Sivas’a Hoş geldin TEZMAKSAN

Sivas’a Hoş geldin TEZMAKSAN

Doç. Dr. İlkay NOYAN YALMAN

2 yıl önce

“Her fabrika bir kaledir” M. K. Atatürk.

Büyük Önder Atatürk yıllar önce, yıllar sonrayı görerek tam bağımsızlığın ancak ekonomik bağımsızlıkla var olabileceğini ifade etmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında yeni Türkiye kurulurken çok önemli ve bugünlerin de temelini atan büyük fabrikalar kurulmuş. Bunlardan birkaç tanesi de Sivas’a nasip olmuş ve Sivas ekonomisinin temel taşlarını oluşturmuşlar. Sivas ekonomisi Cumhuriyet döneminde aldığı kamu yatırımlarıyla o dönemlerde sanayide söz sahibi olmuş illerinden biridir. Ancak kamu yatırımlarının fazlalığına da bağlı olarak zamanla girişimcilik ruhunun körelmesi, şehirde fabrikalaşmayı yavaşlatmış şehrin ekonomisi gerektiği gibi gelişememiş. 1980’li yıllardan sonra özelleştirme faaliyetleriyle birlikte özel teşebbüsler artmaya başlamış ancak tam olarak bölge ekonomisini besleyememiş. 2000’li yıllardan sonra devlet teşviklerinin de etkisiyle Sivas I. OSB’inde açılan yeni fabrikalar Sivas’ın ekonomik yapısında değişimin başlangıcı olmuş.

Bugün gelinen noktada Sivas I.OSB neredeyse doldu, Sivas Demirağ OSB de yeni yatırımcılarını kabul etmeye başladı. Bu aşamaya gelene kadar bu yolda çabalayan, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.  Geçtiğimiz aylarda Demirağ OSB’nin Cazibe Merkezi kapsamına alınması da yeni yalıtımcıların yüzünü güldürdü, Sivas ekonomisi içinde bir destekleme mekanizması oldu. Şimdi heyecanla Sivas Demirağ OSB’ye yapılacak yatırımları bekliyoruz. Çünkü Sivas’ın gelişmesi, işsizliğin azalması, göçün azalması ve daha yaşanabilir bir Sivas için bu yatırımlara çok ihtiyacımız var. Hem bölge ekonomisi olarak hem Türkiye ekonomisi olarak bu zorlu günlerin altından ancak üretimi artırarak kalkabiliriz.

İşte Sivas’ta tamda böyle bir süreç yaşanırken bu hafta şahit olduğumuz yeni bir yatırım müjdesi beni ve tabi ki duyan herkesi çok sevindirdi. Türkiye’nin önde gelen lider firmalarından TEZMAKSAN Makina Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından 53 dönüm arazide 15 Milyon Euro yatırımla hayata geçecek olan ‘Robotik Teknoloji’ esaslı makine ve tezgâh fabrikasının temeli büyük bir coşku ve heyecanla atıldı. Kendileri de Sivaslı olan firma sahipleri tüm işleri ve yaşamları İstanbul’da olmasına rağmen, geri dönüp doğup büyüdükleri topraklara bu yatırımı yapmaları en başta büyük bir vefa örneğidir. 40 yıldır Türkiye’de makine pazarının lideri durumuna gelmiş ve bilgi birikimi ile Türkiye’de imalat sanayine uzun yıllar hizmet vermiş TEZMAKSAN adının Sivas ekonomisi içerisinde anılması diğer güçlü firmalar içinde bir çekim etkisi yaratacak ve motivasyon yaratacaktır.

Birazda bu kıymetli firmamızın sahiplerinden bahsetmek istiyorum. Gelişen ve değişen iş dünyasının tüm inceliklerini İstanbul piyasasında tecrübe ederek uluslararası ölçekte büyüyen ve kurumsallaşan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Saygıdeğer Mustafa Aydoğdu, evlatlarıyla birlikte işlerini geliştirirken onlara gerekli eğitimi ve sorumluluğu vermiş, fabrikanın sahibi gibi değil çalışanı gibi işlerini takip etmişler. Çalışanlarıyla birlikte omuz omuza vererek firmalarını bugüne başarıyla taşımışlar. Ayrıca TEZMAKSAN AKADEMİ adıyla faaliyet gösteren okullarında hem kendi çalışanlarına hem de Türkiye’nin neresinde olursa olsun gerek işyerlerinde gerekse okullarda ihtiyaç duyulan her kesime eğitim hizmetleri sunulmaktalar. Bizzat ziyaret etme şansı da bulduğum bu akademiden öğrencilerimiz için bir seminer talep ettiğimizde hiçbir karşılık beklenmeden firma tarafından eğitim verildi ve öğrencilerimiz için bir kazanım oldu. Harika bir sosyal sorumluluk örneği olan bu faaliyetler firmanın hem imalatta hem de mesleki eğitim alanında kurumsallaşma adına geldiği noktayı göstermekte. Ayrıca firmanın yönetim kurulu üyeleri sosyal sorumluluk çerçevesinde ülkede istihdamın artırılması, kadın istihdamının desteklenmesi ve sanayi de kadının gücü konularında çalışmalarını sürdürmekteler. Yani bu firma doğmuş, büyümüş, gelişmiş belli bir seviyeye gelmiş ama “bizim gelişmemiz büyümemiz yetmez ülkemiz için, çalışanlarımız için, kadınlarımız için, ekonomi için ve memleketimiz için başka neler yapabiliriz” hesabını yapmışlar. Bir yandan firmalarını daha yukarıya taşımaya çalışırken öte yandan etraflarının mutluluğu, başarıları ve gücüyle de ilgilenen Aydoğdu Ailesi sadece ekonomide katma değer yaratmıyor, toplumsal fayda yaratmaya da devam ediyorlar.

Gelelim TEZMAKSAN’ın Sivas ekonomisine katacağı değerlere. En başta tabi ki üretime ve istihdama katkısı olacak, getireceği teknolojiyle benzer firmalara faydaları olacak, tedarik konusunda Sivas’taki firmalardan destek alarak katma değer yaratacak ve buraya gelmeyi düşünen ama tereddütü olan firmalara da bir itici güç olacaklar. Bunların yanı sıra sanayide çalışma kültürü, işveren çalışan ilişkileri, üretimde verimlilik, çalışanların eğitimi ve yetiştirilmesi, yetişmiş elemanların istihdamı, benzer işleri yapan firmalarla işbirliği örnekleri gibi konularda da Sivas iş dünyasına katkıda bulunacaklarını düşünüyorum.

Sivas’a hoş geldin TEZMAKSAN. Bu kıymetli yatırım hem Sivas’a hem Türkiye’ye hem de Aydoğdu ailesine hayırlar ve bereket getirsin inşallah… Bol kazançlı olsun…

YAZARIN DİĞER YAZILARI