USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ELVEDA YA ŞEHR- İ RAMAZAN

29-04-2022

Varlığımıza güzellik  katan, gönül  ferahlığımız, Rahman'ın en büyük rahmet tecellilerinden birisi olan  Ramazan-ı  şerifin  şerefiyle ömrümüz  bir  kez  daha  şereflendi. Bir şehr-i  gufrana   ve  bereket   zamanlarına   daha  eriştik. Rabbimiz  ne  kadar  affedici  ve cömert  ki   bunca  günaha, isyana, her   halimizin  ve her  şeyimizin  onun  tarafından  bilinmesine   karşı   cennetin  kapılarını  bizlere  sonuna  kadar  açtı.  Ramazan  sıradan  bir ay  değil,  insanoğlunun ömründeki   bereket   ve  bağışlanma mevsimleri. Sezai  Karakoç:  ''Oruç, insanın katıldığı, her yıl bir ay katıldığı bir ruh şölenidir. Üstün  insanların davetlisi olduğu bir tabiatüstü ziyafet, bir gök sofrasıdır.'' der. Kalbe nur, gönle sürûr bu  şölende  neler  var  neler…

İbadetlerin en zorudur belki ama  ve  en karlısıdır. Bu ayın  her  günü  cehennemden  kurtuluştur. Finalinde ise bayram vardır. İnsan kendisiyle hesaplaşarak, ebedi dünyasını ve sabrı hatırlar. Dua, şükür, sabır gibi olguların son derece anlam kazandığı durumdur. Huzurun tanımı bu  olmalı, dedirtir insana.

Birçok hikmetler ve dersler çıkardığımız ramazan ayının eşsiz güzelliklerinden biri manevi arınma ve iç huzurudur. Ramazan güzide  bir temizlik ayıdır. Hangi takvime gelirse gelsin, yaz veya kış, hep bahar olur. Oruçtan gaye ne açlıktır, ne susuzluktur. Bedeni değil, nefsi aç bırakmaktır. Aç kalmış bir beden ile maneviyata girilmez ama terbiye edilmiş nefs ile sonsuz kapılar aralanabilir.

Oruçtan  maksat, kulluk  ve  iyi  insan  olmaktır. Çünkü oruç  bizi yalandan, haramdan, iftiradan, gıybetten, kötü düşünceden, nefsin  isteklerinden, kaba ve  kırıcı  davranmaktan, kalp  kırmaktan, hak yemekten kısacası   yüce  dinimizin  men  ettiği  her  türlü  kötülüklerden  alıkoyar. Dilini, ağzını, elini, kalbini, yönünü, yüzünü mühürletir. Oto kontrol sağlayarak iradeyi arttırır.  Bütün azalara  Allah’ı  hatırlatarak ona kul olmanın, acziyetinin, eksikliğinin, nefsiyle   mücadele  etmenin, tüm  iyi  şeylerin  sabırdan  sonra  geldiğinin  farkına  varıyorsun. Sabrı, paylaşmayı, hoşgörüyü, merhameti, açın, susuzun  halinden  anlamayı  yani  empati  yapmayı, kulun  kendisini  tekrar tekrar   inşa  etmesini, öze dönmesini  öğretir. Bedeni ve zihni terbiye eder. İnsan nefsinin aşırı isteklerine ve ihtiraslarına engel olur. Oruç bizi  insan olarak tutar. Oysa biz orucu tuttuğumuzu sanırız. Bir yere kadar doğrudur. Zira orucu gerçekten tutanları oruç da tutar. Dik tutar, diri tutar, kendinde ve âgâh tutar ve işte tam bu nedenle oruç tutmak kendini tutmaktır.

Bu  anlamda  manevi  bir  eğitim veren  Ramazanın ruhu, aslında  Rabbimizin  istediği   ideal  insan modelidir. İnsan ve  kul  olmanın gerekliliklerini  yerine  getirdiğimizden  bu  ayda bulduğumuz  iç  huzuru  başka  bir  ayda  bulmamız  mümkün  değildir. Maddi  ve manevi  sıhhati  bir  arada  yaşayıp ruh  inanılmaz  nimetlerle  doyduğu için, temizler, arındırır, haleti ruhiyesini  güzelleştirir. İnsana uhrevi ve sakin bir hava katar. Kalan 11 aya maddi ve manevi insanı hazırlar.

Tüm  bunların  yanı  sıra Ramazan  ayının  biz  insanlara  bahşettiği  başka bir  güzellik ise şükürdür. Çünkü Ramazan ayı  şükrün   anahtarıdır. Nimetlerin  kıymetini  takdir  etiğimiz, iftarda şeker gibi gelen bir  yudum  suyun, bir  parça  ekmeğin  değerini anladığımız  bu  rahmet  ayı, şükür  için  en  güzel  vesiledir. Saadetimize  vesile  olacak  olan  şükretmeyi  oruç  ibadeti sayesinde  daha  iyi   öğreniriz. Kula en  çok  yakışan da şükürdür. Bunun  için bu kutlu ay, bulunmaz bir fırsattır.

…..

Ömürden bir an, ömürden bir gün ve ömürden bir Ramazan daha geçip gidiyor. Hüzün gecelerindeyiz artık. Gönlümüzün sultanı geldi, güzellikler, müjdeler, rahmet ve bereket getirdi. Hoş eyledi bizleri şimdi de gidiyor. Gelişiyle memnun, gidişiyle mahzun edene sevgili deniyorsa eğer, Ramazan mümine sevgilidir.

Kim bilir bir Ramazan daha ömrümüze nasip olur mu?

Yine gel cânım  Ramazan. ''Ne kadar az şükrediyorsunuz.'' ayetinin muhatabı olmamak  için, şükrümüzü senin  sayesinde  arttırabilmek  için, iç huzurumuzu tazelemek ve  bizi   insan  tutmak  için, en  çok  da  kulluğumuzu  hatırlatmak  için yine  gel.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?