TEVEKKÜL

MUAMMER OYTAN

4 yıl önce

Müminde bulunması gereken en önemli hasletlerden biri de tevekküldür. Tevekkü.l elimizden gelen gayreti gösterdikten sonra sonucu Allahu Tealâ´ya  havale etmektir. Maddi-manevi elimizden gelen, gücümüzün yettiği tüm çabayı harcadıktan sonra acizliğimizi, çaresizliğimizi itiraf ederek kayıtsız-şartsız Yüce Mevlâ´ya teslimiyettir.  En zor zamanlarımızda yanımızda kimseyi bulamasak da ümidimizi kesmeden el açıp Yüce Rabbimizden yardım dilemektir.

            Her türlü olumsuzluğa rağmen, Rahmet Elçisi Muhammed Mustafa (s.a.s.) gibi sarsılmaz bir imana, yüce ideallere sahip olmaktır. Şefkat ve merhametin, hak ve hakikatin, ahlak ve erdemin yolunda sebat edebilmektir.

Tevekkül, tembellik ve miskinliğin mazereti olamaz. Aksine tevekkül, çalışkanlığın, üretkenliğin diriltici bir unsurudur. Tedbiri terk ederek, sorumluluğu yerine getirmeden, sebeplere tutunmadan tevekkül etmek İslam´ın ruhuyla bağdaşmaz. Böyle  bir tevekkül anlayışı işin kolayına kaçmaktır, tembellik ve tedbirsizliktir. Çalışıp çabalamadan, tedbirleri araştırıp almadan kuru bir tevekkülün anlayışına sahip olmanın sonucu hüsrandır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI