?WHATSAP´TA KAVİMLER GÖÇÜ YAŞANIYOR?

Uğur YILDIRIM

3 yıl önce

Whatsap, kullanıcılarının özel yazışmalarını, tüm video, resim ve kişilere ait veri senkronizasyonlarını kendisine ait sosyal medya ağı olan Facebook´ta kullanmak üzere kullanıcılardan izin almadan paylaşacağını açıklanması bir anda gündem oldu. Whatsapın ?yeni gizlilik sözleşmesi? veri paylaşımına dair değişiklikleri 8 Şubat 2021 tarihine kadar kullanıcılarına kabul etmeleri için süre tanıyıp whatsap kullanıcılarına bir onay penceresi göndermesi olay oldu.

 -İşin esasında insanların kullandığı sosyal medya ağlarındaki yazışmalar, belgeler, paylaşılan videolar, resimler ve özel bilgiler zaten yazılımı elinde bulunduran sosyal medya ve iletişim şirketlerinin veri tabanlarında, data, anakart ve serverlerinde yedekleyip saklanırken; yeni sözleşmeyle kullanıcıları hayli endişeye sevk etmesine bazı soru işaretleri bıraktı:

 1-      Whatsap, gizliliği ihlal eden yeni sözleşmesinde AB ülkelerinde yaşayanların dahil edilmeyeceğini, AB´de yaşamayanların bu sözleşmeye dahil edileceğini açıklaması,

 2-)Whatsap,  kullanıcılarının ?özel hayatın gizliliğine gölge düşüren? kişisel resim, video, dosya, belge ve yazışmaların istenildiği an kullanıcıların izni alınmadan Facebook gibi sosyal medya ve diğer ağlarda ticari ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanacağını açıklaması, 

 3-)Bilgi ve İletişim Güvenliği alanında belirtilen yabancı menşeli uygulamaların veri güvenliğine yönelik ciddi riskler içermesi,

 4-)Ticari alanda kullanılacak kişisel verilerin sosyal hayatta yaratacağı rahatsızlık endişesi gibi nedenler;

 -Whatsap, kullanıcılarında bir anda endişe ve güvensizlik oluşturdu.

 -AB üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Whatsap kullanıcıları, pencerelerinde gördükleri yeni sözleşme davetini kabul etmeleri halinde doğuracağı sonuçlar nedeniyle hızla yeni iletişim araçları olan BİP, Telegram gibi yerli ve milli sosyal ağ programlarını telefonlarına indirmeye başladılar. Turkcell yetkilileri ve Apple ülkemizde birkaç günde BİP programını indiren kullanıcı sayısının 1.240.000´e ulaştığını açıklaması Whatsapta yaşanan ?Kavimler göçünü gösterdi.

 -Teknolojinin nimetlerinden vazgeçmek elbette kolay değil. Teknolojiyi kullanırken de toplumun kültürel yapısına, yasalarına ve ahlak kurallarına göre dahil edilmesi sürdürülebilirlik için çok önemlidir. İnsanlar, şirketler, askeri kurumlar, devletler için ?Bilginin korunması ve Güvenliği? hayati önem taşır. Millet ve ülke olarak milli ve yerli yazılımları kullanmamız bizleri daha güvenli ve ayrıcalıklı yaparken, bu alandaki fırsatlar ülkenin ve milletin çıkarına olacaktır.

 -Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Koç, Whatsapın kullanıcılara dayattığı yeni sözleşme üzerine bir açıklama yaptı. Bu sebeple dijital verimizi yerli ve milli yazılımlarla korunmasının kendi ihtiyaçlarımıza göre geliştirmemizin önemi açıklamasıyla; bir çok şirket, kullanıcı, kurum Whatsapı terk edecek.

 -Anlaşılan o ki, Whatsap stratejik bir hata yaptı. Whatsap bu şekilde devam ederse ileride Tıpta ?ölüm katılığı? terimiyle ifade edilen Rigor Mortisi yaşayacak. Yüzbinlerce, milyonlarca kullanıcısını kaybetmekte olan Whatsap, kullanıcısının güvenini kaybetmekte...

 -Bu endişe ve öfkeyle kullanıcılar BİP, Telegram gibi konuşma ağlarını Tablet, PC ve android telefonlara indirmekte... Toplumun Whatsap kullanım alışkanlığı yeni sohbet ağlarının kullanmasında pozitif transfer sağlayacaktır. ?Şer görülende hayır vardır? hakikati ışığında; Whatsap ?Dimyat´a pirince giderken, evdeki bulgurdan olacak? Gibi.

 -Whatsapın çifte standartlı uygulamasını; kullanıcılar ve millet olarak, fırsata çevirip milli ve yerli yazılımlara destek vermemiz bizlere çok farklı ayrıcalıklar katacaktır. Burada yetkililere düşen ciddi sorumluluklar var: Yerli ve milli yazılımlara olan güveni tesis edip, standartlarını oluşturup, sürdürülebilir ve güvenilebilir milli yazılımları geliştirmek gerek.

 -Sağlıklı ve kaliteli kullanım koşullarının belirlenmesinde, özel hayatın gizliliğini, bilginin güvenliğini, ticari yaşamın sırrını, devletin ve kurumlarının varlığına gölge düşürmemelidir. Yine diğer yazılımlarla rekabet edecek alt yapı sağlanmalı, bilgi ve belgelerin art niyetli kullanımların önüne geçilmesi için ilgili yasalar hızla güncellenmelidir. Vesselam..

YAZARIN DİĞER YAZILARI