USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİR GARİP İDDİA: KURTARICILIK

21-12-2018

Osmanlı devletinde bu anlayışı ilk başlatan Mustafa Reşit Paşa olmuştur. Tanzimatın ilanıyla, Osmanlıyı batıya açılmaya zorlar. Paşa, kurtarıcıdır; adı üstünde büyük M. Reşit Paşadır. Neyden kurtaracaktır derseniz; Köhnemiş Osmanlı düzeninden. Mithat Paşa ve arkadaşları Abdülhamit´i anayasal çizgi içine çekecekler ve müstebitten kurtaracaklar

1908´de Enver paşa ve arkadaşları darbe ile başa gelir. Memleketi kurtaracaktır; neden İstibdattan.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kurtaracaktır; Neyden? Düşmandan, geri kalmışlıktan, cehaletten ve yobazlıktan..

1950´de yapılan genel seçimler sonunda tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde eden Demokrat parti de kurtaracaktır; kimden tek parti zulmünden..

27 Mayıs ihtilalciler arzı endam eder bütün haşmetiyle kurtaracaklardır; kimden demokrat parti zulmünden...

12 Eylül  geliyor, onlarda memleketi vatanı kurtaracaktır.

Herkes vatanı kurtarmaya geliyor ?biz kurtarırız?diyor..

Ancak; Turgut Özal geliyor; ?ben Liberalizmle bürokratik engellere son vereceğim, zulümden kurtaracağım, anavatanı güçlendireceğim? ifadesinde bulunuyor..

Sonra Süleyman Demirel geliyor; Hiç kimse kurtaramadı, ancak ben kurtarırım, baba kurtarır? diyor.. Kimden Özal ve Mesut Yılmaz´dan

28 Şubat post modern darbesi aynı meşum iddia sahibidir. Komuta kademesi sivil yönetimi imzaya zorlar.. Ne adına millet adına..  Kurtaracak milleti, irticadan.

İkibinli yıllara iktidar-Çankaya kavgası damgasını vurur.. Akabinde finansal kriz, ekonomik kısır döngüye yerini bırakır ve yapılan seçimlerde büyük ekseriyetle Adalet ve Kalkınma Partisi kazanır.

Seçim meydanlarında kullanılan Politik kelime ve kavramlar yabancı değildir. Tanıdık, bildik dizelerdir. Hepsi peş peşe sıralanır; ancak ve ancak biz kurtarırız. Kimden askeri vesayetten, oligarşik yapıdan ve ekonomik ezilmişlikten,  yoksulluktan..

Hülasa; milleti ve devleti kurtarma fikirleri iki asırdan bu yana hep hikaye gibi oldu. Vaat edilen hedeflere bir türlü ulaşılamadı. Bakalım gelecekte hangi kurtarıcılar çıkacak, ne yapacak, kısmet olursa hep birlikte göreceğiz..

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?