USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

?KANUNLAR ADİL, TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ OLMAZSA?

29-12-2020

-İnsanda ahlak, kanunlarda adalet yoksa; ?orman kanunu? işler. İnsanın mayası karakterinde, esnafın ahlakı ticaretinde gizlidir. Marketçi esnafında bir ?açgözlülük hırsızdır? almış başını gidiyor. Son haftalarda bazı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışı milletin cebini yakıyor. Tüketici bilincinin gelişemediği ülkemizde, marketçi esnafı tüketicinin boykotundan çekinmiyor. Özellikle süt ve süt ürünleri, yumurta ve ayçiçek yağlarındaki açıklanamaz fahiş fiyat artışı vatandaşı bezdirmiş durumda...
-Asgari ücretle çalışan, alım gücü standartları belirli olan bir vatandaş, sokağa çıkma yasağını ihlal edince, veyahut kahvehanede oyun oynarken yakalanınca 3150 TL para cezasına çarptırılıyor. Kanunlara riayet etmeyenlere tabi ki yaptırımlar haktır. Lakin adaletli olmakta şarttır. Trafik kurallarını ihlal edip dirift atan bir kişiye 10 bin liraya yakın bir para cezası yazılıp ehliyetine de bir süreliğine el konulurken; marketçi esnafının kanunsuzluklarına, uygulanan ve uygulanmayan cezaların caydırıcılığı olmadığı gibi ?adalete anlayışına da? gölge düşürüyor.
-Oysa sermayesi 10 ile 50 milyon arasında olan ve milletin nafakasına göz dikip fahiş fiyat artışıyla haksız kazanç sağlayan aç gözlü esnafa uygulanan cezalar komik kaldığı gibi soyguncuyu da teşvik eder düzeyde kalıyor.
-Hele birde belediyeler var. Bu konuda yetkili yetkisizleri oynuyorlar. Oy kaybetme endişesiyle, farklı çekingenlerle kanunlara aykırı satış yapan marketçiğe uygulanacak müeyyide ?kabahatler kanunuyla? 300-500 TL arasında bir para cezaları geçiştiriyorlar. Kanun koyucu ivedi olarak adaleti tesis edecek, vatandaşını koruyup yasadaki boşluğu dolduracak yasa, yönetmelik veya tüzükleri hayata geçirmelidir...
-Marketçi esnafı günde sadece bir ürünün sürüm satışından bin lira gibi bir kazanç sağlarken 2-3 yılda bir yazılan komik cezalar, aç gözlü marketçi sınıfına yaptırımlar hususunda bağlayıcı olmuyor...
-Fiyat artışlarını üreticiden ziyade tedarikçilerin yaptığı, bir türlü doymayan, devletin sopasından korkmayan, Allahtan utanmayan, kul hakkı tanımayan marketçi esnafı ve tedarikçi yapıyor. Her ne kadar Ticaret Bakanlığı usulsüz fiyat artışı ve haksız edinim sağlayanlara 10 Bin 375 Lira para cezası kesme yetkisi olsa da, bunu on katı arttırma yetkisi de olsa; caydırıcılığı olmayan, sahada uygulamada çok az görülür olan bu yaptırım şekli, milyonlarca sermayesi olan market esnafı için komik ve usulsüz zamları teşvik edici kalıyor.
-TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, ?Son zamanlarda özellikle temel gıda maddelerinde çok ciddi fiyat artışı olduğunu gözlemlediklerini açıklamasına karşı; anlaşılan o ki, caydırıcılığı olan sürdürülebilir bir denetim ve kontrol yapılmıyor. Yapılsaydı milletin canı yanmazdı, bende bu yazıyı yazıyor olmazdım.
-Maliyet girdilerinde çok ciddi bir fiyat artışının olmadığını gördüğünüz, fahiş fiyat artışlarında geçerli bir neden olmadığını düşündüğünüz ürün fiyat artışlarını bir vatandaşlık görevi anlayışıyla muhakkak Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan ?Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna? şikayet edip vatandaşlık sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.
-Burada dürüst ve ahlaklı marketçi esnaflarını bu sitemlerden tenzih ettiğimizi de yazalım. Velhasılı kelam; Ülke olarak ?Tüketici Bilincini? kazanıp, ?tüketiciyi koruyan kanunları yürürlüğe koyamazsak? bayramlarda, seyranlarda, iki arada bir derede daha çok gözü doymak bilmeyen tacirler tarafından öpülürüz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?