USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAKIN TARİHİMİZDEKİ SİVAS ŞEHİTLERİ ÜZERİNE (Şehidimi Nasıl Bulabilirim?)

07-01-2021

Geçen hafta Kafkas Cephesi Muharebeleri, en bilinen adıyla Sarıkamış Harekâtı´nın 104. Yıl dönümü idi.

Anadolu kapılarının Türklere açıldığı 1071 Malazgirt zaferinden bugüne değin bu topraklar için toprağa düşmüş asker sayısını hesaplamak imkânsızdır. 1176 Miryokefalon Savaşı ve 1243 Kösedağ Savaşı Malazgirt Zaferi´nden sonra Anadolu tarihi için ehemmiyet arz eden hadiselerdir.

 

Söğüt ile Domaniç dolaylarında; Şeyh Edebali´nin evinde Osman Bey´in rüyasında doğan çınar ağacıyla müjdelenen ve 600 yıl cihana hükmeden Osmanlı tarihi sayısız destanlarla doludur.

Osmanlı sultanı Murad Hüdavendigar ile beraber Kosova´da şehit olanlar, Hz. Peygamber´in müjdesine mazhar olmak için -İstanbul´un fethinde- Kostantiniyye´nin surları önünde canbahş olanlar, Preveze´deki leventler, 1596´da Şemseddin Sivasi´nin iştiraki muştulanan Eğri Zaferi´nin isimsiz şühedası, 18. Yüzyılda vukuu bulan Rus harplerinde can verenler?

 

Listeyi uzatmak zor olmasa gerek.

Dünya coğrafyası üzerinde en çok mezarlığa sahip Türklerdir, desek mübalağa olmasa gerekir. Zira mezarlıklar bu toprakların somut tapusudur, kanaatindeyiz.

Günümüz tarihine yaklaştıkça, bizleri daha yakından ilgilendiren ve kayıtları tutulan toprağa düşen nice canlar vardır. İçlerinde belki memleketimizden, köyümüzden, hatta ceddimizdendir.

(1980´lerden itibaren baş gösteren ve günümüzde de devam terör ile mücadelede kanlarını akıtan cümle ana kuzularına rahmet olsun?)

 

1854 Kırım Harbi, 1877-78 Osmanlı Rus Harbi (93 Harbi de denilir), 1912-13 Balkan Savaşları, 1914-18 Birinci Dünya Savaşı, 1919-22 İstiklal Harbi (Kurtuluş Savaşı), 1950 Kore Harbi ve1974 Kıbrıs Harekâtı´nda can veren şühedanın isimleri devlet arşivlerinde kayıtlıdır.

Dedemin dedesi Doksan Üç Harbinde şehit olmuş,

Dedemin babası seferberlikte kalmış,

Dedemin büyük kardeşi Balkan Harbinde şehit olmuş,

Dedemin dedesi Çanakkale´de, Yemen´de, Kafkas´ta şehit düşmüş,

Dedem İstiklal Harbi´nde Yunanla dövüşmüş, şehit olmuş, yaralanmış, gazi olmuş, madalya almış?..

Çevremizden, aile büyüklerimizden bu veya buna benzeri sözleri çokça işitmişizdir. Ailemizden, köyümüzden ve memleketimizden olan bu şehitlere ulaşmak günümüzde çok da zor değil. Ulaşabileceğimiz kaynakları bilmek ve doğru araştırma yapmak yeterli olacaktır.

 

Bu meyanda ulaşabileceğimiz kaynaklardan birisi Milli Savunma Bakanlığının ?ŞEHİTLERİMİZ: Osmanlı-Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklâl, Kore, Kıbrıs, İç Güvenlik, MBS, 1998? adlı eseridir. Bu eserde illere ve illerin ilçelerine göre şehit isimleri sıralanmıştır.

Diğer taraftan Çanakkale Savaşı´nda şehit düşenler içerisinde Çanakkale´deki mezarlıklarda yatanların isimlerine https://catab.ktb.gov.tr/TR-163324/canakkale-sehitleri.html adlı resmî siteden ulaşmak mümkündür.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerinden değerli araştırmacı Adnan Mahiroğulları´nın ?Birinci Dünya Ve İstiklal Harplerinde Şehit Düşen-Madalya Alan Sivaslılar, Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Sivas, 2018? adlı Sivaslılar için ayrı bir özel kaynaktır.

 

Bu kaynakların dışında kişi; kendi soyunda 1854-1974 arası Türk tarihinde vukuu bulan savaşlarda şehit olan bir büyüğünün ne zaman, nerede şehit olduğunun tespiti için resmî makamlara başvurabilir.

Kişi dilekçe yoluyla Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Daire Başkanlığına; hem kendisinin hem de araştırılan kişinin ?bilinen kişisel bilgileri ile- başvurabilir. Bu başvuruda kişinin kendisi ile şehidin bir akrabalık bağının olması zaruridir.

 

Hem Sivaslı şehitlerimize hem de bu toprak için toprağa düşmüş cümle Müslüman Türk evlatlarına rahmetler olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?