?BAŞARIDA KUTUP(L)AŞAN MİLLETİZ?

Uğur YILDIRIM

3 yıl önce

Dünyanın hiç bir ülkesinde maskesini takmadığı için kendisini uyaran doktorunu, sağlık çalışanını, polisi, zabıtayı bıçakladığını, darp ettiğini, şiddet uygulandığını okuyamazsınız, duyamazsınız, göremezsiniz... 

 -Ülkemizdeki özgürlükler kadar, Avrupa´nın ve Batının hiçbir ülkesinde bu kadar geniş özgürlüğün, sorumsuzluğun olduğunu düşünmüyorum.

 -Şükretmeyi unutan bir toplum olarak sadece eleştirmeyi ve şikâyeti dilimize yer edinmişiz. Bu hususta içimizde azımsanmayacak bir kesim var. Kendi özgürlüklerinin vazgeçilmez olduğunu, bu ülkede sadece kendi hakkının, hürriyetinin ve doğrularının olduğunu düşünen bir kesim...

 -Aynı geminin yolcuları olarak İnsanlığın zor bir dönemden geçtiği bir süreçteyiz. Her ölümün, her kaybın ve acının rengi farklı değil, aynıdır.

 -Hangi ülke, vatandaşının ayağına filyasyon ekibi gönderip PCR testi için sürüntü alıyor. Hangi devlet, evdeki vatandaşına vefa gurupları ile günlük ücretsiz erzak taşıyor.

 -Hangi Hükümet, testi pozitif çıkan yüzbinlerce vatandaşının ayağına ücretsiz ilaç gönderme becerisine ve bunu yürütebilme sistemine sahiptir ?

 -Çağdaş bilinen kaç devlet 10 aydır 24 saat durmaksızın sağlık hizmetlerini aksatmadan, ambulans uçağıyla, ambulansıyla, acil ve yoğun bakım ünitesiyle, sağlık ordusu ile vatandaşının tedavisi için mesai mefhumu gözetmeden devasa bir bütçeyle vatandaşına hizmet sağlıyor.

 -Öyle insanlar var ki, ideolojik bakışlarını, hamaset yüklü problemlerini çözmedeki acizliklerini devlete, kurumlara, kamu görevlilerine yüklüyor... Devletinin hizmetlerine bir teşekkürü çok görüp hakkı teslim edemeyenlerden bahsediyorum. Pandemiden kaynaklanan kısıtlamalardan, özgürlüklerden, aksamalardan etkilenmeden yaşamını hiçbir sorun yokmuş gibi normal yaşamını sürdürmeyi isteyen kişilerden bahsediyorum...

 -Pandemi süreciyle eve kapanan vatandaşların psikolojileri bozuldu... Sorunlar üst üste bindi. Küresel sorunlar oluşturan pandemi karşısında Devlet, devlet babalığını, taşıdığı sorumluluğu ve görevlerini elbette yapmalı, imkanlarını seferber etmeli... Bana göre bunları yapıyor da ! Lakin, vatandaş yapıyor mu ? Vatandaşta kamu düzenine, hukuka, ahlaki değerlere, topluma saygı duyup, nizamlara ve kurallara uymalı...

 -Elbette amacımız polemik oluşturmak değil. Pandemi ile ilgili Dünya ülkelerindeki uygulanan tedavi örnekleri ile, ülkemizde uygulanan tedavi örneklerini ve imkanlarını karşılaştırıp artı ve eksileri ortaya koymak emeğe saygıdır.

 -Covid-19´la ülkelerin vatandaşlarına sunduğu hizmetleri ve pandemiyi yönetme süreçlerini doğru analiz etmek gerekir. Fransa´da, İngiltere´de, İran´da, Rusya´da, İspanya´da, ABD´de gibi ülkelerin vatandaşını ölüme terk ettiğini, huzur evlerinde ölen yaşlılar kaderlerine terk edildi. ABD´de dokuz aydır tırların soğuk hava depolarında defnedilmeyi bekleyen cesetlerin içler açısı hali durumu özetliyor.

 -Vatandaşlarına pandeminin ilk çıktığı zamanlarda haftalarca cerrahi ve tıbbı maske dağıtamayan, hijyenik madde temin edemeyen, yoğun bakım ünitelerinde sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu elbisesi ve tıbbı malzeme temin edemeyen süper güçlerin çöken ve acziyet yaşayan sağlık sistemlerine şahit olduk.

 -Covid-19 Allah´ın bir ikazı mıdır, Aylan bebeklerin Allah´a ulaşan ahı mıdır, mazlum ve yetimlerin akan göz yaşı ve kanlarının hesap sorulması mıdır, akıl sır erilmez. Lakin, gözle görülmeyen bir mikrop insanlığı esaret altına alıp çaresiz bıraktığı bir gerçek...

 -Dünyayı ve insanlığı esaret altında tutan pandemiye karşı, dünya ülkelerine göre Devletimiz ?Ali Cenap? bir gayretle çalıştı. 130´u aşkın ülkeye tıbbı malzeme, oksijen cihazı, kişisel koruyucu malzemeleri sağlamak sureti ile dünyada önder ve örnek bir devlet olduğumuzu gösterdik.

 -Pandemi ile mücadelede topluma bireysel sorumluluklar düşer. Kısmı yasakların uygulandığı bir süreçte, üretimin aniden kesilmesi, şartel indirilmesi gibi katı kurallarla, amaçsız ve zamansız yasaklarla başarı sağlamaz.

 -Devletimiz milli savunma sanayisindeki başarılarını sağlık alanında da devam ettiriyor.  Sağlık Bakanlığı ; Pandemi ile ilgili gelişen yeni tedavi yöntem ve metotlarını yakından takip etmekte ve tüm imkanlarıyla vatandaşının hizmetine sunmak için azimle çalışıyor.

 -Sağlık Bakanlığımız, ülkemizin aşı çalışmalarına binaen Dünyada Covid-19 ile ilgili onay alan Çin ve Alman aşılarından toplamda 75 milyon doz aşı alımı için hızlı davranarak anlaşma yaptı. Sağlık Bakanlığımıza ilk aşı teslimatları başlanmış olup, aşılamanın ücretsiz olarak ülkemizde yapılacak olması ?Sosyal Devlet? anlayışında geldiğimiz noktayı ve gücü gösteriyor. Ülke ve millet olarak her başarımızın öyküsünde kenetlenmiş millet olarak biz varız. Yine başarımızı engelleyecek her yolda birbirimizle kutuplaşmanın neden olduğu bir milletiz...

YAZARIN DİĞER YAZILARI