USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“KDV İNDİRİMLERİ YİNE BUHAR OLDU”

06-04-2022

-Hükümet küresel arenada artan enflasyona, ham madde arzına, pandeminin sosyal alanda, ekonomiler üzerinde yarattığı olumsuzluklara, enerji fiyatlarına, hayat pahalılığına engel olmak için; önlem üzerine önlem alırken bir yeni tedbir olarak temel gıda ürünlerindeki KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1, hijyen ve temizlik ürünlerindeki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8 indirim yaptı. Fakat bir çok zincir market, tedarikçi firma ve küçük market KDV indirimlerini fiyatlara yansıtmadığı gibi ürünlerin fiyatlarını da artırıyorlar.

-Maliye ve Hazine Bakanlığı, vatandaş artan zamlardan etkilenmesin, vatandaş ihtiyacı olan ürünü ucuza alması ve hayatın sorunsuz sürmesi için milyarlarca lira vergiyi toplamaktan vazgeçerken birçok tedarikçi ve zincir marketler indirimi bilinçli olarak fiyatlarına yansıtmıyor. Zincir Marketler ve yine küçük ölçekli marketler, Un firmaları, KDV indirimini fırsata çevirdikleri gibi fiyatları önceden artırdıkları aşikar hale geldi. Vurgun yapmayı alışkanlık haline getiren bir esnaf kesimi oluştu ki; kimseden korkmuyor, kimseden çekinmiyor ve de kimseyi takmıyorlar. Bu cesareti belli ki bir yerlerden alıyorlar, aynı iş kollarındaki muhataplarıyla birlikte hareket ediyorlar.

-Zincir marketlerinin raflarındaki yumurta, sıvı yağ, et, sebze ve meyve gibi ürünlerin satış fiyatlarında anlaştığı, kartel oluşturdukları raf fiyatlarından okunuyor. Vatandaşın evinde önemli bir yer işgal eden yüksek enflasyonun düşürülmesi için gıda ve temizlik maddelerinde hükümet yetkilileri peş peşe indirime gitti. Şubat ayında un, şeker, yağ, yumurta, çay, peynir gibi temel gıda ve temizlik ürünlerinde KDV oranlarında indirime gidilmesine binaen fiyatlarda KDV indirimi nedeniyle beklenen düşüş bir türlü gerçekleşmiyor. Hatta bazı marketlerdeki ürünlerin, KDV indirimine rağmen arttığı izleniyor.

-Büyük bir market zincirinin mağaza müdürü; KDV indirimin fiyatlara yansımamasını şöyle özetliyor. "Evet, fiyatlarda indirim yok. Çünkü depolardaki stoklar eridikten sonra indirimler yansıyacak, mağazalara, yönetimden fiyatları aşağı çekmesine dair talimat gelmediğini söyleyen mağaza müdürü "Bu arada bazı ürünlere de zam geliyor.” Diye açıklıyor.

Vatandaş indirim beklerken zamla karşılaştı! İşte marketlerin KDV fırsatçılığı karşısında söylenecek tek cümle; “Nush İle Uslanmayanın Hakkı Tekrir, Tekrir İle Uslanmayanın Hakkı Kötektir.”

-Canı yanan vatandaş ürünlerde fahiş fiyat artışı yapan utanmazlardan bir an önce hesap sorulmasını istiyor. Artık Devlet Baba; hırsıza, dolandırıcıya, vatandaşın mutfağında ısrarla, bilinçli bir şekilde yangın çıkartanlara yüzünü göstermeli... Gerçekleşmeyen indirimler için tepkisini dile getiren tüketiciler sabırsızca bu işin çözülmesini bekliyor. Bugün bile fiyatların düşmek yerine arttığına dair şikayetler devam ediyor. Devlet, vatandaşı için vergiden feragat etti. Vatandaş indirim olmasını beklediği ürünler için birde sebepsiz yere şişirilen fiyatlara şahit oldu. Onlar da geri alınmadı. KDV’si düşürülen ürünlerde yüzde 15 indirim yapılması gerekirken bindirimlerin ardı arkası kesilmiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?