SİVAS’IN TERMAL HAZİNESİ

SİVAS’IN TERMAL HAZİNESİ

Doç. Dr. İlkay NOYAN YALMAN

1 yıl önce

Sivas tarihi, kültürü, coğrafyası çok zengin olmasına rağmen, ekonomisi o kadar zengin olmayan bir ildir. Kişi başına düşen milli geliri genellikle Türkiye ortalamasının altındadır. Bu durumun en büyük sebeplerinin başında ise sahip olduğu potansiyel değerlerin ekonomiye kazandırılamaması gelmektedir. Tarımda ve sanayide yeterli ivmeyi yakalayamayan Sivas ekonomisi ne yazık ki hizmetler sektöründe de beklenen gelişmeleri gösterememektedir. Bu alanda Sivas’ın sahip olduğu termal ve şifalı sular zengin rezervleri ile Sivas ekonomisine ve insan sağlığına değer yaratacak önemli potansiyellerdir. Özellikle Kangal Balıklı su dünyada örneği olmayan bir değerdir. Bunların yansıra ne yazık ki doğada hazır bulunan bu kaynaklardan ekonomiye gereken katma değer uzun yıllar yaratılamamaktadır. Bunun en önemli örneklerinden biri de yıllar sonra kurulan Sıcak Çermikteki termal otellerin bugün ki geldiği noktadır.

Yıllar boyu Sivas halkı çevre illerdeki termal otellere ve tesislere gitti. Yakın bölgelerden Sorgun, Nevşehir, Tokat, Amasya, Kızılcahamam başta olmak üzere diğer bölgelere yoğun ilgi gösterilirdi. Sivas’ta zengin mineralli ve şifalı kaplıca suları olmasına rağmen Sivas Belediyesinin bazı küçük ölçekli tesisleri dışında özel sektöre ait lüks tesisler uzun yıllar hayata geçirilemedi. Yıllar sonra bir grup girişimci tarafından iki adet termal otel ve tesis yapıldı. Sivaslılar olarak bu duruma çok sevindik.  Otel ve devre mülk konseptinde yapılan tesisler hem Sivas’ta gelişmişliğin bir göstergesi hem de ekonomiye katma değer olarak uzun zamandır beklenen bir yatırım oldu. 

Söz konusu tesislerin termal turizmin desteklenmesi ve teşvik edilmesinde önemli katkılar sağlayacağı beklendi. İlk zamanlar beklenenler büyük ölçüde yaşandı. Ancak geçen zaman içerisinde bu durumun sürdürülebilir olmadığı görüldü. Aslında sade Sivas halkı için değil Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerin gelmesi ve bu tesislerin çevresinde başka tesis ve birimlerin de kurulması beklendi. Ama geldiğimiz noktada otelin birisi kapandı, birisi de beklenen performansı gösterememekte. 

Şimdi Sivas ekonomisi açısından oldukça önemli olan bu termal tesislerin benzer tesisler gibi yoğun talep görememesinin sebebinin ortaya konması şarttır. Kış aylarının ağır geçtiği Sivas ve bölge illerde termal turizm talep edilen bir seçenektir. Termal suyun kalitesi, kapasitesi ve keyfi de ispatlanmış bir gerçektir. O halde açılan bu tesisler Sivas ekonomisi için bir kazanç olacakken, istihdam yaratacakken, benzer tesislerin yapılmasını teşvik edecekken, Sivas’ın tanıtımına katkı sağlayacakken ve tüm bunların yanı sıra insanlara sağlık ve keyif sunacakken neden bu durumda olduğu sadece işletme sahiplerinin değil, tüm Sivas’ın cevaplaması gereken bir sorudur. Sivas’ın gezi rehberlerinde yer alması, tanıtımların ve reklamların yapılması, otel işletmeciliğinin kurumsal ve profesyonel yapılması, diğer termallerle rekabet gücünün artırılması, bölge illerdeki potansiyel müşterilerin memnun kalmalarının sağlanması gibi tedbirler bu işletmelerin sürdürülebilirliğini ve Sivas ekonomisine katkısını artırabilir. Bunlar elbette ilk akla gelen tedbirler. Ancak asıl olan sorunu doğru tespit ederek, bu sorunların giderilmesi ve mevcut tesislerin çok daha canlı ve kapsamlı işlemesinin sağlanmasıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI