“ÖLÜMDEN SONRA KAPANMAYAN AMEL DEFTERİ”

“ÖLÜMDEN SONRA KAPANMAYAN AMEL DEFTERİ”

Uğur YILDIRIM

2 yıl önce

-Allahın nazarında amellerin kıymeti, onların miktarına değil, hangi kalbi keyfiyetle ifa edildiğine bağlıdır. İhlasla yapılan her salih amel Allah katında en kıymetlidir. Müslüman yaşarken ve yaşamı sona erdikten sonra devam edecek ameller işlemelidir.

-İnsan ameliyle yaşar, takvası ile sorgulanır. Münevverin şahsiyetlerin ölümünden sonrada salih amelleri kesilmez. İnsanın vesile olduğu hayır ve hasenat meşgaleleri, salih amellerinin devam etmesine ve amel defterlerinin kapanmaması vesile olur.

-Allah kullarının ne makamına, ne mülküne nede fiziksel özelliklerine bakar. Allah (C.C) kullarının amellerine ve takvasına bakar. Hucurat süresi 13. Ayetinde Allah “üstünlük takvadadır” buyuruyor. Takva yasaklardan ve günahlardan içtinab edip sakınmaktır; Amel-i sâlih ise, emir dairesinde insanın hareket ve hayrat kazanmasıdır.

-Pekala nedir bu hayırlı ameller ? Bir insan yaşamı süresince annesine, babasına, kardeşlerine, eşine, çocuklarına, komşularına, yaşlıya, hastaya, vatanına, bayrağına, dinine hizmet edip yardıma ihtiyacı olan masuma, yetime, mazluma yardım edip hayra vesile olursa salih amel sahibi olur.

-Salih ameli, iki bölüme ayırabiliriz. Birincisi insanın ölene kadar yaşamı boyunca devam edecek salih amelleri, ikincisi ölümünden sonra devam edecek salih amellerdir. 

-İnsanın amellerini sevap ve günah olarak yazan meleklerin ismi Kîrâmen Katipleridir. Salih amellerin sevapları işlendikleri an hemen sağ omuzu, günah işledikleri zamanda tövbe edip hatadan dönmeleri beklenecek şekilde sol omuzlarındaki amel defterine kaydedilir. 

-Bir insan Allah’ın emirlerine uyup, nehyettiklerine riayet edip, kulluk görevini bi hakkıyla yerine getirdiği müddetçe amel defterine hayırları ve şerler işlenir. Bu amel insanın yaşadığı müddetçe devam eder ve kayda alınır.

-İnsanın salih ameli iki bölümde devam eder. Birincisi insanın yaşam süresince, diğeri ölümünden sonra yaptığı amellerdir. İnsan yaşarken devam edip ölümüyle kapanacak amelleri; Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat-sadaka-fitre vermek, kötü huy ve alışkanlıklardan uzak durmak gibi yaşam boyu devam eden davranış ve düşüncelerdir… İkincisi olan vefatından sonda devam edecek salih amelleri ise; bir caminin, bir okulun, bir şadırvanın, bir yolun, kamu yararına bir hizmetin, bir eserin hayata kazandırılması, bir hastanenin, bir çeşmenin yapımda çimento, demir ve tuğla gibi malzemelerin alımına maddi yardımda bulunmak gibi, hayırlı işlerde bedenen çalışmakta kişinin vefatından sonrada o ibadethaneye, yola, köprüye, hastaneye, okula, şadırvan ve imle fayda sağlayan toplumsal bir eser gibi insanlık yararına yapılan ve o eserlerin insanlara hizmet ettiği ve edilen dualardan nasiplenildiği müddetçe insanın ölümü akabinde amel defteri kapanmaz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI