MUTLULUK PSİKOLOJİSİ

Berat Yönez

4 yıl önce

Mutluluk psikolojisine geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim. Mutluluğun psikolojimizde ki yerini anlamak ve mutlu hissedebilmemiz için beynimizi nasıl eğitmemiz gerektiğini araştıran bir takım bilim insanı kısaca şöyle bir deney yapıyor; 4 farklı grubu 4 hafta boyunca uzmanların önceden belirlediği şekilde davranılması istenmiştir. Birinci gruba günlük rutin işlerinin yapması istenmiş, ikinci gruba yaşlı ziyareti, kimsesiz çocuklarla ilgilen ve buna benzer örnekleri kapsayan sosyal yardımlaşma davranışlarında bulunması istenmiş. Üçüncü gruba geldiğimizde uzmanlar onlardan, spor yapmak, sinemaya gitmek, hobilerini zaman ayırmak ve ilgilerine göre davranış modelleri yapılması istenmiş. Dördünce gruptan, dünyayı güzelleştiren ve daha yaşanabilir bir ortam oluşturmak için çalışmalar yapması istenmiştir. 4 hafta süre zarfı boyunca belirli aralıklarla deneklerin ruh halindeki değişimi gözlemlemişler dahası onlara ruh halleri hakkında sorular sormuşlardır.

Deneyin sonucu olarak 2. ve 4. grubun ruh hallerinde pozitif anlamda bir değişim olduğunu belirtmişlerdir. 1. ve 3. deneklere ruh halleri sorulduğunda ruh hallerinde önemli miktarda bir değişim olmadığını söylemişlerdir. Deneyin yapan araştırmacılar, deney sonucunu şu cümlelerle ifade etmiştir; olumlu sosyal davranışlarda bulunmak, iyi duyguların gelişmesinde bir bileşendir.

Yapılan bu deneye bakarak olumlu sosyal davranışlarda bulunmak insanın mutluluğa açılan kapının en önemli anahtarlarından bir tanesi olduğunu görürüz.

Ruut Veenhoven´ın dört özelliği, belirli bir yerde mutluluğu değerlendirmemize olanak sağlar.

1. Çevrenin yaşanabilirliği: Bu maddeyi kısaca çevrenin bireyin özgürlük, eğitim ve istihdam gibi ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığı ile alakalıdır. Ülke, şehir, mahalle ve aile gibi çevrenin insanın bu gibi ihtiyaçlarının ne kadarını karşılayabiliyorsa kişinin mutluluğu üzerinde etkisi de o kadar fazla olacaktır.

2. Bireyin Yaşama Becerisi: Kişinin sevgisi, hoşgörüsü ve dayanışması gibi faktörleri kapsayan bir mutluluk parametresidir. Kişi ne kadar sevgi dolu, ne kadar hoşgörülü ve ne kadar dayanışma içerisinde olursa mutluluğuna katkısı da o kadar fazla olacaktır.

3. Yaşam Faydası: Burada Veenhoven, dini kuruluşların mutluluğumuz üzerinde büyük bir etkisi olduğunu savunmuştur. Hatta öyle ki vatanseverliğin, mensubu olduğumuz vatanın gururunu üstümüzde taşımanın mutluluğumuz açısından pozitif etkisi olacağını savunmuştur.

Dördüncü maddeyi bulamadığım için sizlerle paylaşmaktan aciz olacağım. Bu yüzden özrümü kabul edin lütfen.

En nihayetinde, psikolojik olarak mutluluğumuza bakmaya çalıştık ve beynimizi mutluluğumuz için nasıl eğitmemiz gerektiği hakkında birkaç bilgi edindik. Mutluluğu amaç edinen bireylere mutluluğun psikolojik boyutundan edindiğimiz bilgilerle amaçlarına doğru daha yere basan şekilde hareket etme kabiliyeti vermiştir. Bir sonraki yazım mutluluğun hormonsal boyutta karşılığı nedir, mutluluğa somut bir şekilde nasıl bakmalıyız gibi sorulara cevap arayacağız. Hoşcakalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI