kılan, kanuni düzenlemeler üzerinde etkin bir Anayasa hazırlanması ile bu işe başlanılmalı, akabinde ise belirttiğim toplumsal hassasiyetler, toplumsal ihtiyaçlar, beklentiler ile örtüşen kanun, tüzük, yönetmelik gibi düzenlemelere yer verilmesidir.

Yasama organınca yapılacak kanuni düzenlemelerde geçmişte hukukun her alanında karşılaşılan problemler masaya yatırılmalı, kanuni düzenlemeler aynı zamanda emsal kararlardan da yola çıkılarak uygulayıcılara fazlaca boşluk, çok geniş takdir hakkı bırakmayan içtihat birliğini de sağlayacak bir bakış açısı ile hazırlanmalıdır.

Sonrasında uygulayıcılar açısından yargı ciheti ile etkin olarak bu düzenlemelerin uygulanması konusunda yapılacak detaylı çalışmalar ile içtihadi anlamda en doğru kararlarda uygulama birliği sağlanarak toplumun beklentileri, sorunların çözümü cihetine gidilerek, toplumdaki taşlar da bu anlamda yerine oturmuş olacaktır.

 Bu şekli ile de hukukun usulüne uygun olmayan torba kanun düzenlemesi gibi uygulamalara gidilmeyecek, yasal düzenlemeler toplumun tam anlamı ile ihtiyaçlarını düzenleyen temel ve ana metinler olarak karşımıza çıkacaktır?

            Tüm bu açıklamalarımızdan yola çıkıldığında esasen yargıda birçok sorunun mevcut olabileceği ancak iyi uygulayıcılar eli ile sorunların en aza indirgenebileceğini de belirtmek isteriz.

Sorunlar; meslek mensuplarının sorunları, yani yargıda uygulayıcı sorunları,

Hedef süre uygulamaları ile ilgili sorunlar,

Uzun süren yargılamaların önüne geçilmesi,

Toplumsal ihtiyaçlara uygun kanuni düzenlemelerin yapılması şeklinde birden çok başlık altında toplanabilir.

Yargıda her dönemde tartışılan bu sorunların çözümü ve hassasiyet ile sorunların halledilebilmesi için belirttiğimiz sıralama ile düzenlemeler yapılması kanaatimizce çok daha uygun olacaktır.

Katkı sağlaması temennilerim ile, kalın sağlıcakla?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?