İHLÂS İLE YAPILAN DAVRANIŞLAR.

İHLÂS İLE YAPILAN DAVRANIŞLAR.

MUAMMER OYTAN

1 yıl önce

Salih amel, hem Dünyada hem de Ahrette bize fayda sağlayacak, hayırlı ve helâl  işlere denilir. Bir eylem ve davranışın ibadet varsayılabilmesi, ibadet niteliği kazanabilmesi ve Allah’ın sevabına mazhar olabilmesi için, ancak Allah’ın buyurduğu kurallara uygun ve O’nun rızasını kazanma niyet ve düşüncesiyle bağlantılı olmalıdır. Salih amel niteliği taşıyan davranışların birer ibadet sayılacağı ve sevap verileceği Kur’an-ı kerimde açıkça buyrulmuştur: “İmân edip salih ameller işleyenlere, kendileri için, içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele…!”(Bakara,2/25)

İhlâs ile hareket edilmesi,  kulun bütün hal ve hareketlerinin Hak Teâlâ’nın rızasına yönelik olmasıitikât, ibadet ve ahlâkî  hayatın Allah rızasına yönelik olması; Hak rızasından başka bir şeyin bunlara karıştırılmaması anlamına gelir. “…Zaten siz ancak Allah rızası için harcarsınız. Hayır olarak her ne harcarsanız-hiç hakkınız yenmeden- karşılığı size tastamam ödenir”(Bakara,2/272). 

İhlâs, her işe iyi niyetle başlamayı gerektirir. Art niyet ihlâsla bağdaşmaz. Riya, gösteriş, munafıklık, ikiyüzlülük, iki dillilik, yalan, aldatma, kandırma gibi hareketler islâmla ve ihlâsla bağdaşmaz. İhlâs; dışın içe, sözün öze, dilin kalbe uygun olmasıdır. Yinelemek gerekirse, Nisâ Suresinin 114.cü Ayet-i Kerime’sinde birkaç örneği verildiği üzere, yapılan her hareket ve davranışın Allah rızası için yapılması işin özüdür:“ Bir sadaka vermeyi, yahut iyilik yapmayı, yahut da insanların arasını düzeltmeyi…kim bunları sırf Allah’ın rızasını kazanmak için yaparsa, biz ona büyük bir mükâfât vereceğiz.”(Nisâ,4/114).Şu halde Allah rızasının alınması amacıyla yapılan davranışlar da ibadet varsayılabileceklerdir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI