MÜRVER AĞACI VE KORONA

4 yıl önce

 Dünyada etkisini sürdüren corona virüse karşı tedbirlerin alınmaya devam ettiği şu günlerde, en önemli tedbirin bağışıklığı güçlendirmek olduğunu belirten uzmanlar, besinlerin içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde, korona virüsten korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Antioksidan açısında en zengin olan kara mürver de bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Dünya üzerinde insan sağlığı için en faydalı bitkilerden biri olarak değerlendirilen ve antioksidan açısından zengin olan kara mürver bitkisi bağışıklığı güçlendirdiği, dünya üzerinde insan sağlığı için en faydalı bitkilerden biri olarak değerlendirildiği artık bilinen bir gerçek.

Bahçelerden, parklardan tanıdığımız, mini mini meyveleri ve vakti gelince açan, misler gibi kokan beyaz çiçekleriyle gözlerimizi şenlendiren kara mürverin değeri salgında daha iyi anlaşıldığına göre o zaman nedir mürver?

İngilizce adı "elderberry" olan mürver bitkisi, berry grubundan bir meyvedir. Kozmetik ve şifa amaçlı kullanımı  M.S. birinci yüzyıla dayanır.

Virüslerin yapışmasını ve hücre içerisine girişine engeller. (Viral hemaglutinin  glikoproteinlerin sivri uçlarının işlevini inhibe eder).

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi virüsün zarf kazanıp hücre dışına çoğalmış bir şekilde çıkışını önler. Viral tomurcuklanma.

 İçersindeki etkili molekül siyanidin-3-glikoziddir.

Bizim için bağışıklık sistemimiz tarafından üretilen IL-6, IL8 ve TNF gibi sitokinlerimizi virüslere karşı savaşması için arttırır.

Sambucus Nigra aglutinini kemik iliğinde granülosit-monosit kolonize faktörü arttırabilir.

Mürverin içerisindeki  flavanoidlerden biri olan 5,7,3´,4´ tetra-O-metilquersetin virüs zarfına (hemaglutinin proteinlerine) bağlanıp; virüsün konakçı hücreye girişini inhibe edebilir.

 Polifenollere ek olarak, lektinler S. nigra dahil olmak üzere birçok bitki ekstraktında bulunur ve genellikle etkileşimlerini önleyerek viral proteinlere veya konakçı reseptörlerine bağlanarak anti-viral aktivite gösterir.

Yukarıdaki resimde bir yandan karamürver ipi yenilmemek için çekerken, diğer taraftan virüsün viral komponentleri (nöraminidaz, hemaglutinin) ipi kendine doğru çekmektedir.

Kısacası: Karamürver hücre, reseptör ve moleküler düzeyde birçok etkisi ile antiviral özellik göstermektedir.

   ******************************************

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde doğal ortamda ve kolay yetişen kara mürver bitkisinin her kısmından yararlanılır. Tek başına eczane görevi gören bu bitkinin yaprakları, kökleri, kabukları, çiçeği ve meyvesi her alanda kullanılıyor. Reçeli, sosu, şerbeti, suyu, tatlısı, çayı, pastili, kremi? Neredeyse her şeyi yapılıyor. 

Sonbaharı yaşadığımız şu günlerde, eylül ayının en güzel zamanı hasat zamanıdır.

Hasat yapılır ve kışlıklar hazırlanır, ülkemizde en çok da Anadolu´da mutlaka kışlık zahire hazırlığı vardır.

Tam da bu hasat zamanında Sivas´ta karşıma çıkan mürver ağacı meyveleridir.

Alternatif tıbbın da baş tacı olan bitkilerin başında gelen ve değerinin yeni farkına varılmaya başlanan mürver ağacı ve meyvesinin öneminden yaklaşık on yıldır her platformda bahsederim.

Üstteki yazıda görüyoruz ki bilimsel olarak da kanıtlanmış mürver ağacı korunmayı ve değer görmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Sivas´ta bazı bölgelerde görüyorum mürver ağacını. Ethem Bey´in parkında, Aksu, Yenişehir bölgesinde ve bazı köylerimizde mevcuttur.

Sulu tarımda büyür mürver ağacı çok faydalı verimi kolay olan kara mürver, çiftçimiz tarafından üretilmeli ve şehrimiz içindeki mevcut ağaçlar sayın valimiz ve belediye başkanımız tarafından korumaya alınmalıdır.

Yapılanma ve şehirdeki yapının değişmesi zamanla bu tür ağaçların sökülmesi veya kesilmesine neden olabiliyor.

Birkaç gündür eşimle kara mürver meyvesi topluyorum korona hastalarına mümkün olduğu kadar tanıdıklarıma ulaştırmaya çalışıyorum.

İnanın faydası çok oluyor, internette bir firma tabletlerini üretmiş biraz da pahalı satıyor.

Faydaları saymakla bitmeyen mürverin biz neden tarımını yapmıyoruz? Hazineye ait ırmak kenarlarına mürver dikilebilir, tarımı tavsiye edilebilir üretici ve satıcısı oluşturulabilir.Mürver kapama bahçeleri kurulmaya başlanabilir.

Park ve bahçelerde peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere eski başkan yardımcılarından bazılarına önermiştim koronadan önce.

Mürver ağacı dikip üretilmesi yönünde Şarkışla´da fidancılık yapan Dilber Hanım´a ve Tahsin hocama, (fidanları çelikten köklendirilerek üretildiği için) çeliklerini ulaştırıp üretilmesini rica etmiştim.

Ürettiler ve satışı yapılamadı onlar da bin bir emekle doğaya diktiler.

Sayın çiftçilerimiz, üreticilerimiz mürver ağacı, kabuğu dahil kullanılan bir ağaçtır. Üretin, meyve suyu fabrikası kurun. Ürün işleme tesislerinin geliştirilmesini sağlayarak bu çok kıymetli şifa kaynağı besinin tüketicilerle buluşturun.

Bu konuda İmranlı belediye başkanımız Murat Açıl´ın çabaları olduğunu biliyorum, inşallah İmranlı ilk üreticisi olur.

Şehrimizdeki ağaçlarda şu anda meyveleri olgunlaşmaya başladı, lütfen toplayın dondurucularda kışlık içecek olarak saklayın.

Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirecek en güçlü, ve antioksidanlar açısından zengin meyvelerden biridir. Hazır varken meyve suyu niyetine toplayın, vişne suyu gibi kaynatıp tatlandırıp için.

Özellikle büyüklerimizin sıklıkla kullandığı bu nefis bitkiyi lütfen yeniden tanıyın ve daha çok sevin. Mis gibi kokuların ardındaki şifaları keşfedin.

Hiç hastalanmayın inşallah hep sağlıklı kalın hoşça kalın.

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI