BAKIŞ AÇISI ve LİDER GERÇEĞİ?

AVUKAT EYÜP DEMİRER

5 yıl önce

        Bu yazımızda sizler ile vatandaşımızın seçimlerde lider merkezli ve lider gerçekli bakış açısına yönelik tespitlerimizi ve buna mukabil değerlendirmelerimizi paylaşacağız.

        Bu tespitlerimizi yerel seçimlerimizde her bölgede adaylarımızın sosyal medya kanalı ile paylaştığı ve dikkat çeken videolarından yola çıkarak yapmış bulunmaktayız.

        Şöyle ki,

        Özellikle İstanbul adayları başta olmak üzere büyükşehirlerimizde adaylara sorulan önemli bir soru var.

        SEN, KİMİN ADAYISIN?

        SEN, HANGİ PARTİNİN ADAYISIN?

        SEN, RECEP TAYYİP ERDOĞAN´IN ADAYI MISIN?

        SEN, DEVLET BAHÇELİ´NİN ADAYI MISIN?

        SEN, KEMAL KILIÇDAROĞLU´NUN ADAYI MISIN?

Şeklinde bir kısım soruların yöneltildiğini, yine bir üst değerlendirme ile Cumhur ittifakının mı, yoksa Millet İttifakının mı adayı olduğu sorulmaktadır.

Adaylara sokakta yaptıkları gezi ve ziyaretlerde ağırlıklı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN´ ın adayı olup olmadığı yönlü soru ve beyanlar yöneltilmektedir.

Vatandaşlarımız çarşıda pazarda adaylar tarafından kendilerine yöneltilen destek talepleri konusunda önce gündeme ilişkin ağırlıklı olarak beyanda bulunmakta, sonra da adaya dönüp, SEN KİMİN ADAYISIN?, SEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN´IN ADAYI MISIN?, YOKSA BAŞKA PARTİ ADAYI MISIN? şeklinde sorular yöneltmektedir.

Tabi şahsi gözlem ve kanaatim özellikle büyükşehirlerde bu yönde Belediye Başkanı adayı olarak faaliyet yürütmek oldukça zor olsa gerek. Hiç kimse bu durumda olmayı açıkçası istemez diye düşünüyorum.

Zira, vatandaşımızın gerçeği, vatandaşımızın bakış açısı hala lider merkezli yürümekte, adayın şahsının ehemmiyeti, yeterliliğinden ziyade hangi liderin adayı olduğu noktasında toplanmaktadır.

Tabi bu hususta sizler ile beldelerden, ilçelere, illerden büyükşehirlere tüm belediye başkan adaylarının hangi kriterler ile belirlenmesinin daha elzem olacağı yönündeki görüşlerimi içeren birçok yazı metnimi paylaşmış isem de, vatandaşımızın bakış açısını izlediğim birçok video ile lider bağlılığı, lider gerçeği üzerinde gözlemledim.

        Adayların sahada yaptıkları destek gezilerinde vatandaşlarımız ile olan diyaloglarında karşılarına sen kimin adayısın şeklinde çıkan sorulara ilk etapta, diyaloğun ilk aşamasında cevap vermekten hep kaçındıkları, kendilerine destek istedikleri, bu soruya cevap vermemek için bir hayli direndiklerini gözlemledim.

        Tüm bu açıklamalarımızdan yola çıkar ve yazımız bütününde belirtmek istediğimiz lider gerçeği ve buna ilişkin vatandaşımızın bakış açısını değerlendirir isek;

-      Vatandaşımız için önce lider, sonra da parti ve ideolojik bakış açısının etkisini korumaya devam ettiği,

-      Bu anlamda da her ne kadar adaylar kendilerini tanıtmaya çalışsa da bu çabalarının sonuçsuz kaldığı,

-      Liderin ciddi ve etkin şekilde varlığını ve mevcudiyetini hissettirdiği,

-      Bu doğrultuda Erdoğan´ın liderliğinde seçime giren her adayın şahsının değil, liderin varlığı ve mevcudiyetinin, başarısının her daim ön planda olduğu yadsınamaz gerçekliktir.

-      Belediye Başkan adaylarının toplumsal gezilerindeki videolar İzlediğim ve gözlemlediğim kadarı ile kanaatim odur ki, Erdoğan liderliğinde seçime giren adaylar ciddi olarak şansı ellerinde bulundurmaktadırlar?

YAZARIN DİĞER YAZILARI