USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Koltuğunun Hakkını Veriyor Musun Cemal Karaca?

23-11-2023

Değerli Okurlar,

Daha önce bu satırlarda Sivas’ta yaşanan liyakat problemini dile getirerek çeşitli eleştirilerde bulunmuştum. Yaşanan son gelişmeler üzerine yeniden bir şeyler yazmak icap etti.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca’nın vakıflara ait iş yerlerine yaptığı fahiş zam oranı Sivas gündeminde yüksek sesle konuşulmaya başlarken Karaca’nın esnaflara yönelik “Saray gibi yerlerde oturuyorsunuz. Beğenmiyorsanız bırakın anahtarları çıkın” dediği iddia edildi.

Şu söylemdeki, dildeki üsluptaki çirkinliğe bakar mısınız.. Vakıflar gibi belli bir kültürü temsil eden bir kurumun başında bulunan müdürün ağzından çıkan sözler hafife alınacak şeyler değil. Anlaşılan Cemal Karaca koltuğunu işgal ettiği kurumun ne anlam ifade ettiğini bir türlü özümseyememiş.Konu Cemal Karaca olunca hangi konuyu ele alırsanız alın eleştirilecek o kadar çok şey gündeme geliyor ki.

Aslında yaşanan olay şehirdeki liyakatsizliğin en temel göstergesi. Bakın Cemal Karaca’nın eğitim durumu, akademik birikimi gibi bir çok konuyu incelerseniz koca bir balon olduğunu göreceksiniz. Vakıflar gibi bir kurumu idare eden kişinin donanımlı, vizyonlu, ufku açık, yenilikçi ve bazı değerlere sahip olması gerekir. Bu saydıklarımdan kaç tanesini Cemal Karaca’da görebilirsiniz bilmiyorum.

Cemal Karaca’nın kısa sürede bu kadar çok kurumda bu kadar hızlı yükselmesini ben hala anlamış değilim mesela. Mezarlıklar Müdürlüğünden Vakıflar bölge Müdürlüğüne yükselmek pek kolay bir iş değil. Karaca’nın bu yükselişi başarılı performansıyla mı alakalı yoksa bizlerin bilmediği başka konular mı var?

Tüm bu söylenen şeylerin temelinde aslında bir liyakat sorunu yatıyor. Sivas’taki kurum müdürlerine baktığınız zaman yıllardır liyakate dayalı bir sistemin olmadığı görürsünüz. Sivas’taki kurum müdürlerinin eğitim durumlarını, geçmiş çalışmalarını, yaptığı işleri incelediğinizde liyakat sahibi müdür sayısının bir elin 5 parmağını geçmediğini farkedeceksiniz. Bunun en bariz örneği de hiç şüphesiz Cemal Karaca.

Şimdi Cemal Karaca’ya şunu sormak istiyorum. Siz esnafa “beğenmiyorsanız bırakın çıkın” diyorsunuz. Bunu söylerken oturduğunuz koltuğunun hakkını verdiğinizi, o koltuğa hakkınızla oturduğunuzu düşünüyor musunuz?

Yazımıza son verirken bir çağrıyı da siyasilere yapalım. Sivas’ta son birkaç aydır yaşanan kurum müdürlerinin değiştirilmesi kamuoyunda takdirle karşılandı. Görevden alınmalar devam etmeli. Sivas’ta işlemez hale getirilen kurumlar için değişim şart. Bunların başında da Vakıflar Bölge Müdürlüğü geliyor. Dileriz Sivas’ın siyasileri bu çağrımızı kulak verirler ve Sivas için hayırlı bir işe imza atarlar..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?