USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YEREL PARLAMENTO ÜYELİĞİ KRİTERLERİ

07-02-2019

Yüksek Seçim Kurulunun 31.03.2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere ilişkin olarak açıkladığı seçim takvimine göre, yerel parlamento olarak bilinen İl Genel ve Belediye Meclisi üyelikleri için aday olanların siyasi partiler tarafından seçim kurullarına bildirmesinin son günü 21 Şubat´tır.

Belediye ve İl Genel Meclisi üyeliklerine aday olmak isteyenlerde aranan gerçek kriterler şunlardır..

Toplumsal ortak akıl; toplumca kabul görmüş ve görecek tüm büyük icraatları öncelikle sadakat ile yapan, kabul görmüş, ehliyet sahibi insanlar tarafından yapılabileceğini açıkça ortaya koymaktadır.

Yenilikçi, değişim içeren, toplumların ihtiyaçlarına çözüm üretebilen projeler, toplumları muasır medeniyetler seviyesine çıkarabilecek öngörüyü ihtiva eden kalkınma hamleleri, öncelikle samimiyet ile kalplere temas eden iyiniyetli bireyler ve yöneticiler tarafından bu manevi doygunluğun sağlanması, ve yine maddi fiziki açıdan da aynı zamanda görevinin kutsallığı bilincindeki ehliyet sahibi kişilerin elinden geçebilir.

Toplumsal hizmetlerin etkin hale gelebilmesi; öncelikle güçlü bir maneviyat ile yani görevini sadakat ile yapabilecek liyakat düsturu ile getirilmiş bireylerin toplumun her makamında yer alması ile ancak mümkün olabilecektir.

Tabi vatandaşımız haklı olarak yerel parlamento üyelikleri için bu kriterleri düstur edinmektedir.

Bununla birlikte seçime katılacak olan siyasi partiler açısından aranan kriterler nelerdir sorusu akla gelmektedir.

Adalet ve Kalkınma Partisinin bu konuya ilişkin parti tüzel kişiliği olarak oldukça yerinde kriterler açıkladığını görmek mümkündür.

Nedir bu kriterler sırası ile inceleyelim.

-      ADAYLARIN BELEDİYE İLE TİCARİ İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLMAMASI,

-      ADAYLARIN BELEDİYE ÇALIŞANI OLMAMASI,

-      ADAY LİSTELERİNDE GENEL BİR DENGENİN KORUNMASI; GENÇLERİMİZE ve KADINLARIMIZA YETERİ KADAR YER VERİLMESİ,

-      ÖZELLİKLE EĞİTİM OLARAK YETERLİ DERECEDE ÜNİVERSİTE MEZUNUNA YER VERİLMESİ;

-      YETERİ KADAR HUKUKÇU, MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCISI, ÇEVRE MÜHENDİSİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ve MUHASEBE UZMANINA YER VERİLMESİ,

-      ŞEHRİMİZDE BU MESLEK GRUPLARINDA GERÇEKTEN KENDİSİNİ YETİŞTİRMEYİ BAŞARMIŞ, BİLGİ VE BİRİKİMİ OLAN BİRÇOK VATANDAŞIMIZ BULUNMAKTA OLUP TÜM SİYASİ PARTİLERCE TERCİHLER EN UYGUN İSİMLER İLE YAPILARAK TEMSİL EN ÜST SEVİYEDE SAĞLANIR. BEKLENTİMİZ TEMSİL HUSUSUNDA BU YETERLİLİKLERİN SAĞLANMASIDIR.

-      YİNE PARTİNİN İLKESEL DEĞERLERİNE,

-      ŞEHRİN DEMOGRAFİK YAPISINA UYGUN ADAYLAR TERCİH EDİLMELİDİR.

-      ADAY LİSTELERİNİN KUŞATICI ve KAPSAYICI OLUP OLMADIĞI DETAYLI ŞEKİLDE ARAŞTIRILARAK BU KRİTER DİKKATE ALINMALIDIR,

-      ADAYLAR BELİRLENİRKEN, TEŞKİLATTA CİDDİ MANADA EMEĞİ BULUNAN KİŞİLER ÖN PLANA ALINMALIDIR.

-      TEŞKİLAT TERCİHLERİ MANASINDA; SEVİLEN, SAYILAN, TABANDA KARŞILIĞI BULUNAN KİŞİLER İLE ÖZELLİKLE PARTİNİN HER DÖNEMİNDE EMEĞİ OLANLARIN, TESPİT EDİLİP, LİSTELERDE YER ALMALARI SAĞLANMALIDIR.

-      TERCİHLERİN MİLLETVEKİLLERİ, BAŞKANLIKLAR İLE AKRABALIKLARI BULUNANLAR AÇISINDAN TERCİH EDİLMEMESİ GEREKLİLİĞİ ÜZERİNDE DE AÇIKÇA DURULMALIDIR.

 

Vatandaşımızca Yerel Parlamentolar açısından beklenen ve uygun kriterlerdir. Seçimler açısından oldukça kritik süreçlere gidilir iken bu kriterlerin tam anlamı ile uygulanması önemli ve elzem olup bu husus Genel Merkez tarafından belirtildiği gibi sıkı bir şekilde takibe tabi tutulur ise bu kez oldukça sağlıklı sonuçlara ulaşılabileceği aşikardır.

Tercihlerin ve tercihlere mukabil sonuçların hayırlara vesile olması temennilerimle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?