CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ

MUAMMER OYTAN

4 yıl önce

            Cenab-ı Allah, Cebrail (a.s.) vasıtasıyla Peygamberimiz (s.a.s.)´e gönderdiği Kur´anı Kerimin yukarıda yazdığımız Cum´a Suresinin 9. ayetinde Cuma gününe ve Cuma Namazına dikkatimizi çekmektedir. Dinimize göre, şartlarını taşıdığımız zaman Cuma namazını topluca kılmamız Allah´ın emridir, farzdır. Hepimizin bu emre gereken hassasiyeti göstermesi gerekir.Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı ve içerisinde duaların geri çevrilmeyeceği icabet saati bulunan zaman dilimlerinden biri de Cuma günüdür.Dinimiz açısından büyük önem taşıyan bugün haftalık bayramımız olduğu için camiye gelirken beden ve elbise temizliğine dikket edip her türlü kötü kokulardan arınmalıyız. Beş vakit namazımızı ferdi olarak kılmamız mümkün olmakla beraber Cuma namazlarımızı cemaat ile kılmamız ve hatip tarafından okunan hutbeyi dinlememiz zorunludur. Mazeretlerimiz sebebiyle Cuma namazına katılamadığımız zaman da Cuma namazı yerine o günün öğle namazını kılmakla sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız.(Kur´andan Öğütler,DİBY, C.I. s.186-187)

Evs b.Evs´in ve Ebû Lübabe b. Abdülmünzir´in rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz(s.a.s.) şöyle buyurmuştur: ?En faziletli günümüz cum´a günüdür. Çünkü Hz. Adem o gün yaratılmış, o gün cennetten çıkarılarak yer yüzüne indirilmiş ve o gün canı alınmıştır. Sûr´a o gün üflenecek, kıyamet o gün kopacaktır; tüm canlılar o gün bayılarak kendilerini kaybedeceklerdir. Bu günün öyle bir anı vardır ki Allah o anda, haram olmamak şartı ile ne istenirse kabul eder.!?

         İbn-i Mes´ud´un rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz(s.a.s.) şöyle buyurmuştur: ?Cuma günü güzelce yıkanıp koku sürünerek mescide gelen ve bu sırada hiç kimseyi rahatsız etmeden ve hiç kimseyi itip kakmadan Allah´ın farz kıldığı namazı kılan ve imam minbere çıkınca oturup sessizce verilen hutbeyi dinleyen kimsenin iki Cuma arasındaki günahları affedilir.!?

         Hz. Ali, Peygamber Efendimizden(s.a.s.) dinlediğini belirterek şunları söylemiştir: ?Cuma günü olunca şeytan yardımcıları ile beraber ortaya çıkar. Hep birlikte sokakları süsleyerek insanlara güzel göstermeye; mescide gitmesinler diye telkinlerde bulunmaya, caydırmaya çalışırlar. Bu sırada melekler de mescit kapılarının yanında oturarak içeri girenlerin isimlerini sırası ile yazarlar. Bu iş imam minbere çıkıncaya kadar devam eder??

         Enes b. Mâlikin anlattığına göre: ? Cebrail (a.s.) elinde ortası siyah benekli bir ayna olduğu halde Peygamberimize (s.a.s.) geldi. Peygamberimizin(s.a.s.)

-?Yâ Cebrail elindeki nedir??diye sorması üzerine; Cebrail (a.s.) şunları söyledi:

-?Bu gördüğün Cuma günüdür. Allah bu günü gerek sana, gerekse senden sonra ümmetine bayram olarak sunuyor. Bugün sizin için birçok hayırlar içerir.Bu gün kul dua edip Allah´tan hayır dilediği takdirde eğer o hayır kısmetinde varsa hemen kendisine verilir. Eğer dilediği hayır kısmetinde yoksa Allah onun için ilerde vermek üzere daha üstün hayırlar hazırlar.Bu günü biz aramızda ?artış ve bolluk günü? diye anarız. Bir diğer adı da ?En büyük gündür.?demiştir.( Ebû´l Leys SEMERKANDİ, Tenbihü´l Gafilîn, s.283-287)

         Hz. Peygamber(s.a.s.) Efendimizin vermiş olduğu ilk Cuma hutbesini aşağıya alıyoruz:

?Hamd Allah´a olsun.Allah´a hamd eder, O´ndan yardım talep ederim.O´ndan mağfiret talep eder O´ndan hidayet dilerim.O´na imân ediyor, O´nu inkâr etmiyorum.Allah´ı inkâr edene düşman olurum.Ortağı olmayıp tek olan Allah´tan başka ilâh yoktur. Muhammed O´nun kulu ve elçisidir. Allah, Muhammed´i hidayet, İslâm nuru, nasihat için peygamber zincirinin kesildiği, kıyametin yaklaştığı, ölümün yaklaştığı bir dönemde göndermiştir. Kim, Allah´a ve Resul´üne itaat ederse doğru yapmış, kin onlara isyan ederse sapıtmış, haddi aşmış ve büyük bir delaletle sapıtmıştır.Allah´tan korkmanızı tavsiye ederim. Bu, ahireti teşvik, Allah´tan korkmayı emretme hususunda müslümanın müslümana yapacağı en güzel tavsiyedir. Allah´ın sizi alıkoyduğu şeylerden sakınınız. Fazilet olarak, zikir olarak bundan daha faziletlisi yoktur. Takva, Allah´tan korkarak amel eden kişi için ahireti kazanma hususunda büyük bir yardımdır. Kim, Allah ile arasındaki bağı, gizli olsun aşikar  olsun, her durumda sağlam tutup bunu sırf Allah rızası için yaparsa bu onun için dünya hayatında güzel bir zikir, insanın iyi amellere muhtaç olduğu ölümden sonraki ahiret hayatı için bir azıktır? Dünya ve ahiret işlerinizde gizli olsun aşikâr olsun Allah´tan korkunuz... Takva, yüzleri nurlandırır, Rabbini razı eder, dereceyi yükseltir. O halde payınızı alın, Allah konusunda haddi aşmayın. Muhakkak Allah içinizde bulunan doğru sözlüleri ve yalancıları bilmek için size Kitabını öğretmiş ve yolunu göstermiştir. Allah´ın size ihsanda bulunduğu gibi siz de iyilik yapın?Allah´ı çok zikredin, önümüzdeki gün için çalışın?Allah en büyüktür.Güç ve kuvvet sadece büyük olan Allah´ındır.!? ( M.Yusuf KANDEHLEVÎ, Hayatü´s Sahabe, C.IV, s.214-215) NOT:Takva,Tanrıdan korkup dinin emirlerine uyup yerine getirme,dinin yasak ettiği şeylerden de çekinmedir.!

YAZARIN DİĞER YAZILARI