USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ŞİFA DERYASI ÇÖREK OTU

17-12-2021

Bin derde deva diye anlatılan, mucizevi bitki çörek otunun iyi geldiği hastalıklar saymakla bitmeyecek cinsten. Kalemim döndüğünce sizlere çörek otunun faydalarından bahsedeceğim.

“Çörek otuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde çare vardır.” Hadis-i şerifi bu bitkiye olan ilgiyi artırmış yıllarca birçok alanda kullanımı araştırılmıştır.

Çevremizde hemen hemen herkesin, muhtelif rahatsızlıklara çare olarak önerdiği çörek otunun birçok faydası bulunuyor. Anında gözümüzün önüne gelen siyah çörek otu tanecikleri aslında çörek otu bitkisinin tohumları…

İnsanlık tarihi boyunca geleneksel tıbbın en nadide bitkilerinden biri olan çörek otu, 2000 yılı aşkın bir süredir ilaç yapmak için kullanılıyor. Tıp dilinde Nigella Sativa olarak da bilinen çörek otu Kral Tutankamon`un mezarında, Kleopatra`nın güzellik için ve Hipokrat`ın karaciğer hastalıklarında kullanması ile tarih sahnesinde karşımıza çıkıyor.

Çörek otunun tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklanıyor. Bunlar:  Timokinon, timohidrokinon ve timodür. Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz çözülememiş yüzden fazla besin maddesi bulunuyor. Ayrıca içerisinde çok kıymetli maddeler olan doymamış yağ asitleri bulunuyor.

Yine içerisinde az miktarda olmakla birlikte B1, B2, B6, Folasidi Niacin, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Selenyum ve Amino asitler yer alıyor.

İçeriğindeki timokinin maddesinin vücudun savunma sistemini arttırdığını ve antioksidan rolü üstlendiği belirtiliyor. Araştırmalar, çörek otunun yağında da bulunan tiyokinonun anti-tümör etkilerinin, kolon kanseri, prostat kanseri, pankreatik ve akciğer kanserinde etkili olduğunu söylüyor. Tiyokinon ve kemoterapi ilaçları birlikte kullanıldığında tiyokinonun ilaçların zehrini azalttığından bahsediliyor.

 Alzheimer hastalığında çörek otunun bellek, dikkat ve konsantrasyonu arttırıcı etkisinden dolayı etkili olduğu, Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bilimsel makale ile kanıtlanıyor.

Alerjik rahatsızlıklarda ise alerjik rinit tedavisinde olumlu sonuçlarıyla beraber burun tıkanıklığı, burun akması, hapşırma ve burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi geldiği uzmanlarca söyleniyor.

Günde iki defa alınacak tam ezilmiş çörek otunun ya da çörek otu yağının yüksek kolestrollü bireylerde kötü kolesterol ve kan yağları düzeyini azalttığına dair çalışmalar bulunuyor.

Astım, bronşit gibi hastalıklarda akciğer fonksiyonlarını arttırdığı ve hırıltılı solunumla beraber öksürükleri azalttığı söyleniyor.

 Aynı şekilde yüksek tansiyona, kan basıncını dengelemesi ile katkıda bulunuyor. Epilepsi hastalığında her ne kadar bilimsel bir kanıta dayanmasa da epilepsi ataklarını azalttığı söyleniyor.

Çörek otu yağının saçları güçlendirmede, daha hızlı uzamasında rolü olduğu ve dökülmeleri azalttığı biliniyor.

Faydaları saymakla bitmeyen çörek otu gıda sanayi, ilaç sanayi, gibi birçok alanda ekonomiye katkı sağlamaya devam etmektedir.

Türkiye’de birçok ilde üretilen çörek otu Kangal ve civarında üretilmektedir.

Çörek otu ilimiz toprak yapısına ve iklim yapısına uygun olup, yerli olması ve timokinon oranının yüksek olması nedeniyle tercih sebebi olmuştur.

Siyasilerin ve kanaat önderlerinin teşvik etmesi öne alması gereken özel bitkilerdendir çörek otu.

Ekimde dikkat edilmesi gerekenler ise dekara 1.6 kg ile 2 kg arası tohum kullanılır.

Ekilecek çeşit antikansorejenik etkileri ile bilinen timokinin oranı yüksek yerli çeşitler olmalıdır.

Gübreleme analiz sonucuna göre yapılmalıdır, toprağın organik madde içeriği arttırılmak isteniyorsa uygulanacak hayvan gübresi yanmış olmalı ve sonbaharda uygulanmalıdır.

Ekiliş bölgemiz şartlarında nisan sonu, mayıs ayı başında yapılmalıdır.

Toprak güzden sürülmeli, çörek otu tohumu ekilmeden toprak yapısı biçerdöverle yapılacak hasat döneminde kayıpların önlenmesi için dümdüz olmalıdır.

Bir dekara 15 kg taban gübresi (15-15-15 veya Dap) tohum ile karıştırılarak uygulanır.

Tohum derinliği 1-2 cm olmalıdır. Tohum 2 cm derinden fazlaya düşmemelidir.

Dönüme 15 kg gübre ve en fazla 2 kg tohum olacak şekilde 17 kg uygulama yapılacak ve mibzerin ayarı 17 olacak, ekim yaptıktan sonra merdane – silindir çekilecektir.

Çörek otları 20 – 25 cm iken yağmur öncesinde mayıs ayı gibi analiz sonucuna göre 7-8 kg üre kullanılır.

Çiçeklenme öncesinde sıvı deniz yosunu veya dekara 7-8 kg potasyum nitrat kullanılabilir.

 Yağışların yeterli gelmediği dönemlerde, sapa kalkma ve çiçeklenme öncesinde 2 defa uygulanacak gübrelerle birlikte su verilir.

Hasat biçerdöverle kapsüllerin tamamının kuruyup el ile kırıldığı dönemde sabah erken saatlerde yapılır.

 Hasat edilen çörek otları 1 gün boyunca serilip kurutulur.

…….

Tıp bilimi felsefesinde bir söz vardır: ”En iyi ilaç aynı zamanda gıda olmalıdır, en iyi gıda aynı zamanda ilaç olabilmelidir.” Bu söz çörek otuna tam da uyuyor. O nedenle çörek otunu bir gıda olarak düşünüp sürekli olarak yemek lazım.

Çoğu gıda maddesinden ucuz oluşu, kolay bulunabilmesi, şifa etkisinin yanında çok yüksek gıda değerinin de bulunması çörek otunu ekonomik bir gıda ve şifa maddesi yapmaktadır.

Binlerce yıldır tüketilen ve deva olarak görülen çörek otunun faydalarını elimden geldiğince sizlere aktardım. Yer yer faydası kanıtlanmış olan bu bitkiyi elinizden geldiğince hayatınızın içine sokmaya ve tüketmeye çalışın.

Dünyanın en güzel baharatlarından bir tanesi olan çörek otunu, kimi zaman yoğurda, her türlü peynire, kahvaltılıklarınıza katarak, hamur işlerinizi süsleyerek,  kimi zaman direkt olarak yiyerek bir şekilde tüketiniz. Herhangi bir hastalığa sahipseniz, doktorunuza danışarak çörek otu mucizesini deneyebilirsiniz. Umuyorum hastalıksız, şifalı günleriniz olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?