USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bu Ne Pişkinlik Müdür Bey!

13-09-2023

Daha önceki haber ve köşe yazılarımda Sivas’taki çiftçilerin yaşadığı mağduriyetleri sık sık dile getirmiş ağır girdi maliyetlerinin altında ezilen, sesini duyuramayan çiftçilerin sesi olmaya çalışmıştım. Bu gayemizden vazgeçmeden çiftçinin yaşadığı her mağduriyeti dile getirmeye devam edeceğim.

Yazılarımı ve haberlerimi takip edenlerin hatırlayacağı üzere Toprak Mahsulleri Ofisi’nin son yıllarda uyguladığı yanlış politikaların çiftçiyi her hasat mevsiminde daha da mağdur ettiğini sık sık ifade ettim. Çiftçinin bu mağduriyetleri yaşamaması adına da gerekli önerileri sunmaya çalıştım.

Ancak dün TMO Sivas Baş Müdürünün imzasıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şu ifadeler yer alıyordu: “2023 Hububat alım dönemi kampanyasında tüm alım noktalarında görevini yoğun bir şekilde ve fedakârca ifa eden personelimize sözlü ve fiziksel şiddette bulunan, hakaret eden, baskı yapan ayrıca alım sırasında kasıtlı olarak alımı yavaşlatıcı  veya  durdurucu  eylemlerde  bulunan  tüm  üreticiler  "Yasaklı Üretici" olarak kabul edilecek ve Kurumumuza 2 yıl süreyle herhangi bir ürün satamayacaklardır. Ayrıca durum adli mercilere iletilerek hukuki süreç kurumumuzca titizlikle takip edilecektir.”

O kadar talihsiz bir açıklama ki bunun izahı mümkün değil. TMO Baş Müdürü, yaptığı bu açıklamayla çiftçiyi üreticiyi alenen tehdit etmiştir. Hem çiftçiye randevu vermeyeceksin, verdiğin randevuların günü de çiftçinin borçlarını ödeme tarihinin çok çok ötesinde olacak hem de dönüp çiftçiyi tehdit edeceksin… Bu ne pişkinliktir böyle!

Çiftçi mahsulünü gününde satamazsa borcunu ödeyemezse, ödeyemediği borcuna faiz eklenirse bunun sorumluluğu kimde olacak peki? Çiftçinin zararını kim karşılayacak? Çiftçi zaten şamar oğlanı. Gelen giden tokatlıyor. Mazot gübre fiyatları almış başını gidiyor, tarlasından çıkan ürün para etmiyor. Sonra birde böyle iş bilmez müdürler çıkıp çiftçiyi tehdit ediyor.

Sivas’ta son günlerde bazı kurum müdürlerinin görevden alınacağı konuşulurken sanırım görevden alınması gereken ilk kişi TMO Baş Müdür olmalı…

Çiftçiyi tehdit etmeden önce:

çiftçinin sorunlarına çözüm üreteceksin Müdür Bey !

çiftçiyi tüccarın kucağına atmayacaksın Müdür Bey !

planlamanı doğru yapacaksın Müdür Bey !

Sivas’ın ilçesiyle köyünü birbirine karıştırmayacaksın Müdür Bey !

çiftçi yalan söylüyor demeyeceksin Müdür Bey !

çiftçinin yanına gidip bir derdi sıkıntısı var mı onu soracaksın Müdür Bey !

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?