USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bu Balon Patlar

09-11-2023

Sivas Valiliği kesin korunacak hassas alan olarak belirlenen ve çok sayıda kuşa da ev sahipliği yapan Hafik Gölü’nde, turizmi geliştirmek amacıyla sıcak hava bolunu testi gerçekleştirildiğini duyurdu. Projeyle Sivas’ta turizmin canlandırılacağı ifade edildi.

Yıllardır Sivas’ta turizmi canlandırmak adına birçok proje hayata geçirildi. Bu projelerin de büyük çoğunluğu hüsranla sonuçlandı. Elle tutulur birkaç proje dışında Sivas’a katkı sağlayan adam akıllı proje olmadı.

Peki bu projeler neden tutmadı? Hedeflenen turizm patlaması neden yaşanmadı? Kamunun milyonlarca parası harcanarak yapılan projeler neden çöp oldu? Sivas’ta bu soruların yanıtını verebilecek bürokrat, STK temsilcisi, kamu görevlisi ya da herhangi bir yerel yönetici var mı?

Öncelikle Sivas’ı iyi bilmek gerekir, sonra Türkiye’yi iyi bilmek gerekir. Türkiye’nin herhangi bir yerinde başarılı olan bir projeyi alıntılayarak aynısını başka bir yerde yapmaya çalışmak kolaya kaçmaktır. Bir düşünce ya da  proje ortaya konulurken bu projenin getiri-götürüsü iyi hesaplanmalı. Geçmişte yapılan ama hedefe ulaşmayan projelerin neden tutmadığı iyi araştırılmalı.

Çok uzaklara gitmeden sadece tek bir proje üzerinden Sivas’ta balon projesinin neden patlayacağını izah edelim. Bakın bundan birkaç yıl önce kamunun çok ciddi kaynakları harcanarak Yıldız Dağı projesi hayata geçirildi. Sivas’ta kış turizmini canlandırmayı hedeflediler. Ama Sivas’ın bir yanında yıllardır kış turizmine ev sahipliği yapan Palandöken ve Erciyes’i görmezden geldiler. Erciyes ve Palandöken’in yanı başında yeni bir merkezin kimseye cazip gelmeyeceği ya akıl etmediler ya da projeyle ilgili daha başka dümenler döndü! Devletin milyonlarca lirasını bir hiç uğruna heba ettiler. Yolu bile olmayan Yıldız Dağı’na kış turizm merkezi oluşturmaya çalıştılar. Alt yapıyı yapmadan üst yapıyı kondurmaya çalıştılar. Projenin defolarını anlatmaya satırlar yetmez.

Şimdi dönelim balon mevzusuna. Bu projeyle ilgili çok ciddi çalışmaların, görüşmelerin, incelemelerin yapıldığını biliyorum. Sivas’ın bazı noktalarının bu noktada önemli bir potansiyel taşıdığını inkar edemem. Ancak balon turizmi Sivas’ta tutmaz. Tarihe not düşebilirsiniz. Projenin başlamasıyla son bulması arasında çok ciddi bir zaman dilimi olmayacaktır.

Herkesin malumu olduğu üzere Türkiye’de balon turizminin merkezi Kapadokya Bölgesidir. Ancak Kapadokya’da sadece balon yok. O bölgeye gittiğinizde zaman geçirecek, aktivite yapacak o kadar çok şey bulabilirsiniz ki. Üstelik yapabileceğiniz bu aktivitelerin çoğu sistemli bir şekilde uzun yıllardır işliyor.

İnsanları Sivas’ta balonla uçmaya çağırdığınızda balon uçuşu dışında zaman ve mekan bütünlüğü içerisinde insanlara neler sunacaksınız? Bu hizmetleri projelendirdiniz mi? Kilometrelerce öteden gelen insan Sivas’ta sadece balona mı binip gidecek?

Öte yandan Kapadokya’da balona binen birisi balonla kaç kilometre kare alanda uçuş yapıp uçuş sırasında nereleri görme izleme imkanı bulabiliyorken Sivas’ta balonla uçan bir kişi ne kadar süre bir uçuş gerçekleştirecek ve nereleri görebilecek? Bir kıyas yapıldığı zaman bile Kapadokya’nın her anlamda daha cazip olduğu ortaya çıkacaktır.

Keza uçuş fiyatlarıyla ilgili bir getiri götürü hesabı yapıldığı zaman bile Sivas’ta bu projenin hayat bulmayacağı ortaya çıkacaktır. Kapadokya bölgesinde yaklaşık 200 euro gibi bir fiyatla balon uçuşu yapılıyorken Sivas’ta nasıl bir fiyatlandırma yapılacak? Sivas’ta bu iş kamu eliyle mi yoksa özel şirket aracılığıyla mı yapılacak? Kamu eliyle yapılamayacağı ortada. Özel firmalar ise Kapadokya’da hazır müşteriyi bırakıp buraya gelecek mi? Gelse bile ne kadar bir ücret talep edecek? Vatandaş bu ücreti karşılayabilecek mi?

Soruların ve defoların ardı arkası kesilmez. Ben yine birilerinin alıntı projelerle realiteden uzak, geçerliliği olmayan projelerle kamunun milyonlarca lirasını çöpe atmasına itiraz ediyorum. Bir vatansever olarak devletin milyonlarca lirasının ne ülkeye ne şehre katkısı olmayacak projelerle heba edilmesini sindiremiyorum. Sivas’ta onlarca projenin milyonlarca liranın nasıl çöp olduğuna şahitlik ettik. Bir kez daha söylüyorum ‘Bu Balon Patlar’…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?