CUMA HUTBESİNİN ÖNEMİ VE ÜSLUBU HAKKINDA

Berat Yönez

4 yıl önce

Hutbe kelime manası yaygın olarak; hatibin (hutbeyi okuyan kişiye verilen isim) mimberde yaptığı konuşma anlamına gelirken, bir topluluk karşısında etkileyici konuşma anlamına da gelir. Hutbenin önemi, Müslüman topluluğu için çok mühimdir. Hutbe, Allah(c.c) ve Peygamber efendimiz (s.a.s)´in mesajlarının insanlara aktarılmasında, toplumu alakadar eden konuların, uzun zamandır oluşan İslami geleneğin/medeniyetin geniş insan kitlelerine aktarılmasında oldukça etkili bir araç olmuştur ve olmaya devam edecektir inşallah. Bu etkinliğe ülkemizde her cuma 20 milyon insan katıldığı tahmin edilmektedir. Böyle geniş kitlelerin her hafta katıldığı bir etkinliği oldukça verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

 Hutbenin içeriği kadar onu ne kadar iyi aktarabildiğimizde önemlidir. Zira en güzel kelimelerden oluşan bir metni, insanların zor duyabileceği alçaklıkta ve düz bir şekilde okunması insanlarda pek bir etki oluşturmayacaktır. İletişim aracı olarak ses tonunun önemini gösteren birçok bilimsel çalışma da hali hazırda mevcuttur. 

 Bu konuyla ilgili rehberimiz şu hadis olmalıdır;

Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) hutbe verdi mi gözleri kızarır, sesi yükselir, öfkesi artardı. Sanki bir orduya "Düşmanınız akşama veya sabaha size baskın yapacak!´´ diye tehlikeyi haber veren komutan gibi (fevkalade ciddi bir eda ile):

"Ben size, Kıyamet şu iki parmak kadar yakınlaşmış olduğu bir zaman da peygamber gönderildim ´´ der ve şehadet parmağı ile orta parmağını birbirine yaklaştırarak gösterir, sözlerine şöyle devam ederdi:

"Emma bad! Bilesiniz, sözlerin en hayırlısı Kitabullah´tır. En güzel yol da Muhammed´in yoludur. İşlerin en şerlisi de sonradan ihdas edilenlerdir. Her bid´at dalalettir." Ayrıca şunları da söyledi:

"Ben her mu´mine kendi nefsinden daha yakınım. Nitekim, kim bir mal bırakırsa bu ailesi içindir. Kim bir borç veya (bakıma muhtaç) horanta bırakırsa bu bana aittir ve benim üzerimedir."

Muslim, Cum´a 43, (867); Nesai, Iydeyn 22, (3, 188, 189).

 Önemi fazla olan ve yoğun bir şekilde katılım gösterilen bu etkinliğe karşı tutumuzu daha fazla dikkat çekmeli ve çok detaylı, küçük bir mesele olarak görmemeliyiz. İmamlarımızın verilen hutbeyi, cuma vakti gelmeden önce okumalı, prova yapmalı ve vurgu yapılacak yerlere çalışması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde davranılması, verilen mesajın etkisini artıracağı kanaatindeyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI