Sivas’ta Güzel Şeyler Oluyor

Sivas’ta Güzel Şeyler Oluyor

Doç. Dr. İlkay NOYAN YALMAN

3 yıl önce

Geçtiğimiz hafta Sivas’ta gündem yoğundu. Ulusal basından bir grup gazeteci- yazar ilimizi ziyaret etti. Başta Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ve Sivas Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere tüm Sivas konuklarını en iyi biçimde ağırlamaya çalıştı. Ağırladı da. Konuklar Sivas’ı izlerken ben de onları izledim. Gördüklerinden ve duyduklarından memnun bir halleri vardı. Sivas Valimiz Sayın Salih Ayhan’ın öncülüğünde birçoğu Sivas Kongresinin 100. Yılına ithafen yapılan birbirinden değerli projeler ve yapılan faaliyetler, gelen misafirleri oldukça etkilemiş görünüyordu. Sivas’ın tarihini, kültürünü, doğasını ortaya çıkaran ve ekonomiye de katma değer sağlayacak bu projeler kamu ve özel sektör yatırımlarının birbiriyle olan tamamlayıcılığının da güzel bir örneğini teşkil etmekteydi. Yazarlar ayrıldıktan sonra her biri kendi izlenimlerini köşesine taşıdı. Bu elbette Sivas’ın tanıtımı açısından oldukça önemli bir fırsat oldu.

Ertesi gün ise Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank Sivas’ın konuğu oldu. Sivas iş insanlarıyla bir istişare toplantısı yapan Sayın Bakan Sivas Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Merkezi ve Sanayi Mektebi Müzesi’nin açılışını yaptı. Daha sonra ASELSAN Sivas’ın 5. Kuruluş Yıl Dönümü Programı etkinliklerine katıldı. ASELSAN Sivas’ın 5. Yıl kutlamalarında yeni projelere imzalar atıldı. Bunlardan biri de ASELSAN Sivas ile ESTAŞ arasında, "Eklemeli İmalat Makinaları için Galvanometre Üretimi Ar-Ge Projesi"ne ilişkin protokoldü. Bu törende Sivas’ta uzun yıllardır eksikliğini hissettiğimiz girişimcilik ve ortaklık ruhunu iliklerimize kadar hissettik. Sivas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan firmaların ürettikleri ürünler, yaptıkları ihracatlar, yarattıkları istihdam imkanları ve Türkiye ekonomisine katkıları dinleyenleri bazen şaşırtan türdendi. Çünkü çoğu zaman Anadolu’nun ortasında bir tarım şehri gibi bilinen Sivas’ta uzaya fırlatılacak uydularda kullanılmak üzere mercek üretilecek olması ya da dünya da 100 e yakın ülkeye ihracat yapan firmaların var olması gerçekten şaşkınlık vericiydi.

Konuşulanlardan ve gözlemlerimden anladım ki, Sivas’ta yatırımcı olmak zordu aslında. Anadolu’nun tam ortasında limanlara uzak, sanayi merkezlerine uzak, hammaddeye ve pazara uzak, nitelikli işgücüne uzak olmak firmaların aynı işi yapan rakipleri karşısında rekabet gücünü zayıflatan unsurlardı. Diğer yandan dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler de yatım faaliyetlerini olumsuz etkilemekteydi. Bu konularda yatırımcılara rehberlik eden ve destek olan devletin sunduğu çeşitli teşvik fırsatları vardı elbette. Sivas’ta bu teşviklerden dönem dönem faydalanmakta ve girişimciliğin gelişmesinde önemli adımlar atılmaktaydı. Ancak yatırımcılar Sivas’ın ölçek olarak benzer illere göre teşviklerden yeterinde faydalanamadığını ve fırsat eşitsizliği yaşadıklarını ileri sürmekteler. Aslında bu sorun daha önceleri de benzer toplantılarda dile getirilmişti.

Devletin yatırımcılara ve girişimcilere uyguladığı teşvik sisteminin amacı kısaca, yatırım hacminin artırılması, dolayısıyla üretimin ve gelirin artırılması için bölgenin ve sektörün özelliklerine göre yatırımcıya destek olmak, kaynak ya da imkan sağlamaktır. Aslında bir yatırımcı sadece teşvik var diye yatırım yapmaz. Ama teşvikin olduğu bölgeyi de tercih eder. Yani teşvikler yatırımları bölgeye çeken önemli bir unsurdur. Sivas gibi potansiyeli olan, üretmeye hevesli yatırımcıları olan bölgelerde spesifik teşvik uygulamaları bölge ve ülke ekonomisi için değer yaratıcı olabilir. Ve benzer toplantılarda aynı teşvik sorunu dile getiriliyorsa bu gerçekten sorun demektir ve çözülmesi gerekir.

Sivas “bir tarım şehri midir, bir sanayi şehri midir, bir turizm şehri midir” sorusu markalaşma ve Sivas’ın ekonomik gelişimi açısından önemlidir. Belki bu soruların cevabı bugün itibariyle net değildir. Ama net olan bir şey vardır: “SİVAS BİR CUMHURİYET ŞEHRİDİR”. Cumhuriyet meşalesi ilk Sivas’ta yanmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu buradan başlamıştır. Bu ruh ve heyecanla, devletimizin de destek ve katkılarıyla Sivas ekonomik hak ettiği başarıyı da yakalayacak ve ülke ekonomisindeki payını artıracaktır. Yukarıda bahsettiğim toplantılardaki izlenimlerimden sonra buna inancım daha da artmıştır.

Sivas’ta güzel şeyler oluyor, daha da olacak…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI