USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“İNSAN KALABİLMENİN VE ALLAHA KUL OLABİLMENİN ŞARTLARI”

23-11-2021

Dünya hayatında imkan sahibi olan insan, Allah’ın kendine sunduğu nimetleri, ölmeden önce fırsatı varken ahireti için idrak edip değerlendirmelidir. Kıyametin ve Mahkeme-i Kübranın zor, çetin, sıkıntılı ve akıllara zarar göreceği o muazzam gün için bugünden yarına hazırlık yapılmalıdır. Unutulmamalı ki, yarın ebedi ikametgaha defnolunduğunda, ne zenginin elinde infak edebileceği bir imkan kalacak, ne de fani nimetleri baki saadete sermaye kılmak için bir fırsat olacak!

-Kefenin cebi yoktur derler; Zira esasında kefenin cebi vardır. Oda yaşarken edinilen salih amel ve davranışlardır.

 

-Bu hususta Üstad Necip Fazıl ne güzel buyurmuş:

 

Hasis sarraf, kendine bir başka kese diktir!

 

Mezarda geçer akçe neyse, onu biriktir!.

 

-Toplumdaki bireyler iyi ve erdemli insan olma değerlerinden hızla uzaklaştı. Bir toplumda aşağıdaki değerlerin ortadan kalktığı gözlemleniyorsa; o toplum ahir dünya nimetlerinden uzaklaşmakta ve hızla felakete sürüklenmektedir.

 

1- Vefa Kaybolmuşsa: (Yaratan Allah’a, Anne ve babaya, Milletine ve akrabaya sırt dönüp irtibatı kesmek)

2- Allah’a Şükredip Onu Sevmek: (Tüm alemi yaratan, canlılara sonsuz nimet ve hayat sunan yüce yaratıya verdiği nimetler karşısında onu sevip şükretmek)

3- İyilik: (Rabbimiz İnsana iyilikte yarışmayı buyurmuş)

4- Paylaşmak: İnsanın sahip olduğu nimetleri ihtiyaç sahipleriyle paylaşması, toplumsal dayanışmayı, birliği, huzuru ve vefayı artırıp bereketi artırır)

5-Güvenilir Dost, Arkadaş ve Çevre edinme:

İnsanın düştüğünde yanında olacak dost ve arkadaşlara değil, düştüğünde elinden tutup kaldıracak, onun emanetine sahip olacak emin arkadaş ve dostları olmalı)

 

-Aşık Yaşar Reyhani dost için nede güzel söylemiş;

Sakın dağlar gibi yüceyim deme

Zaman gelir etrafın kar olur

Kış gelir yaz gelmez diye gam yeme

Her kışın sonunda bir bahar olur ….

 

Dağ odur ki üzerinde kar ola

Bülbül odur ki ötüşünde zar ola

Dost odur ki dar gününde yar ola

Geniş günde düşman bile yar olur…

 

Reyhani iyilik yap o kalır destan

Bir günde toprağı verirler üstten

Varlığın kefendir evin kabristan

Nöbetçin iki taş bi mezar olur.

 

-Dünya aleminden ahiret alemine devam eden yolculukta insanlığa hizmet etmeyen bilgi ile, para ile, ilim ile, makam ile toprağa gömülmek istemiyorsak helal olan değerleri paylaşmak gerek...

 

-Amel edilmeyen ilmin nasıl faydası yoksa, bu değerlere sahip olmayan paylaşımında ne bereketi ne de anlamı olur.

 

-Bir lise öğrencisinin üniversiteyi kazanmak için, Bir üniversitelinin de vizelerinde başarılı olmak için için gece gündüz emek verip çalışırken; ahireti için dünya aleminde bir hazırlık yapmadan nasıl Allah’ın rızasına ve rahmetine nail olunabilir. Bu sınavdan nasıl geçilinir.

 

-Sınav salonundan çıkan bir öğrenci, sınav esnasında cevabını hatırlayamadığı sorunun sınavdan çıktıktan sonra doğru cevap akışına gelse dahi artık sınav saatine dönüp doğru cevabı yazamayacağı, notunu artıramayacağı gibi… Yaşam imtihanındaki suallerin doğru cevaplarını öldükten sonra hatırlamak kişiye bir şey kazandırmaz. Nitekim daha ağır bir pişmanlığın müsebbibi olur vesselam.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?